Luottokorttien riskit

Luottokortti on kortti, jonka käyttäjä saa luottoyhtiöltä luottoa ostoksien tekoa varten. Luotolla ostaminen on eräs tapa ostaa velaksi. Luottokortteja ovat esimerkiksi Mastercard, Visa, American Express, Diners Club sekä Eurocard.

Luotto on lainaa

Lainaksi otetusta rahasta joutuu maksamaan korvausta eli korkoa. Koron määrä ilmoitetaan prosentteina (%). Lainoja vertaillessa olennaista on selvittää lainan todellinen vuosikorko eli korkoprosentti, joka saadaan laskemalla kaikki luotosta aiheutuvat kustannukset yhteen. Lainan todellisen vuosikoron selvitettyäsi voit verrata eri luottoja keskenään.

Vertailun vuoksi opintolainojen todellinen korko on luokkaa 4-6%, kun kauppojen myöntämien luottokorttien todellinen vuosikorko voi nousta jopa 29 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luotto-ominaisuutta käyttäen 1000 € ostoksesta joutuu maksamaan vuoden kuluttua 1290 €.

(Suomen Kuluttajaliitto)

Luottokorttien riskit

Luottokortteihin riittyy taloudellisten riskien lisäksi myös muita riskejä.

Mikäli maksat vain luottokorttimaksun minimisumman, muuttuu loppuosa korolliseksi lainaksi. Kuluttajaviraston sivuilla on aiheesta seuraava varoittava esimerkki: ”Moniin pankkikortteihin voi yhdistää luotto-ominaisuuden. Kuluttajalla oli tällainen Sampo Pankin Visa-yhdistelmäkortti. Saapunut lasku oli kuitenkin niin epäselvä, ettei kuluttaja ymmärtänyt, että maksaessaan vain laskuun merkityn minimisumman loppuosa muuttuikin korolliseksi luotoksi. Näin kuluttaja tahtomattaan ja huomaamattaan siirtyi korollisen luoton käyttäjäksi. Kuluttajavirasto puuttui Sampo Pankin laskutuskäytäntöihin.”

Luottokorot voivat nousta. Luoton korko on usein sidottu markkinakorkoon. Markkinakorot voivat aina nousta.

Jos et lyhennä lainaa eräpäivään mennessä, joudut maksamaan takaisin entistä enemmän. Lainan lyhentämisen viivästyessä velkojalla on oikeus periä viivästyskorkoa ja huomautuskuluja.

Maksamatta jätetty luotto voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkinnän jälkeen et välttämättä saa uutta luottoa tai luottokorttia.

Maksuhäiriömerkintä voi hankaloittaa vuokra-asunnon tai työpaikan saamista ja estää kännykkäliittymäsopimuksen tekemisen. Useat vuokrantajat tarkastavat vuokralaisen maksuhäiriömerkinnät ennen sopimuksen allekirjoittamista. Samoin tekevät jotkin työnantajat. Teleoperaattorit eivät tee uusia kännykkä- tai laajakaistaliittymiä henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä. Maksuhäiriöisen henkilön on yleensä hankittava etukäteen maksettava kännykkäliittymä, joiden puheluhinnat ovat tavanomaisia kännykkäliittymiä korkeampia.

Pahimmillaan voit joutua myymään luoton vakuutena olevan omaisuuden, esimerkiksi asuntosi.

Mikäli edellä esitetyt riskit vaikuttavat kaukaisilta kannattaa muistaa, että luottokorttiyhtiöt saavat tulonsa korttien käyttömaksuista ja luottojen koroista. (Näiden lisäksi he saavat pienen provision kauppiaalta jokaisesta ostotapahtumasta.)

(Kuluttajavirasto ja Wikipedia)

Linkkejä

Luotolla vai käteisellä? (Kuluttajavirasto)
Kortti vai käteinen? (Suomen Kuluttajaliitto)
CreditUp* on ns. Prepaid -maksukortti. Tällä kortilla vältät suurimman osan luottokorttien riskeistä, koska kortille ladataan käytettävä raha etukäteen. Muutoin kortti toimii aivan kuten tavallinen MasterCard -kortti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.