Rakenna kahden viikon kotivara

Ruokavarasto
Ruokavarasto

Yksi korona-ajan oppi on ollut että 72 tunnin kotivara ei ole riittävä. Esimerkiksi karanteenit kestävät nyt tyypillisesti kaksi viikkoa.

Selviytyminen 72 tunnin ajan on toki parempi kuin ei mitään. Asiantuntijoiden mielestä moderneihin katastrofeihin varautumiseksi kotivaran tulee riittää  vähintään kahdeksi viikoksi.

Vaikka esimerkiksi Martat puhuvat edelleen 72 tunnin kotivarasta, Suomessakin sisäministeriön pelastusosasto suosittaa vähintään viikon kotivaraa. Katastrofialueilta kokemusta saaneen Punaisen ristin suositus on että varusteita olisi varattuna evakuointitilannetta varten 72 tunniksi ja kotona kahdeksi viikoksi.

Toisin kuin Marttojen terminologiassa, kotivara ei myöskään ole pelkkää ruokaa ja juomaa. Kotivara sisältää myös välttämättömyystarvikkeet.

Olen ajatellut niin että tavallisten ihmisten varautumisessa Suomessa on viisi tasoa:

  1. Opiskelija. Jääkaapista löytyy pari pulloa kokista ja eilisen pizzan puolikas. Kuiva-ainekaapissa on teetä, kahvia ja suolaa.
  2. Perusperhe.  Kaapeista ja pakastimesta löytyy satunnainen määrä ruokaa. Mitään erityisiä tarvikkeita ei ole hankittu.
  3. Maaseudun asukki. Ruokaa löytyy helposti viikoksi. Kotoa löytyy paljon sellaisia tarvikkeita, jotka ovat osa varautumista.
  4. Partiopoika. Kotiin on hankittu viranomaissuositusten mukaiset tarvikkeet. Vesikanisterit ovat todennäköisesti edelleen tyhjiä.
  5. Varautuja. Kotoa löytyy ainakin kahden viikon kotivara. Tarvikkeet ovat ajan tasalla ja vesikanisterit täynnä.

Koska olen tällainen perfektionisti, ajattelin mennä tietenkin itse suoraan tuonne tasolle viisi.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa suomalaiset viralliset ohjeet. Jos näitä ei ole tullut ikinä vilkaistua, tuolta löytyy ehkä hieman yllättäviäkin ohjeita.

Virallista tietoa löytyy esimerkiksi täältä:

Jos näiden lisäksi haluaa ottaa inspiraatiota USA:sta, esimerkiksi Theprepared-sivustolta löytyy tämä hyvä kotivaran tarkistuslista:

Kodin tarkistuslistan tiivistelmä:

  • Vesi: säilö 60 litraa juomakelpoista vettä henkilöä kohden (karkeasti 4 litraa päivässä) ja huolehdi että voit puhdistaa likaista vettä kannettavalla vedensuodattimella tai Berkey / Brita -tyyppisellä ratkaisulla
  • Ruoka: vähintään 23 000 kilokaloria henkilöä kohden (karkeasti 1500 kaloria päivässä) kuiva-ainekaapissa säilyvää ruokaa jonka voi syödä heti tai jonka valmistus vaatii ainoastaan kiehuvaa vettä
  • Tuli: sytkäreitä, tulitikkuja ja muita tulentekovälineitä varalle
  • Valo: otsalamppuja, taskulamppuja, kynttilöitä, lyhtyjä
  • Lämmitys ja jäähdytys: sisätiloihin turvallisia lisälämmittimiä, ekstrapeittoja, USB-käyttöinen tuuletin
  • Suoja: halpa pressu (mitä vain löydät rautakaupasta) on hyvä improvisoitu suoja, tapa tilkkiä talon reikiä sekä rojujen raivaamiseen
  • Lääkeaineet: (erillinen lista 145:stä kodin lääketarvikkeesta)
  • Hygienia: kosteuspyyhkeitä, käsidesiä, leirisaippuaa
  • Viestintä: NOAA-radio [ei relevantti Suomessa] tai radioamatöörilaitteisto
  • Virta: akkuparistoja ja latureita
  • Työkaluja: kirves, lapio, työkäsineet, jakoavain kaasuputkille, nippusiteitä, jeesuteippiä jne.
  • Itsepuolustus: riippuu henkilökohtaisista näkemyksistä
  • Käteinen: niin paljon kuin pystyt järkevästi varastoimaan
  • Mielenterveys: lautapelejä, lempikirjoja, kuulokkeet, elokuvia ladattuna tabletille jne.
  • Dokumentit: omistuskirjat, vakutuuskirjat, syntymätodistukset, kartat, lähiomaisten valokuvat jne. sekä fyysisinä dokumentteina että USB-tikulla
  • Paikalliset ja hätäyhteystiedot: kirjoita ylös tärkeimmät puhelinnumerot, lähimpien sairaaloiden sijainnit jne.

USA:ssa katastrofit ja olosuhteet ovat toki erilaisia kuin meillä. Näistä amerikkalaisista listoista saa kuitenkin hyviä ideoita. Lisäksi niistä löytyy hyvää tietoa siitä, mitkä tuotteet toimivat ja mitkä eivät.

Näin parin kuukauden kokemuksella voisin antaa vielä seuraavat viisi vinkkiä:

  1. Kotivaran rakentaminen on yllättävän edullista. Jos olet kuten minä, maksat erilaisista vakuutuksista satoja euroja vuodessa. Kotivara on suhteessa kotivakuutuksen hintaan todella edullinen investointi.
  2. Vedenpuhdistuslaitteistojen hinta on jopa naurettavan halpa. Järvivedestä saa juomakelpoista halvimmillaan muutaman kympin investoinnilla.
  3. Ruoan osalta kannattaa suosia pieniä pakkauskokoja. Isot pakkaukset ovat hankalia käsitellä, yhden pakkauksen rikkoutumisen vahinko on suurempi ja pienet pakkaukset voivat tulla jopa halvemmaksi.
  4. Ruoassa kannattaa ehdottomasti suosia niitä ruoka-aineita mitä käyttää normaalistikin. Meillä esimerkiksi ei tullut käytettyä UHT-maitoa tarpeeksi nopeasti.
  5. Kotivara ei tarkoita sitä että kotiin varataan kuusi purkkia hernekeittoa ja muita säilykkeitä. Hernekeiton ravintoarvot ovat todella, todella huonot. Kotivaraa rakentaessa pitää miettiä vähintään kilokaloreita, mielellään makroravinteita ja oikeasti myös mikroravinteita.
  6. Sähkönjakelun häiriöt vaikuttavat moneen muuhunkin asiaan. Ilman sähköä ei voi vetää vessaakaan.

Jos tämä aihe kiinnostaa, voin kirjoitella tästä enemmänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.