Indeksirahasto vs. indeksiosuusrahasto

Tomaatteja, tomaatteja
Tomaatteja, tomaatteja

Minulta pyydettiin blogijuttua indeksirahastojen ja indeksiosuusrahastojen eroista.

Indeksirahasto on rahasto, joka sijoittaa rahansa jonkin vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin. Pörssinoteerattu rahasto (eli ETF) on sijoitusrahasto, jolla voi käydä kauppaa pörssissä. Indeksiosuusrahasto on passiivisesti sijoittava indeksiä seuraava pörssinoteerattu rahasto.

Vaikka indeksiosuusrahastot ja indeksirahastot ovat toimintaperiaatteeltaan samankaltaisia, ne eivät ole sama asia.

Kaupankäynti

Indeksiosuusrahastoja voi ostaa ja myydä päivän mittaan pörssissä. Tavallisten indeksirahastojen hinta määräytyy kerran päivässä pörssin sulkeuduttua.

Kulut

Indeksiosuusrahastojen hallinnointipalkkio on yleensä alhaisempi kuin indeksirahastojen.

Indeksiosuusrahastojen ostamisesta ja myymisestä voi kuitenkin joutua maksamaan palkkion arvopaperivälittäjälle. Tämän lisäksi kulua syntyy osto- ja myyntihintojen erotuksesta.

Osinkojen käsittely

Indeksirahastojen kasvuosuudet sijoittavat rahaston saamat osingot uudelleen jatkuvasti. Sijoittajalle syntyy osingoista veroseuraamuksia vasta kun sijoittaja myy rahasto-osuutensa. Indeksirahastojen tuotto-osuudet jakavat vuosittaista osinkokertymää vastaavan osuuden sijoittajille vuosittain.

Amerikkalaiset indeksiosuusrahastot maksavat osingot sijoittajille yleensä neljännesvuosittain. Sijoittajan pitää sijoittaa osingot uudelleen itse. Tästä syntyy lisää transaktiokuluja.

Euroopasta saa ostettua indeksiosuusrahastoistakin kasvuosuuksia. Tällaisia löytyy ainakin iSharesilta ja Deutsche Bankilta.

Minimisijoitukset

Indeksiosuusrahaston minimisijoitus on yksi osuus.

Indeksirahastojen minimisijoitukset vaihtelevat. Seligsonin indeksirahastoissa minimisijoitus on 1 euroa.

Likviditeetti

Jos indeksiosuusrahaston likviditeetti on heikko, on osto- ja myyntihintojen välinen erotus korkeampi. Tämä kasvattaa sijoittamisen kuluja.

Indeksiosuusrahaston voi myydä milloin vain osakemarkkinoiden ollessa auki. Indeksirahastojen ostot ja myynnit käsitellään markkinoiden sulkeuduttua. Pitkän aikavälin sijoittajalle tällä ei ole merkitystä.

Summa summarum

Pitkäjänteiselle sijoittajalle perinteinen indeksirahasto voi olla indeksiosuusrahastoa edullisempi vaihtoehto.

Mitä unohtui? Menikö jossakin metsään? Laittakaa kommenttia.

5 kommenttia

  1. Mihin perustuu viimeinen kommenttisi, miksi indeksirahasto olisi edullisempi pitkässä juoksussa kun siinä aina käytännössä isommat kulut kuin etf versioissa samasta asiasta?

    1. Indeksirahasto voi olla edullisempi. Näin ei välttämättä ole.

      Indeksirahaston edullisuus voi johtua näissä yllä listatuista syistä:
      – ETF:n likviditeetti ja siitä seuraava osto- ja myyntihintojen erotus
      – kaupankäyntipalkkiot ja säilytyskulut
      – valitun ETF:n tyyppi (kasvu vs. tuotto) ja siitä seuraava verotus
      – indeksirahastoon on helpompi laittaa aivan kaikki mahdollinen kiinni (1 euron sijoitus vs. pörssierä)

      Lisäksi suurilla sijoitussummilla indeksirahaston hallinnointipalkkio voi olla sama kuin vastaavan indeksiosuusrahaston.

  2. Etf ja rahastoissa pitää muistaa, että vaikka ovat kasvuosuuksia niin ne joutuvat maksamaan saamistaan osingoistaan lähdeveron. Rahaston kotimaa vaikuttaa verotukseen. Esim Suomeen rekisteröity rahaston ei tarvi maksaa veroa Suomalaiselta yhtiöltä saamasta osingosta, mutta Usa:sta sasduista osingoista joutuu maksamaan lähdeveron. Samoin Irlantiin rekiteröity rahasto joutuvat maksamaan lähdeveron. Seligsonin minimi sijoitussumma on nykyisin 10 e.

    1. Tuosta lähdeverosta oli hyvää keskustelua Nordnetin blogissa pari vuotta sitten. Muistelen että se lähdevero oli yllättävän halpa. Tuosta voisikin tehdä ihan blogijutun. Noiden rahaston omien verojen merkitys on kuitenkin aika merkittävä korkoa korolle -ilmiön kannalta.

      Miten mä olin katsovinani Seligsonin sivuilta että siellä seisoisi yksi euro? Ehkä siellä on vanhaa tietoa vielä jossain sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.