Talletussuojarahasto ja talletussuoja Suomessa

Olen viime viikkoina lukenut monia pankkitalletuksiin liittyviä keskusteluketjuja eri foorumeilla. Talletussuojarahastosta ja Suomen talletussuojasta tuntuu olevan todella paljon epäselvyyttä ja kysymyksiä. Olen itsekin käsittänyt tähän aihepiiriin liittyviä asioita useasti väärin. Seuraavassa Talletussuojarahaston ja Pankkialan asiakasneuvontatoimiston sivuilta kerättyä tietoa aiheesta.

Suosittelen tutustumista myös linkkeihin.

Suomen talletussuoja lyhyesti

– Yhden henkilön talletukset on suojattu suomalaisissa pankeissa 25 000 € asti
– Talletusten hajauttaminen eri pankkeihin kasvattaa talletussuojan määrää
– Osuuspankit ovat talletussuojan näkökulmasta yksi pankki
– Ulkomaalaisiin pankkeihin tehdyt talletukset eivät välttämättä ole Suomen talletussuojan piirissä
– Ulkomaalaisten pankkien tapauksessa on eroa sillä, toimiiko ulkomaalainen pankki Suomessa sivukonttorina, omana yhtiönään vai tarjoaako ulkomaalainen pankki talletuksiaan Suomeen

Erityisesti:
– Kaupthing on osittain Suomen talletussuojan piirissä
– Monet Suomeen talletuksia tarjoavat virolaiset pankit eivät ole Suomen talletussuojan piirissä
– Ulkomaisten talletussuojarahastojen toimintamekanismit voivat olla täysin erilainen kuin suomalaisen

Mikä on talletussuoja?

Suomessa toimiluvan saaneet talletuspankit kuuluvat Talletussuojarahastoon. Tallettajien tilillä olevat varat korvataan pankin maksukyvyttömyystilanteessa Talletussuojarahastosta 25.000 euroon saakka. Talletusten tai tilien lukumäärästä riippumatta tallettajan talletukset yhdessä pankissa korvataan 25.000 euroon asti. Talletussuoja on pankkikohtainen, joten jos samalla tallettajalla on talletuksia eri pankeissa, saa hän talletussuojaa kullekin eri pankissa olevalle talletukselle 25.000 euroon saakka. OP-yhteenliittymään kuuluvat pankit lasketaan kuitenkin yhdeksi pankiksi korvausta suoritettaessa.

Talletussuoja kattaa oman asunnon kaupasta saadut varat täysimääräisesti kuuden kuukauden ajan, jos varat sijoitetaan oman asunnon ostoon.
(Lähde: Pankkialan asiakasneuvontatoimisto)

Suomen talletussuojan piirissä olevat pankit

Suomalaisen talletussuojan piirissä ovat:

Aktia Säästöpankki Oyj
eQ Pankki Oy
Evli Pankki Oyj
Glitnir Pankki Oy
Helmi Säästöpankki Oy
OP-yhteenliittymään kuuluvat pankit
Paikallisosuuspankkiliitto ry:n jäsenpankit
Nooa Säästöpankki Oy
Nordea Pankki Suomi Oyj
S-Pankki Oy
Sampo Pankki Oyj
SEB Gyllenberg Private Bank Ab
Skärgårdsbanken Ab
Säästöpankkiliitto ry:n jäsenpankit
Suomen Asuntohypopankki Oy
Tapiola Pankki Oy
Ålandsbanken Abp

Kaupthing Bank HF toimii Suomessa islantilaisen emopankin sivuliikkeenä, jolle on myönnetty täydennyssuojaa Suomen Talletussuojarahastosta, joten suoja vastaa suomalaisten pankkien talletussuojaa.
(Lähde: Talletussuojarahasto)

Suomessa toimivien ulkomaisten pankkien sivukonttorit

Suomessa toimivan ulkomaisen pankin sivukonttorin talletukset kuuluvat sen valtion suojajärjestelmän piiriin, mistä pankki on kotoisin. Siten esimerkiksi Handelsbanken kuuluu Ruotsin talletussuojarahastoon. Ulkomaisten pankkien sivukonttorit on listattu Finanssivalvonnan sivuilla: ulkomaisten luottolaitosten sivukonttorit.

Pohjoismaiset talletussuojat ovat hyvin samankaltaisia, mutta erojakin on. Ruotsin talletussuojasta korvataan saamiset 250.000 Ruotsin kruunuun asti (euromääräinen suoja riippuu valuuttojen vaihtokurssista), mutta yli yhden kuukauden määräaikaiset talletukset eivät kuulu suojan piiriin. Tanskan talletussuoja kattaa talletukset 300.000 Tanskan kruunuun asti ja talletusten määrästä vähennetään velkojen määrä. Islannin suoja on 1,7 miljoonaa Islannin kruunua. Norjan suoja on 2 miljoonaa Norjan kruunua ja myös Norjassa talletusten määrästä vähennetään velkojen määrä. EU:n alueella talletussuoja on aina vähintään 20.000 euroa.
(Lähde: Pankkialan asiakasneuvontatoimisto)

Linkkejä

Talletussuojarahasto
Pankkialan asiakasneuvontatoimisto
Finanssivalvonta
Sijoittajien korvausrahasto

Yksi kommentti

  1. Eikös Sampo pankki muuttunut Danske bankin sivukonttoriksi keväällä 2008, jolloin sen ei enää pitäisi olla Suomen talletussuojan piirissä olevien pankkien listassa.

    Terv. Perenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.