Vertaile yksikköhintoja ruokakaupassa

Kaupassa ollessa ei kannata vertailla suoraan tuotteiden hintoja vaan eri tuotteiden yksikköhintoja. Tuotteiden pakkauskoot vaihtelevat, joten yksikköhinnat antavat parhaan käsityksen tuotteen todellisesta hinnasta.

Yksikköhintoja ovat tuotteiden varsinaisen hinnan vieressä pienellä kirjoitetut kilo- ja litrahinnat. Suomessa täytyy tietyistä tuotteista, joiden hinta olisi muuten hankala laskea, ilmoittaa myös yksikköhinta. Kaikissa tuotteissa yksikköhintaa ei tarvitse ilmoittaa.

Monet suomalaiset vertailevat yksikköhintoja tottuneesti jo olutta ostaessaan. Yleensähän keskiolut maksaa halvimmassa pakkauksessaan noin 1,90 € / litra. Olutfirmat pyrkivät kuitenkin markkinoimaan kuluttajille esimerkiksi ”pint”-tölkkejä, joiden koko on 0,568 litraa. Näissä ostettuna olutlitran hinta voi yli tuplaantua.

Isompi pakkauskoko ei siis olekaan automaattisesti halvin. Esimerkiksi Tupla-patukoita ostaessa olen huomannut, että kaksi pientä Tuplaa voi tulla yhtä Maxi-Tuplaa halvemmaksi.

Aina ei tietenkään kannata valita ruokaansa vain halvimman yksikköhinnan perusteella, joskus maku ja laatukin ratkaisevat.

Yksi kommentti

  1. Onko olut koskaan liian kallista, 0,33l pullo keskiketterää voi junassa maksaa jopa 6e 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.