Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen

Miksi kilpailuttaa sähköyhtiöitä?

Sähkön kilpailuttaminen on kuluttajalle aina fiksua. Taloussanomien tekemien tutkimusten mukaan sähkölämmitystalon sähkökustannuksissa voi sähköyhtiön kilpailuttamalla säästää vuodessa jopa 500 euroa! Kerrostaloasukkaankin on mahdollista sähköyhtiötä vaihtamalla puolittaa sähkölaskunsa.

Kaiken lisäksi kilpailuttamalla sähköyhtiötään ei voi kuin voittaa. Tärkeimmät syyt kilpailuttaa sähköyhtiöitä:

 1. Sähkön laatu ei muutu, vaikka vaihtaisi sähköyhtiötä. Sähköyhtiön vaihtamisella saa siis täysin saman palvelun halvemmalla hinnalla.
 2. Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen ei maksa mitään
 3. Sähköyhtiön vaihtaminen on ilmaista. Lain mukaan sähkönmyyjän vaihdosta ei saa periä maksua. Kun asiakas vaihtaa myyjää, siirtoyhtiö ei myöskään saa enää veloittaa ylimääräistä mittarinluvusta. Myyjää saa vaihtaa kuinka usein tahansa.

Sähköyhtiötä vaihtamalla on siis mahdollista saada parin minuutin vaivalla jopa 500 euroa ilmaista rahaa. Tästä huolimatta ainoastaan alle 5 prosenttia suomalaisista vaihtaa sähköyhtiötään vuosittain.

Sähkön hinnan kilpailuttaminen

Sähköyhtiön kilpailuttamisessa hyödyllisiä tietoja ovat:

 • Kulutusarviosi tälle vuodelle
 • Talosi lämmitystapa (sähkölämmitys vai joku muu)
 • Sähköyhtiösi nimi
 • Paikallisen verkonhaltijan eli siirtoyhtiön nimi
 • Nykyisen sähkötuotteesi nimi
 • Sulakkeiden määrä asunnossasi (esim. 3 * 25 A).

Sähköyhtiöt tarjoavat yleensä määräaikaisia sopimuksia (12 – 24 kk) tai toistaiseksi voimassaolevia sopimuksia. Sopimuksen kestoa miettiessä kannattaa muistaa, että sähköyhtiön vaihtaminen on ilmaista vain 12 kk välein.

Sähkösopimuksen kesto ja sähkön tyyppi riippuvat talosi lämmitystavasta sekä siitä, että kuinka suuria hinnanvaihteluita taloutesi kestää. Jos sinulla on iso, sähkölämmitteinen omakotitalo, voi rankka talvi ja pörssisähkö tarkoittaa sitä, että yhden kuun sähkölaskusi on lähes 1000 euroa.

Tällä hetkellä parhaita paikkoja katsoa kootusti sähkön hintoja ovat:

Periaatteessa kattavimmat hintatiedot löytyvät Energiamarkkinaviraston Sähkönhinta-palvelusta Tämän palvelun hintatiedot eivät kuitenkaan vaikuta olevan kovin hyvin ajan tasalla.

Kaupallisista palveluista kattavimmat hintatiedot näyttäisi olevan Sanoman Sahkovertailu.fi-palvelussa. Tässä palvelussa ei kuitenkaan voi solmia sopimuksia kuin vasta muutaman yhtiön kanssa.

Kätevin palvelu on edelleen Kilpailuttaja.fi *, mutta tämän palvelun avulla ei välttämättä löydy aivan absoluuttisesti edullisinta hintaa.

Lisäksi kannattaa tarkastaa Nordic Greenin hinnat *.

Nykyisen yhtiön kiristäminen

Mikäli et halua vaihtaa yhtiötäsi, voit kokeilla soittaa nykyiselle yhtiöllesi ja kertoa heille saamastasi halvemmasta tarjouksesta. On mahdollista, että he haluavat pitää sinut asiakkaana ja tarjoavat sinulle sähköä samaan hintaan.

Esimerkiksi Vattenfall on kuuleman mukaan tehnyt mielellään pois pyrkiville asiakkaille vastatarjouksia.

Muita sivustoja

VaasaEMG Vaasan Yliopisto julkaisee kuukausittain ”mystery shopping”-menetelmällä hankitun hintavertailun sähkön hinnoista eri paikkakunnilla. Tiedot ovat 3-4 viikkoa viivästettyjä.

Energianet.fi Ekoenergia Oy:n sivusto, jonka kautta voi lähettää tarjouspyynnön kerralla useille eri sähköyhtiöille. Toisin kuin Vaihtovirta.fi, Ekoenergia Oy ei peri yhtiöiltä myyntiprovisiota.

