Kaupthing ja konkurssi

Kaupthing on nyt sitten tosiaan kaatunut. Rahoitustarkastus otti pankin Suomen sivukonttorin haltuunsa tänään.

Tilanne olisi siis nyt teoriassa seuraava:

Mikäli talletuksiesi arvo pankissa on alle 20 887 euroa, olet kokonaan Islannin talletussuojan piirissä. Toisin sanoen sinun tulee hakea talletuksiasi sieltä.

Mikäli sinulla on pankissa yli 20 887 euroa, mutta alle 25 000 (50 000) euroa, olet Islannin ja Suomen talletussuojan piirissä. Sinun tulee ensin hakea 20 887 euroa Islannin talletussuojasta ja nämä saatuasi voit hakea loppuosaa Suomen talletussuojasta.

Mikäli sinulla on pankissa yli 25 000 (50 000) euroa, menetät talletuksistasi 25 000 (50 000) euron ylittävän osuuden, ellei Rahoitustarkastus ja Suomen valtio tule apuun.

Käytännössä tilanteesta ei ole vielä selkeyttä. Esimerkiksi kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi on todennut Uusi Suomi -lehdelle, että ei tiedä miten suomalaisten rahojen käy.

Rahoitustarkastus on viimeisimpien tietojen mukaan saanut haltuunsa noin 150 miljoonan euron kirjanpitoarvolla Kaupthingin luottoja. Nämä luotot Rahoitustarkastus voi myydä eteenpäin jollakin markkinahinnalla, joka on todennäköisesti luottojen arvoa alhaisempi. Näitä varoja voidaan sitten käyttää suomalaisasiakkaiden talletusten maksamiseen. Vielä ei ole tietoa, että miten Rahoitustarkastuksen haltuunsa saamat luotot aiotaan muuttaa käteiseksi rahaksi ja paljonko näiden luottojen arvo tulee markkinoilla olemaan.

Lähteet:
Kiviniemi ei tiedä, miten suomalaisten rahojen käy
Rata selvittää mahdollisuudet maksaa talletusvaroja takaisin Kaupthing Bankin Suomen sivukonttorin tallettajille
Suomalaisten Kaupthing-talletuksista kymmeniä miljoonia ilman suojaa

Ps. Ohessa Kaupthingin lähettämiä sähköposteja parin viikon ajalta.

Sähköposti Kaupthingiltä 29.9.2008 klo 18:35

Kaupthing on hyvin varautunut markkinoilla jatkuvaan pitkäaikaisempaankin levottomuuteen.

Kaupthing pankki on vakavarainen ja maksukykymme säilyy vahvana. Pankin liiketoiminta on hyvin hajautettu maantieteellisesti ja sen riskienhallinta on tehokasta.

– Olemme viimeisen 12 kuukauden ajan keskittyneet kahteen asiaan; vakavaraisuutemme suojelemiseen sekä likviditeetin kasvattamiseen ja olemme onnistuneet molemmissa erittäin hyvin.

– Rahoitustilanteemme on hyvä. Likviditeettimme on turvattu yli vuodeksi ja vakavaraisuusasteemme on korkea moniin muihin pankkeihin verrattuna (11,2 %).

– Toimintamme on hyvin hajautettua ja kannattavaa. Kaupthingin pääomapohja on vahvempi kuin koskaan.

– Jo 11 maassa toimivaan Kaupthing Edgeen on pelkästään heinä-syyskuun 2008 aikana tullut uusia talletuksia yli 2.2 miljardin euron arvosta.

– Syyskuu oli Kaupthing Edgelle kaikkien aikojen paras kuukausi uusien asiakkaiden lukumäärällä mitattuna.

Kaupthing Edge Asiakastuki
Puh. (09) 4784 0190 tai support(at)kaupthingedge.fi

Sähköposti Kaupthingiltä 8.9.2008 klo 12:15:

Kaupthing jatkaa itsenäisenä pankkina

Näissä epätavallisissa taloudellisissa olosuhteissa useat valtiot ovat tehneet rajuja toimenpiteitä rahoitusjärjestelmiensä toimivuuden turvaamiseksi. Niin myös vuorostaan Islannin valtio. Huolimatta tästä, Kaupthing jatkaa kuitenkin itsenäisenä kansainvälisenä pankkina. Pankin nykyisten palvelujen tarjonta asiakkaille jatkuu siksi normaalisti. Näin myös Suomessa.

Kaupthing tulee olemaan Islannin selvästi suurin yksityisomisteinen finanssialan yritys ja sen myötä sillä on edelleen Islannissa hyvin tärkeä asema. Tukeakseen tätä asemaa, on Islannin keskuspankki 7.10. myöntänyt Kaupthingille 500 miljoonan euron lainan kahdeksi vuodeksi, jonka vakuudeksi pankki on antanut tanskalaisen tytäryhtiönsä FIH:n osakkeet. Asemastaan huolimatta, Kaupthingin riippuvuus Islannin taloudesta on kuitenkin jo nyt merkittävästi kaikkia muita Islannin pankkeja pienempi. Jo 70 % Kaupthingin liiketoiminnan tuotoista tulee Islannin ulkopuolelta.

Rahoitustilanteessamme ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime aikoina. Kaupthingin maksuvalmius on kunnossa ja sitä on vastikään vahvistettu entisestään. Maanantaina 6.10.2008 Islannissa tehdyn lakimuutoksen myötä Kaupthing voi lisäksi uudelleenrahoittaa islantilaiset asuntoluottonsa (vastapuolena Islannin Housing Financing Fund, HFF) ja näin muodoin parantaa maksuvalmiuttaan entisestään.

