Suomen Energiayhtiö – huijaus?

Suomen Energiayhtiö - huijausta vai ei?
Suomen Energiayhtiö - huijausta vai ei?

Olen kirjoittanut täällä blogissa paljon sähkön hinnan kilpailuttamisesta. Markkinoille on tullut paljon uusia yhtiöitä, joiden kautta sähköä voi ostaa halvemmalla. Yksi näistä uusista yhtiöistä on Suomen Energiayhtiö Oy.Kyseisen yrityksen toiminnassa ja markkinoinnissa on kuitenkin todella paljon hämärää.

Kuningaskuluttaja kuvailee yhtiötä näin:

Suomen Energiayhtiö aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2005. Runsaan kolmen vuoden aikana yhtiö on saanut kolme kirjallista huomatusta Kuluttajavirastosta, kaksi huomautusta Energiamarkkinavirastolta sekä yhdet uhkasakot. On varsin outoa, että viranomaisetkaan eivät tunnu saavan yhtiötä toimimaan sääntöjen mukaan, sillä yhtiön toiminnasta valitetaan koko ajan Kuluttajavirastoon.

Myyntipuheluissa luvataan 5 % halvempaa hintaa

Tällä hetkellä Suomen Energiayhtiön myyntipuheluissa luvataan 5 % halvempaa hintaa nykyiseen sähköntoimittajaan nähden. Kuningaskuluttajan mukaan tämä lupaus ei ole kuitenkaan aina pitänyt paikkaansa. Tällä hetkellä yhtiö lupaa kuuden kuukauden hintatakuun uusille asiakkaille. Hintatakuun voisi luulla tarkoittavan sitä, että tarjottu hinta on 5 % paikallista sähköyhtiötä halvempi kuuden kuukauden ajan. Näin ei kuitenkaan ole. Hintatakuu tarkoittaa sitä, että yhtiö lupaa hinnan pysyvän samana ensimmäisen kuuden kuukauden ajan.

Kuningaskuluttaja kommentoi hintalupauksia seuraavasti:

Vajaa kuukausi sitten Kuluttajavirasto antoi Suomen Energiayhtiölle kirjallisen huomautuksen koskien katteettomia hintalupauksia.

– Kyllä siinä kuluttaja harhaanjohdetaan hinnan suhteen, että jos hänelle luvataan halvempaa hintaa kuin se paikallinen yhtiö myy, niin lupaus pitäisi pitää paikkansa, kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola kertoo.

Tarjousesitteiden lähettämisen hyväksyminen johtaa sopimuksen tekemiseen

Kuten monista muistakin puhelinmyyntiä harjoittavista yrityksistä, myös Suomen Energiayhtiöstä on esitetty keskustelufoorumeilla, että sopimuksia tehdään vaikka asiakas olisi kieltäynyt puhelimessa tarjouksesta.

Kuningaskuluttajan haastattelema Kuluttajaviraston lakimies kommentoi:

– Sähkö on aika hankala ja monimutkainen tuote myytäväksi puhelimella, ja meille on tullut kuluttajilta ilmoituksia, että he eivät ole täysin ymmärtäneet sitä puhelinmyyntitilannetta, että siinä on kyse sopimuksen tekemisestä. He ovat ehkä vain olettaneet, että saavat tarjouspaperit kotiansa ja voivat sitten tutustua niihin tarkemmin, Kaakkola kertoo.

Jos puhelinmyyjä on pyytänyt lupaa esitteiden lähettämiseen kotiin ja olet sanonut kyllä, olet siis todennäköisesti sitoutunut sähkösopimuksen vaihtamiseen.

Sopimus muuttuu kalliimmaksi puolen vuoden jälkeen

Kuuden kuukauden jälkeen annettu hintatakuu lakkaa ja sähkön hintaa aletaan pikkuhiljaa hilata ylöspäin. Keskustelufoorumeilla on raportoitu sähkön hinnan nousevan kuuden kuukauden jälkeen jopa yli 10 snt/kWh.

Vihreä Valinta -sopimuksen sopimusehdoissa todetaan seuraavasti: ”6 kuukauden jälkeen sopimus muuttuu ympäristö-sopimukseksi, joka on luontoystävällinen, toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus jota ei tarvitse uusia. Tiedotamme yhtä (1) kuukautta ennen ajankohtaisista hinnoista.” Kuningaskuluttaja kuitenkin väittää, että hinnoista ei ole aina tiedotettu asiakkaita.

Sopimuksen irtisanominen

Jos sinulle on soitettu Suomen Energiayhtiöstä ja haluat purkaa tehdyn tilauksen, voit tehdä niin 14 päivän kuluessa. Uuden sopimuksen peruuttamisen on raportoitu onnistuneen puhelimitse.

