Pidä kirjaa yksittäisten elintarvikkeiden hinnoista

Elintarvikkeiden hintojen kirjaamista
Elintarvikkeiden hintojen kirjaamista

Huomasin äsken, että en ole jostain syystä ikinä kirjoittanut tästä loistavasta tavasta säästää ruokaostoksissa.

Kysymys on niinkin nerokkaasta asiasta kuin elintarvikkeiden hintakirjasta.

Elintarvikkeiden hintakirja on lista eniten ostamistasi tuotteista ja niistä maksamistasi hinnoista. Tämän listan avulla:

  • näet miten eri elintarvikkeiden hinnat vaihtelevat vuodenajan mukaan
  • suunnittelet ostosreissusi niin, että säästät mahdollisimman paljon
  • tunnistat oikeasti halvat hinnat

Yksinkertaisimillaan elintarvikkeiden hintakirja on irtosivuista koostuva vihkonen. Jokaisella elintarvikkeella on tässä vihkossa oma sivunsa. Sivulle kirjataan ylös:

  • ostopäivä
  • kauppa
  • tuotemerkki
  • tuotteen määrä ja hinta
  • tuotteen yksikköhinta
Hintakirjan esimerkkisivu
Hintakirjan esimerkkisivu

Hintakirjan voi aloittaa käymällä kaikissa oman alueen kaupoissa ja katsomalla jokaisesta yleisimmin ostettujen elintarvikkeiden hinnan. Tähän menee oman kokemukseni mukaan aikaa muutamia tunteja. Sain itse kerättyä nämä tiedot kolmen päivän aikana. Aikaa minulla meni 2-3 tuntia per päivä. Hommaa voi nopeuttaa huomattavasti ottamalla kaupassa vain kuvat tuotteiden hintalapuista.

Jatkossa voit käyttää hintakirjaasi tunnistaaksesi, että milloin sinun kannattaa ostaa jotakin varastoon. Opit myös tunnistamaan milloin kaupan alennnukset ovat totta ja milloin on kyse siitä, että kauppias on ensin nostanut hintoja ja laittanut ne sitten ”alennukseen”.

Englanniksi elintarvikkeiden hintakirjasta voi etsiä lisätietoa nimellä grocery price book.

4 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen idea. Kuinka monta kertaa vuodessa päivität tai päivittäisit oman hintakirjasi? Tämä on hyvä työkalu, mikäli syö pääasiassa mainostettuja sekä samojen kategorioiden tuotteita.

    Meillä ruokaostokset koostuvat isoksi osaksi kauden mukaan hinnoiteltavista elintarvikkeista (HeVi) sekä tuotteista, jotka eivät ole kyllin seksikkäitä tai houkuttelevia päätyäkseen mainoksiin tai kampanjoihin. Eli jos ei osta säännöllisesti vilja-, maito- ja lihavalmisteita sekä valmisruokia, on hintakirjan pito kohtuullisen turhaa.

    1. Hintakirjan idea on, että sinne kirjataan kaikki ruokaostokset. Aina kun tulee kaupasta, kirjataan kaikkien ostosten hinnat ylös.

      Mitä tulee hedelmiin ja vihanneksiin, en usko, että tilanne on aivan tuollainen. Esimerkiksi tietyt hedelmät voivat olla tarjouksessa sisäänheittotuotteena tiettyinä viikonpäivinä tai tietyssä rytmissä.

      Esimerkiksi banaanien, omenoiden ja appelsiinien hinnoissa on ihan törkeitä kauppa- ja viikkokohtaisia vaihteluita.

  2. Helppo tapa seurata ajantasaisia hintoja ilman kaupoissa kiertelyä on S-ryhmällä oleva Foodie -sovellus, josta voi valita haluamansa S-ryhmän kaupan ja näkee samalla sen reaaliaikaisen valikoiman ja hintatiedot ja voi mm. koota oman ostoslistan sen mukaan miten tuotteet kaupassa sijaitsevat. K-ryhmällä vastaava sovellus on K-ruoka, en ole varma näkeekö siitä koko valikoiman, mutta ainakin kaupan tarjoukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.