20 vaihtoehtoa pikavipille

You think this is a motherfucking game?
You think this is a motherfucking game?

Pikavippien korkokatto tulee voimaan näillä näkymin vuodenvaihteessa. Käytännön vaikutuksiltaan tämän katsotaan olevan sama asia kuin pikavippien kieltäminen. Tuolloin viimeistään pikavippejä nyt ottavien tulee löytää jokin vaihtoehto pikavipeille.

Listasin tähän erilaisia vaihtoehtoja pikavippien ottajille.

1. Pankkilaina

Pankkilainaa tyrkytetään usein ensimmäisenä vaihtoehtona pikavipeille. Pankkilaina on kuitenkaan harvoin todellinen vaihtoehto pikavipin ottajalle. Syitä tähän on kolme:

  1. Pankit vaativat kulutusluotolle yleensä vakuuden, mieluiten lainanhakijan asunnon. Jos vakuudellista kulutusluottoa ei saa maksettua takaisin, menettää talonsa.
  2. Pankit myöntävät kulutusluottoja vain pitkäaikaisille asiakkailleen.
  3. Pankit eivät myönnä pieniä lainoja.
2. Kulutusluotto

Oma arvaukseni on, että suurin osa nykyisistä pikavippien ottajista siirtyy ottamaan rahoitusyhtiöiden kulutusluottoja. Kulutusluottojen hakeminen onnistuu netistä ilman nöyryyttävää pankkivirkailijan edessä anelua eivätkä rahoitusyhtiöt yleensä vaadi luotoille takaajia tai vakuutta.

3. Luottokortti

Luottokorteilta voi nostaa käteistä käteisnostorajan puitteissa. Jos tällainen kortti löytyy takataskusta on tässä näppärä vaihtoehto pikavipille. Luottokortilla saa toki itsensä talousvaikeuksiin siinä missä pikavipeilläkin.

4. Panttilaina

Panttilainassa on se kiva puoli, että lainan vakuutena toimii jotakin, mitä et tarvitse henkesi pitimiksi. Pantiksi kelpaa helpoiten korut, kellot, soittimet sekä keräilyesineet ja taide.

5. Tuet

Suomi on täynnä erilaisia valtion, kuntien ja eri järjestöjen tukia. Osa näistä on kaikille tuttuja, mutta on olemassa paljon tukia, joita harvat tuntevat. Talousvaikeuksien kanssa kamppailevan kannattaakin ehdottomasti pyrkiä selvittämään ja hakemaan kaikki tuet joihin on oikeutettu.

6. Ruoka-apua

Monilla paikkakunnilla jaetaan ilmaiseksi EU:n ruoka-apua sekä vaatteita ja muita tavaroita vähäosaisille. Myös seurakunnilla ja erilaisilla järjestöillä on omia leipäjonojaan.

7. Laina ystäviltä

Mikäli päädyt lainaamaan rahaa ystäviltä tai perheeltäsi, tee lainasta aina kirjallinen velkakirja, jossa mainitaan korko ja takaisinmaksuaika. Huomaa myös, että pienikin velka muuttaa suhteenne täysin erilaiseksi.

8. Vertaislainaa

Vertaislaina on lainan ottamista muilta yksityishenkilöiltä. Vertaislainapalveluita ovat esimerkiksi Fixura ja Lainaaja.

9. Sosiaalinen luotto

Sosiaalisen luototuksen tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista. Noin 20 kuntaa Suomessa myöntää sosiaalisia luottoja asukkailleen. Sosiaalisen luoton mahdollisuutta voi kysyä omasta kunnasta.

Myös jotkut järjestöt kuten opiskelija- ja ammattiyhdistykset myöntävät pieniä luottoja jäsenilleen.

10. Palkkaennakko

Palkkaennakko eli ”förskotti”  on yksi vanhan kansan vaihtoehto pikavipeille. Onnistumisen mahdollisuus riippuu omista neuvottelutaidoista.

11. Sivutoimi tai toinen työ nykyisen rinnalle

Yhdysvalloissa, jossa tukijärjestelmät ovat heikompia toisen tai jopa kolmannen työpaikan ottaminen on tavallista. Parhaimmillaan sivutyöstä voi syntyä palkkatöitä tuottavampaa liiketoimintaa. Sivutöitä voi tehdä myös vaikka olisi työtön tai opiskelija. Puheet siitä, että sivutöitä tekemällä menettäisi kaikki tuet ovat liioittelua.

12. Omaisuuden myyminen

Kaikilta meiltä löytyy yleensä jotakin rahanarvoista roinaa asunnosta. Voi olla fiksumpaa pistää viihde-elektroniikka, vanhat kirjat ja CD-levyt myyntiin kuin ottaa lainaa uusiin ostoksiin.

