Jos raha ei tee sinua onnelliseksi, käytät sitä väärin

Isoäiti ja lapsenlapsi kävelyllä (Kuva: tomek.pl)
Isoäiti ja lapsenlapsi kävelyllä (Kuva: tomek.pl)

Nyt on aika vetää viimein pakettiin tämä onnellisuusteema.

Tärkein ymmärrettävä asia on, että raha voi tehdä meidät onnellisemmaksi. Onnellisuustutkijoita lainaten:

Jos raha ei tee sinua onnelliseksi, et todennäköisesti käytä sitä oikein.

Mitä korkeammat tulot sinulla on, sitä onnellisempi olet. Arkipäivän onnellisuuden maksimoiva tulotaso on 75 000 – 125 000 euroa. Tyytyväisyys elämään kasvaa tulojen kasvaessa äärettömästi.

Ongelmana on, että ihmiset käyttävät rahansa asioihin, jotka eivät tee heitä onnelliseksi.

Yleisin harhaluulo on, että tavaraostokset tekisivät meidät onnelliseksi. Tavarat tekevät meidät kyllä onnelliseksi, mutta eivät läheskään niin onnelliseksi kuin luulemme.

Tässä 20 vinkkiä rahankäyttöön, joiden avulla maksimoit rahasta saatavan onnellisuutesi.

  1. Paranna aluksi elintasoasi. Raha tuottaa iloa vain kun sitä käytetään. Jos elintasosi on alhainen, paranna sitä.
  2. Osta elämyksiä, älä tavaroita. Hyviä elämyksiä ovat matkailu, uuden taidon oppiminen tai vaikkapa kielikurssi.
  3. Älä puhu muille tavaraostoksistasi. Tavaraostoksista puhuminen tekee keskustelun molemmat osapuolet onnettomaksi.
  4. Älä odota, että tavarat tekevät sinut onnelliseksi. Tavarat tuottavat hetkellistä onnea jokaisella käyttökerralla. Elämyksen tuottama onni on intensiivisempää, hyvässä ja pahassa. Tavara voi tehdä sinut onnelliseksi jos olet luonteeltasi materialistinen. Tulisit kuitenkin vieläkin onnellisemmaksi jos ostaisit ja tekisit asioita, joita oikeasti haluat. Poikkeus ovat tavarat, jotka mahdollistavat elämykset.
  5. Jaa elämykset muiden ihmisten kanssa. Saamme elämyksistä eniten onnellisuutta kun ne tuovat meidät lähelle toisia ihmisiä.
  6. Osta useita halpoja elämyksiä, älä yhtä kallista. Onnellisuuden näkökulmasta elämyksen hinta on merkityksetön. Kalliimpi elämys ei tee onnellisemmaksi. Tärkeää on yhteys muihin ihmisiin.
  7. Jos koet elämyksen yksin, älä rehentele sillä. Tämä voi vieraannuttaa sinut muista ihmisistä.
  8. Osta itsellesi lisää aikaa. Voit esimerkiksi ulkoistaa ikävän, manuaalisen työn muille.
  9. Maksa enemmän saadaksesi asunnon läheltä työpaikkaasi. Onnellisuuden näkökulmasta sinun pitäisi saada 40 % enemmän palkkaa jotta se kompensoisi yhden työmatkaan käyttämäsi tunnin.
  10. Jos olet yli 50-vuotias, osta itsellesi vapaa-aikaa. Yli 50-vuotiaat eivät enää tule onnelliseksi tavaroista.
  11. Älä ota velkaa. Velkojen tuottama ahdistus kumoaa tavaroiden ja elämysten onnelliseksi tekevän vaikutuksen. Jos sinulla on jo velkaa, hankkiudu niistä eroon.
  12. Älä laita vapaa-ajallesi hintalappua. Jos alat laskea paljonko menetät palkkatuloa viettäessäsi aikaa perheesi tai ystäviesi kanssa, tulet onnettomaksi.
  13. Älä mieti ostoksiasi liikaa. Mitä enemmän aikaa käytät tuotteiden ja palveluiden vertailuun, sitä todennäköisemmin kadut valintaasi. Ihmiset ovat onnellisempia mitä vähemmän heillä on vaihtoehtoja.
  14. Maksa nyt, nauti myöhemmin. Lomamatkan odottaminen tekee meidät onnelliseksi. Tavaraostosten odottaminen saa meidät stressaantuneeksi.
  15. Älä säästä rahaa ajan kustannuksella. Rahaa on maailmassa äärettömästi. Menetettyä aikaa ei voi saada ikinä takaisin.
  16. Älä odota, että omistusasunto tekee sinut onnelliseksi. Vuokralla asuvat ovat aivan yhtä onnellisia kuin omistusasujat. Jos vuokra-asuminen on halvempi ratkaisu, valitse se ja käytä rahasi johonkin, joka tekee sinusta onnellisen.
  17. Paastoa. Hedonistinen adaptaatio tarkoittaa, että totumme nopeasti hyviin asioihin. Älä esimerkiksi syö joka päivä herkkuja niin arvostat niitä enemmän.
  18. Näe köyhyys ympärilläsi. Kun ihminen rikastuu, hän alkaa verrata omaa tilannettaan niihin, joilla on vielä enemmän rahaa. Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on.
  19. Käytä rahojasi muiden hyväksi. Mitä varakkaampi olet, sitä tärkeämpi rooli hyväntekeväisyydellä ja rahan käyttämisellä muiden hyväksi on onnellisuutesi kannalta. Superrikkaille hyväntekeväisyys on lähes elinehto.
  20. Selvitä mitä hyvää rahasi saa aikaan. Hyväntekeväisyys tekee sinut onnelliseksi jos näet konkreettisesti mitä hyvää rahasi saa aikaan.

