90% suomalaisista ruoka-aineallergikoista ei ole oikeasti allergisia

Suomessa erityisesti Valio on tuonut markkinoille runsaasti laktoosittomia tuotteita, kuten laktoosittoman maitojuoman. Kyseinen juoma maksaa luokkaa 1,69 €/l, kun tavallinen maito maksaa luokkaa 0,69 €/l. Mikäli maidon kulutus on perheessä 2 litraa päivässä, tuo laktoosittoman maitojuoman ostaminen lompakkoon vuositasolla yli 700 € ylimääräisen loven.

Nytpä varmaan moni lukija ajattelee, että pitää ostaa laktoositonta maitojuomaa kun perheessä on sitä laktoosi-intoleranssia. Laktoosi-intoleranssihan on siitä jännä juttu, että sitä ei edes muualla maailmassa osata ajatella sairautena. Tämä on kuitenkin muiden blogien aihe. Tärkeää lompakon ja terveyden säästämisen kannalta on, että laktoosi-intoleranssia vastaan on mahdollista siedättää itsensä. Wikipediaa lainatakseni: ”For healthy individuals with Secondary lactose intolerance, it may be possible to train bacteria in the large intestine to break down lactose more effectively by consuming small quantities of dairy products several times a day over a couple of weeks.”

Nyt monelle tulee varmaan mieleen, että ei perkele. Suomalaiselle kun on pienestä asti tuputettu, että laktoosi-intoleranssi on sairaus, HYLA on lääke ja tavallisen maidon juominen on hengenvaarallista terveydellään leikkimistä. Suomalaiset hoitosuosituksetkin sanovat, että laktoosi-intoleranssin voi todeta itse ja jos lapsella on ripulia, pitää ostaa HYLAa. ”Minä en ainakaan leiki lapseni terveydellä.”

Mikäli allergia- ja astmaliittoa on uskominen, ruokavalion turha yksipuolistaminen on kuitenkin myös haitallista. Lainataanpa Helsingin Sanomia: ”Allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan turha ruokien välttäminen yksipuolistaa ruokavaliota. Se voi johtaa myös herkkyyden lisääntymiseen ja vakaviin allergiareaktioihin.”

Kuinka moni suomalainen sitten yksipuolistaa ruokavaliotansa turhaan ja näin vaarantaa terveytensä. Samaisen artikkelin mukaan: ”Suurin osa allergiaepäilyn vuoksi noudatettavista ruokavalioista on turhia, kertoo Allergia- ja astmaliitto. Liiton mukaan allergia löytyy altistuskokeissa vain joka kymmenenneltä erikoisruokavaliota noudattavalta.”

Turha erikoisruokien ostaminen on siis paitsi kallista, voi myös vaarantaa terveytesi. Esimerkiksi otin laktoosittomat maitojuomat, sillä allergia- ja astmaliiton mukaan: ”Esimerkiksi asianmukaisesti toteutettu maitosiedätys onnistuu lähes yhdeksällä kymmenestä.”

Paljonko maitosiedätys sitten maksaa? Ei mitään. Itseasiassa se vähentää kustannuksia.

Linkki: Useimmat välttävät ruoka-aineita turhaan

4 kommenttia

 1. Ei taida 90% suomalaisista oikeasti ostaa laktoosittomia tuotteita.

 2. Siedätä siinä laktoosia kun tunnin päästä syömisestä on p****t housussa ja melkein tajukankaalla kivusta..

 3. Anonyymi (1): Olet oikeassa, laitoin tohkeissani huonon otsikon. Vaihdan tuon paremmaksi.

  Anomyymi (2): Totta. Olen itse ollut siedätyshoidossa allergialle ja saanut hoidon seurauksena melkoisen allegisen reaktion. Hesari oli hieman lyhentänyt alkuperäistä STT:n juttua, mutta siinä neuvottiin, että mikäli allergia on paha, pitää maitosiedätyskin tehdä lääkärin valvonnassa.

 4. Tämä näyttää olevan jo vuosia vanha juttu, mutta pakko silti kommentoida, kun hakukoneen kautta tänne eksyin.

  Laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia ovat kaksi TÄYSIN ERI asiaa. Maitoallergisen lapsen äitinä olen lopen turhautunut, kun tätä asiaa saa selittää jatkuvasti. Olisi siis mukavaa, jos kirjoittaja ottaisi asioista vähän tarkemmin selvää ennen kuin kirjoittaa.

  Artikkelissa on monta hyvää ja harkinnan arvoista pointtia. Omakin lapseni on parhaillaan maitosiedätyshoidossa, jonka onnistuminen jää nähtäväksi. Sinänsä siis hyvästä aiheesta kirjoitit.

  Laktoosi-intoleranssihan tarkoittaa sitä, ettei siedä laktoosia eli maitosokeria. Maitoallergia tarkoittaa, että saa allergisen reaktion maitoproteiinista. Eli kaksi eri asiaa. Maitoallerginen EI voi käyttää Hylaa eikä laktoosittomia maitotuotteita. Sen sijaan voidaan laskea paljonko maksaa korvaavat juomat kuten kaura-, riisi- tai soijajuomat litralta versus maitolitra.

  Maitoallergian siedättäminenkään EI ole ilmaista. Meillä ainakin hoitoon kuuluu antihistamiinien päivittäinen käyttö ja annosten nosto hoitohenkilökunnan valvonnassa, jotka molemmat maksavat rahaa.

  Tekstisi olisi ehkä sopinut käsittelemään pelkästään laktoosi-intoleranssia. Kannattaisi varmaan vähän muokata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.