Tietoa sähkön hintakilpailusta Suomessa

Suosittelin aiemmin tällä sivulla Vaihtovirta.fi-palvelun käyttöä sähkön kilpailuttamiseen. Tilanne markkinoilla on kuitenkin muuttunut. Suomessa on tällä hetkellä useita yhtiötä, jotka tarjoavat halpaa sähköä aggressiivisilla myyntikampanjoilla.

Halvinta sähköä ovat tarjonneet viime aikoina Suomen Energiayhtiö, Kraft & Kultur sekä Eon Suomi. Suosittuja palveluja sähkön hinnan kilpailuttamiseen ovat Superkilpailuttaja.fi *, Kilpailuttaja.fi * (entinen Vaihtovirta.fi) sekä Energiamarkkinaviraston Sähkönhinta.

Suomen Energiayhtiö

Suomen Energiayhtiö on Energibolaget i Sverigen tytäryhtiö. Yhtiö hankkii myymänsä sähkön pörssistä. Suomen Energiayhtiö on aloittanut lehtitietojen (Talouselämä 15/2009) mukaan valtakunnallisen puhelinkampanjan, jossa se tarjoaa uutta sähkösopimusta yli miljoonalle kotitaloudelle. Pääkohderyhmänä puhelinkampanjassa ovat kerrostaloasukkaat.

Katso myös blogijuttuni Suomen Energiayhtiö – huijaus?.

Www-sivut: http://www.energiayhtio.fi
Puhelinnumero: 020-7789150

Nordic Green Energy (entinen Kraft & Kultur)

Kraft & Kultur on aloittanut toimintansa Suomessa vuonna 2008. Kraft & Kultur perustettiin Ruotsissa vuonna 2000 ja on Ruotsin viidenneksi suurin sähköntoimittaja. Kraft & Kultur:n emoyhtiö ja omistaja on Troms Kraft, Norjassa. Kraft & Kultur:n liikeidea on toimittaa tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä kilpailukykyisillä hinnoilla.

Kraft & Kulturin hinnat olivat aiemmin hyvin edullisia, mutta näin ei näyttäisi enää tällä hetkellä olevan.

Päivitys: Kraft & Kultur on tunnettu vuoden 2012 lopusta lähtien nimellä Nordig Green Energy.

Www-sivut: http://www.nordicgreen.fi *

Puhelinnumero: 06-357 77 50

Eon Suomi

E.ON on maailman suurin yksityisomisteinen energiayhtiö, jolla on yli 30 miljoonaa asiakasta noin 30 maassa. Suomessa Eonilla on yli 110 000 asiakasta ja se on Suomen kuudenneksi suurin sähkönmyyjä.

Www-sivut: http://www.eon.fi
Puhelinnumero: 0800 92 000 (arkisin 8-20)

Kilpailuttaja.fi

Kilpailuttaja.fi eli entinen Vaihtovirta.fi on Energy Brokers Finland Oy:n ylläpitämä verkossa tarjottava palvelu, jossa voi vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja. Palvelussa ovat mukana ne sähköyhtiöt, jotka maksavat Kilpailuttaja.fi palvelulle provisiota myydystä sähköstä. Palvelu on kuluttajille täysin ilmainen.

Kilpailuttaja.fi palvelun kautta voi tehdä suoraan sähkösopimuksen haluamansa yhtiön kanssa.

Www-sivut: http://www.kilpailuttaja.fi *

Sahkonhinta.fi

Sähkönhinta on Energiamarkkinaviraston ylläpitämä sähkön hintavertailupalvelu. Valitettavasti tälläkään sivulla ei kerrota, että mitkä kaikki yhtiöt ovat mukana hintavertailussa. Mukana kuitenkin on enemmän yhtiöitä kuin Kilpailuttaja.fi-palvelussa. On kuitenkin mahdoton sanoa, että puuttuuko tästä palvelusta joitakin yhtiöitä, jotka ovat mukana Kilpailuttaja.fi-palvelussa.

Tämän palvelun kautta ei voi tehdä sähkösopimusta. Kysymyksessä on puhdas hintavertailusivusto.

Www-sivut: http://www.sahkonhinta.fi

Miten löydän halvimman sähköyhtiön?

Sähkön kilpailuttajan helpoin vaihtoehto on edelleen käyttää Kilpailuttaja.fi-palvelua *. Kilpailuttaja.fi-palvelun kautta voi tehdä suoraan sähkösopimuksen haluamansa yhtiön kanssa.

Yksi kommentti

 1. Kiitos hyvistä vinkeistä.
  Kilpailutin sähkösopimukseni juuri ja säästöä tuli 30%.
  Jatka hyvää ja hyödyllistä työtä.

  Hyvää kesää sinne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.