Rahan käyttäminen on valintoja. Uuden maton ostamisen sijasta voisit käydä tapaamassa isovanhempiasi. Auton omistamisen sijasta voisit tehdä perheesi kanssa viisi ylimääräistä lomamatkaa vuodessa.

Oikein käytettynä raha voi tehdä meidät onnellisemmaksi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ainoastaan raha tekisi meidät onnelliseksi. Peräti puolet onnellisuudestamme on geneettistä, 40 prosenttia on seurausta valinnoistamme ja vain 10 prosenttia on seurausta olosuhteista.

Kaikkein tehokkaimmin onnellisuutta lisäävät asiat, joilla on hyvin vähän tekemistä rahan kanssa.

4 kommenttia

  1. Hei, uskotko todella että tyytyväisyys elämään kasvaa tulojen kasvaessa äärettömästi. Eli siis että jos tulosi kasvavat äärettömiin myös onnellisuutesi voi kasvaa äärettömiin? Minusta tuo kuulostaa enemmän siltä kuin joku olisi lukenut matematiikkaa. En myöskään usko että onnellisuus on suoraan verrannollinen tulotasoon. Onnellisuushan on subjektiivinen kokemus eikä se ole varallisuudesta kiinni. Ongelmana on, että onnellisuutta on aika vaikea mitata. Ihan yhtä lailla keskituloinen voi olla yhtä onnellinen, onnettomampi tai vaikka onnellisempi kuin miljonääri.

    Hyviä pointteja olet kuitenkin listannut.

    1. Vedin tässä jutussa yhteen aiempia blogijuttujani onnellisuudesta.

      Kohta johon viittaat (onnellisuus kasvaa äärettömästi tulotason kasvaessa) perustuu Kahnemanin ja Deatonin vuonna 2010 julkaisemaan tutkimukseen ”High income improves evaluation of life but not emotional well-being” (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823223).

      Kahnemanin ja Deatonin käyttämä aineisto oli 450 000 vastausta Gallup-Healthwaysin hyvinvointi-indeksiin.

      Tyytyväisyyden mittarina oli Cantril’s Self-Anchoring Scale (http://www.gallup.com/poll/122453/understanding-gallup-uses-cantril-scale.aspx).

      Tutkimuksen mukaan ihmisen tyytyväisyys omaan elämäntilanteeseen nousee tällä mittarilla ilman ylärajaa tulotason kasvaessa. Kenenkään tulot eivät tietenkään ole tässäkään aineistossa äärettömät.

      Päivittäinen onnellisuus ei kasvanut noin 75 000 dollarin tulotason saavuttamisen jälkeen. Muutenkin päivittäiseen onnellisuuteen vaikutti tulotasoa enemmän ihmisen terveys, hoiva, yksinäisyys ja jopa tupakointi.

      Onnellisuuden mittaaminen on tosiaan hankalaa mutta ei mahdotonta. Onnellisuutta voidaan mitata subjektiivisesti kyselytutkimuksilla (kuten tässä) mutta myös objektiivisesti esimerkiksi mittaamalla ihmisen stressihormonitasojen vaihtelua.

      Uskonko näihin tutkimustuloksiin? Nykytiedon valossa kyllä.

      1. Vaikka tutkimuksiin uskoisikin niin pitää muistaa, että kyseessä on vain joukon keskiarvo. Jos esimerkiksi 90% kohdalla lisätulot lisäävät onnellisuutta ja 10% kohdalla laskee onnellisuutta niin tutkimuksen mukaan lisätulot lisäävät onnellisuutta ja se on silti aivan oikea tulos. Eli vaikka tutkimuksien mukaan lisätulot lisäävät onnellisuutta, ei se kaikkiin päde. Tämä pätee käytännössä kaikkiin tutkimuksiin maailmassa, aina on joukko ihmisiä, joihin tutkimuksen tulos ei toimi. Esimerkiksi lääketutkimuksissa on mukana aina sellaisia, joihin lääke ei toimi tai on jopa haitallinen, mutta silti lääkettä voidaan pitää toimivana. Aivan sama pätee 2-tyypin diabetekseen liittyvään tutkimukseen. Vaikka terveelliset elämäntavat ehkäisevät diabetesta, niin joillekin tulee diabetes elävät he sitten miten tahansa.

  2. Ihan huippu artikkeli. Puhut täyttä asiaa. Tietenkin elämässä on ja pitää olla muitakin asioita kuin raha joka tekee onnelliseksi, mutta kyllä se valitettavasti niin on että rahaakin täytyy olla jotta voi elää ”täysin rinnoin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.