Mitä riskejä on vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa?

Olen tässä jonkin aikaa miettinyt vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin liittyviä ongelmia. Asia tuli uudelleen pintaan eilen lounaalla Economist-lehteä lukiessani. Economist-lehden numerossa June 14th-20th 2008 on artikkeli, joka alkaa seuraavasti: ”Useammat ja useammat ihmiset spekuloivat eläkeajan tuloillaan, vaikka he eivät sitä ehkä tiedostakaan.”

Economist-lehti jakaa eläkevakuutukset kahteen päätyyppiin, Defined Contribution (määritelty maksuosuus) ja Defined Benefit (määritelty etu). Olen käsittänyt, että suomalaiset vapaaehtoiset eläkevakuutukset olisivat Defined Contribution -mallia.

Defined Contribution -mallissa eläkevakuutukseen maksetaan joka kuukausi jokin määrätty summa. Eläkevakuutuksen ottaja voi valita, mihin rahastoihin hän tämän rahansa sijoittaa. Ongelmana on, että tavallisella ihmisellä ei yleensä ole mitään edellytyksiä arvioida eri sijoitusmuotojen järkevyyttä. Tämän seurauksena ihmisten tekemät rahastovalinnat ovat Economist-lehden viittaaman artikkelin mukaan ”lapsellisia”.

Omasta mielestäni vaikuttaa lisäksi siltä, että vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin liittyy melkoisia riskejä.

Mitä olette itse mieltä tästä aiheesta? Onko Suomessa käyty tästä aiheesta keskustelua? Itse huomasin, että Ylen MOT-ohjelma on tehnyt ohjelman vapaaehtoisista eläkevakuutuksista. Lisäksi löysin Ellien keskustelufoorumilta jotakin keskustelua aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.