Islannin hallitus, keskuspankki ja rahoitustarkastus ovat lausunnoissaan 6. ja 7.10.2008 antaneet hyväksyntänsä ja tukensa Kaupthingin edellytyksille toimia itsenäisesti myös jatkossa. Islannin viranomaisten muutoin toteuttamien toimenpiteisiin verrattuna, strategiamme ja tehtyjen toimenpiteiden oikeansuuntaisuus on siten vain vahvistunut. Tältä pohjalta, Kaupthing jatkaa toimintaansa laajasti ja kansainvälisesti. Suomen toimintoja ei olla myymässä vaan kehittämässä.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Kaupthing selviää myrskyn silmästä haastavilla markkinoilla ja pystyy toimimaan ja kehittämään liiketoimintaansa lähes normaalisti. Elämme keskellä hyvin poikkeuksellisia aikoja pankkimaailmassa ja monet muut pankit on suorastaan ”ajettu nurkkaan” luottamuksen kadottua markkinoilla.

Me Kaupthingilla jatkamme taistelua asiakkaidemme hyvän palvelun puolesta ja haluamme olla luottamuksen arvoisia myös jatkossa, sekä asiakkaidemme luottamuksen että kriittisten ’markkinavoimien’ luottamuksen. Näin olemme nähtävästi jälleen kerran hieman erilainen pankki.

Terveisin,
Lauri Rosendahl

Maajohtaja
Kaupthing Bank Suomi

PS. Ajankohtaiseen keskusteluun talletussuojasta lisäisin vielä;

Islannin pääministeri Geir Haarde vahvisti lehdistötilaisuudessa maanantai-iltana, että hallitus tukee Islannin talletus- ja sijoitussuojarahastoa vahvistamalla sen pääomapohjaa niin, että rahastolla on varmasti riittävät varat käytössään tarvittaessa.

Suomen nyt nostaessa kansalaistensa talletusten suojaa (25.000 euroa => 50.000 euroa), tulee vastaava suoja voimaan myös Kaupthing Edgen asiakkaille Suomessa. Kaupthing on jo pitkään ollut myös Suomen talletussuojarahaston jäsen, ja uutta suojaa vastaava täydennyssuojahakemus on pankilla jo vireillä.

Suomen talletussuojajärjestelmästä turvataan lisäksi oman asunnon myynnistä saadut varat puolen vuoden ajan 50.000 euron ylärajasta riippumatta.”

Sähköposti Kaupthingiltä 9.10.2008 klo 12:11:

Myös Kaupthing Islannin rahoitustarkastuksen hallintaan

Niin voivat asiat muuttua vuorokaudessa. Olen henkilökohtaisesti äärimmäisen pahoillani, että joudun taas palaamaan aiheeseen, josta kirjoitin niinkin vastikään kuin eilen.

Tilanteet rajusti epävakaisilla rahoitusmarkkinoilla muuttuivat jälleen keskiviikon (8.10.2008) aikana hyvin dramaattisella tavalla. Englannin kaaosmaisessa finanssikriisissä paikallinen pankkitarkastusvirasto otti keskiviikon aikana Kaupthingin englantilaisen tytäryhtiön haltuunsa ja pakkosiirsi sen talletukset toiselle pankille. Toimen tarkoituksena oli suojata englantilaisten tallettajien varat pankissamme. Käytännössä näin toimimalla he samalla siirsivät tärkeän osan meidän pankkimme likviditeetistä toisiin käsiin.

Pankkimme toimintaedellytykset ovat tämän seu
rauksena heikentyneet siinä määrin, että emoyhtiömme Islannissa, eli Kaupthing Bank hf. on nyt vastaavassa tilanteessa kuin jo aikaisemmin Glitnir ja Landsbanki, eli Islannin rahoitustarkastuksen hallinnassa.

Me täällä Kaupthingin Suomen toiminnoissa tulemme tekemään kaikkemme, että pystymme tästä huolimatta asiallisesti ja ammattimaisesti hoitamaan kaikki velvoitteet ja vastuut asiakkaitamme kohtaan. Haluamme palvella Teitä arvoisat asiakkaat mahdollisimman hyvin myös näinä vaikeina aikoina. Oman paikallisen suomalaisen henkilökuntani puolesta pyydän kuitenkin hieman ymmärrystä sen osalta, että tässä vaikeassa tilanteessa emme ehkä joka hetkellä pysty ihan parhaimpaamme.

Uskon vakaasti siihen, että meidän pankillamme sekä Islannin ja Suomen viranomaisilla on täysi intressi hoitaa kaikki velvoitteet ja vastuut Suomessa niin hyvin kuin vain on mahdollista.

Sivukonttoritoiminta on tänään Suomen rahoitustarkastuksen päätöksellä keskeytetty toistaiseksi. Tiedotamme tilanteesta kun muutoksia tapahtuu.

Terveisin,
Lauri Rosendahl

Maajohtaja
Kaupthing Bank Suomi

Yksi kommentti

  1. Oispa mielenkiintoista lukea mitä tässä sitten kävi / miten ihmisten rahojen kävi? Tämän blogin löysin sattumalta – ja onkin aika vanha – mutta jatkosta olisi kiva lukea 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.