Kulujen merkitys sijoittamisessa

Charlie Munger on samaa mieltä
Charlie Munger on samaa mieltä

Olen kirjoittanut tänne blogiin aika paljon indeksirahastoista. Indeksirahastojen hienous on siinä että niiden kulut ovat alhaiset.

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy kuluja. Kulut voivat vaikuttaa pieniltä mutta pitkällä aikavälillä kulujen merkitys on suuri.

Kuluja on kahdenlaisia. Tapahtumakulut ovat kuluja, jotka maksat jokaisesta tapahtumasta. Tapahtumia ovat esimerkiksi rahastojen ostot ja myynnit. Jatkuvia kuluja ovat esimerkiksi rahaston hallinnointipalkkiot.

Jos sijoituksen suuruus on 100 000 euroa, 1 % vuosittainen kulu tarkoittaa 28 000 euroa 20 vuoden aikana.

Jos olisit lisäksi voinut sijoittaa tuon kuluihin käyttämäsi 28 000 euroa, olisit saanut 20 vuoden aikana 12 000 euroa enemmän tuottoa.

Jos oletetaan että sijoitus tuottaa vuodessa 4 %, 100 000 euron sijoitus kasvaa 20 vuodessa noin 220 000 euroon.

Yhden prosentin vuosittaisen kulun jälkeen 100 000 euron sijoitus tuottaisi 20 vuodessa vain noin 180 000 euroa.

Yhden prosentin vuosittainen kulu vähentää 100 000 euron sijoituksen tuottoa 20 vuodessa 40 000 euroa.

Tilipankkien tarjoamien rahastojen vuosittainen hallinnointipalkkio on jopa 3 %. Kalliinkin indeksirahaston vuosittainen hallinnointipalkkio on yleensä enintään 1 %. Kulujen vuoksi tilipankin rahastoon sijoittavan tuotot ovat jopa 65 % indeksirahastoon sijoittaneen tuottoja pienemmät.

Tilipankin sijoitusneuvojat puolustautuvat sanomalla että heidän aktiivisia rahastoja ei voi verrata indeksirahastoihin. Koska heidän rahastonsa ovat aktiivisia, voivat niiden tuotot ylittää indeksin tuotot.

Tilipankkien rahastot ovat kuitenkin usein piiloindeksoituja. Piiloindeksointi tarkoittaa että aktiivisena markkinoidun rahaston osakepainot ovat käytännössä samat kuin indeksissä.

Piiloindeksoinnissa maksat salkunhoitajalle omaisuuden ja hänellä on 85 % varoista sijoitettuna indeksien mukaisesti. Jos sinulla on tällainen järjestelmä, sinua viedään kuin litran mittaa.

– Charlie Munger (Wescon yhtiökokous 2005)

Tilipankin rahastoon sijoittava ei saa mitään korkeampien kulujen vastineeksi.

 

5 kommenttia

  1. Jos rahaston hallinnointipalkkio on merkitty vaikka 1.5% vuosi ja perässä lukee että lisäksi peritään kohteina olevien sijoitusrahastojen hallinnointipalkkiot niin mitä se tarkoittaa nyt käytännössä??

  2. Suorien osakeomistusten hienous on siinä, että vuotuiset kulut ovat 0%. Indeksirahastojen ongelma on siitä aiheutuvat vuotuiset kulut, jotka ovat 0.1%-0.4% vuodessa.

    1. Pitää paikkansa.

      Kolikon kääntöpuoli on että indeksirahastolla saa hajautuksen tehokkaammin ja vähemmillä kaupankäyntikuluilla. Aina kun tasapainotat osakesalkkusi uudelleen maksat ainakin kaksi kulua: välityspalkkion sekä osto- ja myyntihintojen erotuksen. Yksittäisiä osakkeita ostamalla joudut lisäksi itse huolehtimaan osinkojen sijoittamisesta uudelleen.

      Tilanne on tietenkin aivan eri jos haluaa pelata todella suurella riskillä tai jos itsellä on jotakin tietoa jota markkinoilla ei ole.

  3. Aika monesa rahastossa näyttää menevän viiden vuoden päätteeksi alle indeksin ja vieläpä hyvin lähelle tai alle nollarajan(ainakin yhdessä pankissa). Näyttäähän se hineolta jos joku osake on noussut 9% koko ajalta mutta jos se on ollut käytössä jo 10 vuotta niin pieni on nousu. Päivittäisiä prosenttej jos alkaa nyt katosomaan niin takkiin tulee ja lujaa. silti on jotenkin ihan pakko ilmeisesti alkaa ottamaan takkiin kun vieläkin nuo kiinnostaa. en tiedä mikä vika päässä.

    Osakkeet kiinostaa tosin vielä enemmän ja olen huomannut että kyllä tuolta ilmeisesti ihan järkeviä valintojakin tule löytymään. En tiedä miksi ne häviäisi enemmän rahastoille, kait niitä voi onnistua löytämään parempiakin kokonaisuuksia.

    Ilmeisesti automatisoidut rahastot voi olla huono valinta koska niitä ei ammattilainen silloin tarkasta tarpeeksi usein että toimiiko ne(näin ilmeisesti tilipankissa kulujen välttämiseksi, mutta ne veloitetaan silti asiakkaalta).

    Onko teidän mielestä laman ainekset tai siis tarkoitan pörssiromahduksen merkit ilmassa?
    – Uutisointi arvonnousuosakkeista joihin ilmesesti osa jo tarttui(endomines ja pari muuta)
    – Shorttaajat käyttää heti lampaita hyväkseen ja nostaa tulevat tappiot voitoiksi shorttaamalla nuita osakkeita isolla rahalla ja kurssi nousee.
    – Kultaosake endomines kiinnostaa asiakkaita, ehkä siinä kaiku turvasatamaefektistä nimeltä kulta
    Kaikkia muitakin merkkejä ilmassa varmaan jos aletaan kunnolla etsimään. Miltä teistä tuntuu jos nyt pörssi lähtee laskuun ja osakkeidenne arvot tippuu silmitöntä tahtia takasin 2010-2011 lukuja?

    Osinkohan saattaa silti olla hyvä vaikka korot ylhäällä ja osake alhaalla joten taloudelliseen riippumattomuuteenhan se ei sinällään vaikuta. Miten lie?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.