Halvat allergialääkkeet

Minulla alkoi viime viikolla heinänuha ja kävin ostamassa allergialääkkeitä itselleni. Apteekissa ystävällinen myyjä auttoi minua löytämään aiemmin ostamiani silmätippoja halvemman geneerisen valmisteen. Olen aiemmin käyttänyt Lomudal-nimisiä silmätippoja. Myyjä suositteli kuitenkin minulle Lecrolyn-nimistä valmistetta. Molemmissa on tismalleen sama vaikuttava lääkeaine, mutta Lecrolyn on huomattavasti Lomudalia halvempaa.

Seuraavassa omat vihjeeni halpaan allergian hoitoon.

Hanki resepti lääkkeillesi

Kaikkein halvimmalla pääset allergialääkeostoksillasi lääkärin reseptillä. Reseptilääkkeiden pakkauskoot ovat usein isompia ja reseptillä on mahdollisuus saada allergiaan tehokkaampia lääkkeitä kuin reseptivapaasti. Lisäksi jos sinulla on resepti, apteekin on pakko ehdottaa lääkkeen vaihtoa halvempaan geneeriseen tuotteeseen.

Valitse halvempi geneerinen valmiste

Ensimmäiseksi sinun tulee selvittää oman allergialääkkeesi vaikuttava aine. Esimerkiksi Lomudal silmätippojen vaikuttava aine on natriumkromoglikaatti.

Vaikuttavan aineen selvittämisen jälkeen etsit apteekista halvimman lääkkeen, jossa on sama määrä samaa vaikuttavaa ainetta kuin normaalisti käyttämässäsi allergialääkkeessä. Kannattaa kysyä apua apteekkien henkilökunnalta.

Voit myös etsiä geneerisia lääkkeitä Lääkelaitoksen sivuilla neljännesvuosittain päivitettävästä luettelosta keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.

Katso myös tekemäni allergialääkkeiden hintavertailu.

Estä siitepölyn pääsy sisälle asuntoosi

– Asenna tuuletusventtiileihin allergiasuodattimet. Näitä on mahdollista ostaa rautakaupasta. Valmiiksi muotoon leikattu allergiasuodatinlevy on huomattavasti kalliimpaa kuin leikkaamaton. Allergiasuodatinlevy (n. puoli neliömetriä) maksaa noin 5 euroa. Valmiiksi muotoon leikattu suodatin voi maksaa jopa 20 euroa. Ostin itse palan allergiasuodatuslevyä K-Raudasta, tein vanhoista suodattimista mallit. Yhdestä palasta sai neljä pyöreää suodatinta.
– Älä kuivata vaatteita ja lakanoita ulkona kesällä.
– Huuhtele siitepölyt hiuksista ennen nukkumaanmenoa.
– Seuraa allergiatiedotuksia.

Lisää vihjeitä löytyy Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

Harkitse siedätyshoitoa

Allergiaoireista on myös mahdollista päästä eroon siedätyshoidon avulla. Siedätyshoito julkisessa terveydenhoidossa on yllättävän halpaa. Omat kokemukseni siedätyshoidosta ovat lyhyesti seuraavat:
Hoidon alussa sinun tulee ostaa erilaisia lääkkeitä noin 80 eurolla. Hoito kestää neljä vuotta, jonka aikana saat pistoksia keskimäärin neljän viikon välein. Yksi hoitokerta maksaa omassa sairaalassani kuusi euroa. Koko hoidon kustannukset ovat siis luokkaa 400 euroa.

Ekstrakikka: Ulkomaalainen lääkärisivusto WebMD suosittelee aivastelun ennaltaehkäisyyn nenän kosteuttamista vesipohjaisella kosteusvoiteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.