Vanha sopimus pitää kuitenkin irtisanoa kirjallisesti. Suomen Energiayhtiön sopimusehdoissa todetaan: ”Irtisanominen tapahtuu kirjallisesti, sen voi tehdä asiakas tai hänen kirjallisella valtakirjalla valtuuttamansa asiamies. Sopimuksen voimassaolo päättyy 14 vrk kuluttua siitä kun irtisanomisilmoitus on tullut Suomen Energiayhtiö Oy.n tietoon.”

Sopimuksen voi siis irtisanoa myös uusi sähköyhtiösi. Keskustelufoorumeilla on kuitenkin raportoitu, että Suomen Energiayhtiö ei ole aina ottanut vastaan muiden sähköyhtiöiden asiakkaidensa puolesta tekemiä irtisanomisilmoituksia.

Ei siis kannata luottaa siihen, että edellinen tai uusi sähköyhtiösi hoitaa sopimuksen irtisanomisen / peruuttamisen puolestasi. Sopimuksen irtisanomisessa itse on riskinä, että olet hetken aikaa tilanteessa, jossa sinulla ei ole sähköjä ollenkaan.

Suomen Energiayhtiön yhteystiedot:

Suomen Energiayhtiö Oy, Hermannin rantatie 24, 00580 Helsinki.
Puh: 020-7789150
Fax: 020-7789160
info@energiayhtio.fi

Onko kyseessä huijaus?

Muropaketin keskustelufoorumeilla eräs puhelinmyyjäksi itsensä esittelevä henkilö kertoo seuraavasti:

Tää on suht karua tekstii lukee kun ite menin työpaikkaa vailla hankkiutumaan erääseen puhelinmyyntifirmaan töihin ja myyn sattumoisin just sey:n sähköä. Meillä on edessä paperi josta luetaan asiat ja muuta ei sitten myytävästä asiasta tiedetäkään. Nyt päätin googlettaa ko firman koska eräs tyyppi jolle soitin sanoi, että kato netistä mitä teidän firmasta lukee.. Hälytyskellot soi vähän siitäkin kun näin semmosen mallitilausvahvistuskirjeen, jonka lopussa sanotaan että ”kuuden kuukauden jälkeen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi YMPÄRISTÖ-sopimukseksi” […] Toivottavasti myytävä tuote vaihtuisi kun ei oo kiva myydä tuotetta jonka tietää olevan huijausta.

Yrityksellä on kuitenkin myös tyytyväisiä asiakkaita. Suomen Energiayhtiö on tarjonnut ainakin joillekin uusille asiakkaille ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi. Lisäksi ensimmäisen kuuden kuukauden loput viisi kuukautta sähkön hinta on ollut nykyistä sähköntarjoajaa halvempaa.

Kannattaa lisäksi muistaa, että eivät muutkaan sähköyhtiöt ole halpoja. Esimerkiksi Fortum on ollut toistuvasti sähkön hintavertailuiden kallein yhtiö. Tähän yhtiöön liittyvistä epäselvyyksistä huolimatta sähkön hintavertailu ja kilpailutus kannattaa.

Mainos:

Lisätietoa aiheesta:

Suomen Energiayhtiö Oy (Suomi24 Keskustelu)
Halpasähköyhtiö petti jälleen lupauksensa (Kuningaskuluttaja)
Suomen Energiayhtiö (Muropaketti MuroBBS keskustelu)
Suomen energayhtiö (Kaksplus keskustelu)

172 vastausta artikkeliin “Suomen Energiayhtiö – huijaus?”

 1. Kotimaan energia toimii samalla tavoin kuin Suomen energiayhtiö. Vain nimi muuttui.

  Isäni sitten meni ja teki sähkösopimuksen, vaikka edellinen sopimus on määräaikainen ja voimassa, jota ei voi purkaa. Hän vielä sanoi, että poika on hoitanut nämä asiat, mutta eipä se puhelinmyyjää haitannut, vaikka havukka ei tiennyt sähkösopimuksesta mitään.

  Hänelle myyjä veti hatusta nykyisen hinnan ja ilmoitti heidän sähkönsä olevan paljon halvempaa. No tekihän se vanha huuhkaja kaupat. Sitten kun tarkistin hinnan, niin heidän sopimuksensa tuleekin paljon kalliimmaksi. Väittivät, että heidän sähkönsä on PALJON edullisempaa.

  Pitäkää mielessä, ettei puhelinmyyjä voi tietää sinun entisen sähkösopimuksen sisältöä mitenkään etukäteen vaan heittää hatusta jotain ja huijaa. Ja vanhukset, älkää oikeasti alkako puhumaan mitään inttävän puhelinmyyjän kanssa.

  Näin sama meininki jatkuu Kotimaan energian nimissä. Toivottavasti sopimus on nyt irtisanottu, eikä tule mitään sotkua ja sopimussakkoja aiemmista.

  Luottamus on helppo menettää ja vanhat sähköyhtiöt eivät ikinä käyttäytyisi noin.

