Talouspelko taloudenhoidon esteenä

Laskut voivat aiheuttaa joillekin tämän reaktion (Flickr: EMP Museum)
Laskut voivat aiheuttaa joillekin tämän reaktion (Flickr: EMP Museum)

Suurimmalle osalle ihmisistä tulee rahaongelmista varmasti ensimmäisenä mieleen se, ettei rahaa riitä laskujen tai vuokran maksamiseen tai velkaa on päässyt kertymään vähän liikaa. On kuitenkin olemassa myös toisenlainen, vähän vähemmän tunnettu, rahaan liittyvä ongelma. Sitä voisi kutsua suomeksi talouspeloksi, talousfobiaksi tai talouskammoksi ja se on todellinen ahdistuneisuushäiriöihin luokiteltava fobia. Se voi pahimmillaan aiheuttaa ihmiselle hallitsematonta ahdistusta samaan tapaan kuin vaikkapa ahtaan paikan kammo tai hämähäkkipelko.

Henkilökohtaiseen talouteen kohdistuvaa pelkoa ei ole Suomessa tutkittu, mutta Cambridgen yliopistossa Brendan Burchellin johdolla suoritetun tutkimuksen mukaan noin joka viidennelle isobritannialaiselle aikuiselle se on vakava ongelma ja lähes puolet väestöstä kärsii siitä ainakin lievästi. Ei ole mitään syytä olettaa, ettei fobiaa ilmenisi muuallakin.

Talousfobiasta kärsivät kokevat raha-asioidensa hallitsemisen ylitsepääsemättömän vaikeaksi, ja yksinkertaisetkin asiat kuten laskujen avaaminen aiheuttavat ahdistusta, pahoinvointia tai vakavimmillaan jopa paniikkikohtauksia. Pankkitilin saldon tarkistaminen koetaan vastenmieliseksi, laskujen maksamista lykätään ja postia saatetaan jopa heittää menemään mieluummin kuin kohdattaisiin kirjeiden sisältö.

Yksi merkittävimpiä talouspelon aiheuttajia on tunne siitä, ettei oma henkilökohtainen talous ole itsensä hallinnassa. Tämä saattaa johtua esimerkiksi velkaantumisesta. Muita mahdollisia syitä ovat huonot aiemmat kokemukset raha-asioiden suhteen kuten esimerkiksi pieleen menneet sijoitukset tai huonon neuvon noudattaminen. Huijatuksi tuleminen ja kalliin mutta laaduttoman tuotteen ostaminen saattaa sekin ajaa yksilön kammoamaan kaikkea taloudenhoitoon liittyvää.

Ongelmana talouspelossa on tietysti se, että mikäli taloudelliseen tilanteeseensa ei kiinnitä huomiota, asiat voivat mennä vain huonompaan suuntaan. Myöhästyneet maksut voivat muuttua pikkuongelmasta huomattavasti suuremmiksi vaikeuksiksi, jos niiltä ummistaa silmänsä riittävän pitkään. Taloudellisten ongelmien kasvamisen ohessa kasvaa myös tunne siitä, ettei talous ole omassa hallinnassa, mikä saattaa puolestaan aiheuttaa uusia ongelmia kuten toivottomuuden tunnetta ja masennusta.

Kuten minkä tahansa vakavan fobian kohdalla, talouspelkokin saattaa vakavimmillaan vaatia ammattiapua. Mikäli ongelma ei kuitenkaan ole vielä niin vakava, tilan huonontumisen voi estää kotikonsteinkin. Aivan kuten kaikkien fobioiden tapauksessa, tässäkin juju on siinä, että kohtaa pelkonsa. Ongelmien huomiotta jättämistä pitää yrittää vastustaa, vaikka se olisi kuinka houkuttelevaa ja jos ongelmana on selvästi esimerkiksi velat, täytyy niiden ratkaisemiseksi pyhittää aikaa ja tehdä suunnitelma.

Budjetoinnin opettelu on myös erinomainen tapa päästä eroon talouspelosta. Kun alkaa ymmärtää paremmin, minne rahat menevät ja miksi ne eivät riitä, se voi olla suuri helpotus henkilölle, josta kaikki henkilökohtaiseen talouteen liittyvä on aiemmin tuntunut vieraalta ja pelottavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.