13. Tilausten lopettaminen

Nopea tapa menojen pienentämiseen on lopettaa kaikki tilaukset. Monet määräaikaiset tilauksetkin ja sopimukset saa yleensä poikki työttömyyden tai sairauden vuoksi. Erityisesti lehtitilaukset, kuntosali- ja urheiluseurajäsenyydet, maksutelevisiokanavat ja puhelinliittymät kannattaa pistää poikki enemmin kuin ottaa velkaa.

14. Maksuajan neuvotteleminen

Mikäli syy pikavipin ottamiselle on, että et saa jotakin laskua maksettua, kokeile neuvotella itsellesi lisää maksuaikaa. Joissakin tapauksissa tämä onnistuu helposti, joskus ei.

15. Autosta luopuminen

Auton pitäminen maksaa tuhansia euroja vuodessa. Suomi on neljän vuodenajan maa, jossa etäisyydet ovat pitkiä. Tästä huolimatta monet suomalaiset selviävät maaseudullakin ilman autoa. Pidempiä kauppareissuja voi tehdä vaikka pilkkihaalarit päällä mopolla.

16. Elintason rankka alentaminen

Noin 20 – 35 % nettotuloista pitäisi olla varaa laittaa huvituksiin. Lisäksi nettotuloista pitäisi olla mahdollista laittaa 20 % säästöön. Jos näin ei ole, menosi ovat liian suuret tuloihisi nähden. Yksi asia missä kannattaa katsoa peiliin on, että pitäisikö nykyisestä asunnosta vaihtaa pienempään.

17. Verotuksen säätäminen

Työnantajat pidättävät palkasta verokortin mukaisen ennakonpidätyksen. Mikäli verokortissa oleva veroprosentti on liian pieni, tulee maksettavaksi mätkyjä. Mätkyistä tulee toki maksettavaksi korkoja, mutta korot ovat todella alhaisia.

18. Pankkitilin saldon ylittäminen

Jotkut pankkitilit on mahdollista ylittää hetkellisesti ilman eri maksuja. Tilinylitysmaksut taas ovat varsin samansuuruisia pikavippien kulujen kanssa.

19. Laskujen jättäminen maksamatta

Monet jättävät pikavippien ottamisen sijasta laskut yksinkertaisesti maksamatta. Ongelmana tässä ratkaisussa on, että laskujen maksamatta jättämisestä tulee perintäkuluja, maksuhäiriömerkintöjä ja pahimmillaan ulosotto.

20. Velkajärjestely

Jos mikään muu ei toimi ja laskuja ei saa maksettua on edessä jotakin, jota kutsutaan velkajärjestelyksi.

Bonus: Vararahasto

Pikavippejä otetaan yleensä yllättäviin menoihin. Mitä vähemmän rahaa on säästössä, sitä pienemmät menot saavat aikaan taloudellisen kriisin. Pitkällä aikavälillä helpoin tapa päästä eroon pikavipeistä, velkavaikeuksista ja suurimmasta osasta taloudellisia ongelmia on pitää yllättävien menojen varalle 3-6 kuukauden palkkaa vastaavaa summa rahaa säästössä.

Katso myös:

2 kommenttia

  1. hmn… olihan tuossa ns. ohjetta, mutta todellisessa elämässä suurin osa nnoistakin johtaa velkakierteen jatkumiseen, laskuttaja vain vaihtuu.

    Ainoa toimiva helpotus jatkoon on sama kuin laihduttajille ”syö vähemmän kuin kulutat” eli säästäessä luovu kaikesta turhasta ja turhuudesta (omasta turhamaisuudestasi), jotta raha riittää ilman pienintäkään velkaa ja vippejä. Hoida ensin vipit ja velat pois.

    Syö vähemmän, luovu tupakasta/alkoholista/muusta turhakkeesta, osta vähemmän, käytä kenkiäsi ja vaatteitasi pidempään, älä tilaa uutta hömppää vanhojen tilalle/korvikkeeksi, hanki vaatteesi tm. hyötytavara käytettynä.

  2. Omille opiskelevaan lähteneille tyttärilleni olen sanonut, että ”Iskän pikavippi Oy:n” ehdot ovat aina paremmat kuin muilla. Tähän mennessä palvelua on tarvittu kaksi kertaa (kerran Ikeassa käynnin jälkeen (mopo vähän karkasi käsistä) ja toisen kerran kun paikkakunnan vaihdon takia vuokravakuuden piti olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

    En missään nimessä halua luoda pappa betalar -asennetta eikä sitä onneksi ole syntynytkään. Mutta kun olen siinä onnellisessa asemassa että minun on mahdollista olla jonkilaisena perälautana lapsilleni teen sen mielelläni. Ja ainakaan meillä tämä ei ole muuttanut suhdettamme mihinkään. Oikeastaan voisi ajatella, että nämä minun rahanihan ovat vain lainassa lapsiltani siihen asti kun minussa henki pihisee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.