  1. IHMISET ON TYHMIÄ !

   On se ihme ja kumma, että jotkut pöljät menee retkuun. Minulle kun soitettiin ko. yrityksestä niin vastasin etten ymmärrä miten joku voi luvata halvempaa sähköä, kun asian ratkaisee paikallinen sähköyhtiö ja sähkön siirtoyhtiö ja mitään muuta mahdollisuutta ei ole.
   Onko ihmiset niin pöljiä, että menevät tekemään hädissään mitä sopimuksia tahansa luullen saavansa takaisin juopotellut rahat? Lakatkaa ryyppäämästä ja rälläämästä rahojanne niin rahaa on normaaliin elämiseen ja ei tarvitse miettiä säästänkö vuodessa kaksi euroa sähkölaskussa.
   Heh, heh, heh, tyhmyytenne on naurettavaa.

   1. Ettei vain Esalla menisi sähköt nyt hieman sekaisin. Sähkölasku koostuu kahdesta osasta: paikallisen verkkoyhtiön siirtohinnasta ja itse energiamaksusta. Verkkoyhtiötä ei ole mahdollista kilpailuttaa, mutta energianhinnan eli sähköntuottajan kyllä voi ja kannattaakin etenkin omakotitalouksissa.

 2. ”Sähkömarkkinoiden häirikkönä mainetta niittänyt Suomen Energiayhtiö on muuttanut nimensä Kotimaan Energiaksi.” ”Kotimaan Energia ei ole Energiateollisuus ry:n jäsenyritys.”
  Tarjoavat puhelimessa 3,9 senttiä/kWh, mutta kertoman mukaan joko sopimuspaperissa onkin sitten korkeampi hinta tai hinta nousee pian paljon korkeammaksi. Jos heidän tarjouksensa olisivat kannattavia, heidän kannattaisi sitoutua Energiateollisuuden sääntöihin todistaakseen sen asiakkaille. http://www.energiauutiset.fi/uutiset/suomen-energiayhtiosta-kotimaan-energiaksi.html

 3. Jos sopimus on määräaikainen, niin ehdotettu uusi sopimus ei astu voimaan. Kotimaan Energia tarjoaa markkinahintaista sähköä, se tarkoittaa sitä että hinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin hinnan vaihteluiden mukaan,eli totta kai hinta vaihtelee, eihän se muuten olisi markkinahintaista. Sähköpörssissä hinta vaihtuu kokoajan, eikä Kotimaan Energia ole suinkaan ainoa yhtiö joka tarjoaa pörssisähköä, monilla muilla hinta vaihtelee jopa tunneittain. Talvella sähkö nyt vain on hieman kalliimpaa kuin kesällä, todennäköisesti sitä ihmiset pelästyvät, jonka jälkeen päivitellään myyjien ”epärehellisyyttä. Pitkällä tähtäimellä pörssihintainen sähkö on halvinta.

 4. Yhtiö on myös työnantajana huijari, työsopimusta ei tehdä kirjallisena ja suullisesti sovittu ei päde. Palkka ei tule sovittuna aikana, eikä sovitun suuruisena. Yhtiötä työpaikalla edustava I on joku huuhaa. Näppejä jäin nuolemaan 👿

 5. Olin Suomen Energiayhtiöllä kesätöissä vuonna 2010, jolloin siellä oli Stani niminen henkilö pomona. Palkkaa piti tulla 1000 euroa kuukaudelta, mutta edellytyksenä oli, että jatkaa töissä koko kuukauden. kolmen viikon jälkeen mies muutti toimistotilat viereiseen asuntoon ja samalla vaihtoi ”firmansa” nimeä, ja ei tullut palkkaa ollenkaan, koska työsopimus ei kestänyt koko kuukautta eli hän ei maksanut kenellekään sovittua palkkaa huijauksensa vuoksi. SIlloin firman nimi oli Nordvoice, mutta myimme Suomen Energia Yhtiön sopimuksia puhelimitse asiakkaille, ja lupasimme 5% halvempaa sähköä kuin mitä asiakkaat sillä hetkellä makstoivat, mutta todellisuudessa hinnat olivat paljon korkeampia. En suosittele, että kukaan ostaa ei-tutuilta yhtiöiltä mitään, koska ne muuttelevat nimiään ja valehtelevat sekä työntekijöilleen, että asiakkailleen. En silloin osannut tehdä asialle mitään, mutta kuukauden tein silloin turhaa työtä palkatta, ja kyseessä oli aivan selvä vedätys tältä Stanilta ja Suomen Energiayhtiöltä ja NordVoicelta. Sain hänet vielä lopulta kiinni puheloimitse ja hän oli muuttanut tilat vanhan toimiston alakertaan ja ovessa oli uuden firman nimi ja sitten ei tullut palkkaa koska hän katsoi, ettei aiempi työnkesto ollut ylittänyt sitä kuukautta mikä edellytti 1000 euron palkan, eli aivan selvä vedätys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *