Säästäminen – Osa 2: Menojen vähentäminen

Tämän sarjan edellisessä osassa kerroin siitä, miten itse näen säästämisen perusteet. Tällä kertaa on aiheena menojen vähentäminen.

Helpoin tapa säästää rahaa lyhyellä aikavälillä on menojen vähentäminen. Menojen vähentäminen on helpompaa aloittaa kun tietää mihin rahat menevät.
Yritin itse aluksi seurata menojani Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla, mutta tämä osoittautui liian työlääksi vaihtoehdoksi. En vain jaksanut kerätä kaikkia kuitteja ja laittaa niiden loppusummia ylös. Päätin siis helpottaa tehtävääni hieman.
Menojen seuranta kävi minulla kolmessa vaiheessa:

1. Kaikkien rahojen siirtäminen samaan pankkiin
2. Kaikkien ostosten maksaminen pankkikortilla
3. Ostosten tarkkailu yritystasolla

Siirsin siis aluksi siirsin kaikki rahani samaan pankkiin, tässä tapauksessa Osuuspankkiin. Näin pystyin seuraamaan helpommin menojani ja tulojani kuukausitasolla.

Otin samalla käyttöön pankkikortin, jolla aloin maksaa kaikki ostokseni. Yllätyksekseni huomasin, että Suomessa pankkikortti käy maksuvälineenä lähes jokaisessa paikassa. Jopa torikauppiaillakin tuntuu nykyään olevan maksupäätteet. Pankkikortilla maksamisen seurauksena kaikki menoni rekisteröityivät kirjanpitoon automaattisesti.

Viimeisenä otin käyttöön Osuuspankin tarjoaman Oma talous -palvelun. Tässä palvelussa omia menojaan voi lajitella yrityskohtaisesti. Tämä taso olikin minulle jo lähes riittävä, sillä tiesin, että Nesteeltä ostan bensiiniä, Citymarketista taloustavaroita, S-Marketista ruokaa jne. Erittely ei ollut täysin kattava, mutta helppokäyttöinen.

Lajittelin menoerät jostakin Internetistä löytämäni ”perusbudjetin” mukaisiin lokerikkoihin. Näitä olivat esim. asumismenot, ruokamenot, vakuutukset, lääkärit ja lääkkeet jne. Minulla ei valitettavasti ole nyt linkkiä tähän hyvään ohjeeseen, mutta yritän löytää sen jostain. Tässä perusbudjetissa pystyin vertaamaan omia menojani ”keskimääräiseen” yksin asuvaan henkilöön. Suurin havaintoni oli, että käytin suurimman osan rahoistani ruokakauppaan.

Ruokamenojen kanssa minulla olisikin ollut suuri ongelma ilman paria onnekasta yhteensattumaa.

Tämän sarjan artikkelit:
1. Perusteet
2. Menojen vähentäminen
2.1 Ruokamenojen vähentäminen
2.2 Muiden menojen vähentäminen
3. Tulojen lisääminen
4. Voiton sijoittaminen

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.