Yksinhuoltajatalouden viitebudjetti


Liittyen aiempaan kirjoitukseeni kotitalouksien viitebudjetista, sain sähköpostitse kysymyksen siitä, että millainen olisi kahden lapsen yksinhuoltajatalouden viitebudjetti.

Tilastokeskus laatii Suomessa tilastoja kotitalouksien kulutuksesta, joiden perusteella Kuluttajavirasto sitten tekee viitebudjetteja. Tuorein viitebudjetti on vuodelta 2006.

Tilastokeskuksen tilastoista ei käy suoraan ilmi vastausta kysymykseen. Lähin vastaava tilasto on ”Yksinhuoltajatalous”. Kotitalouden keskikoko on tässä esimerkissä 2,61, joten kaksilapsisen perheen viitebudjetti olisi hieman ilmoitettua suurempi.

Karkeasti eron suuruutta voisi arvioida siten, että yhden hengen kotitalouksien kulutusmenot ovat vuodessa 19 281 euroa. Yksinhuoltajatalouden kulutusmenot taas ovat vuodessa 26 791 euroa. 1,61 lasta lisää siis kulutusmenoja 7510 eurolla vuodessa. Hyvin karkeasti voisi siis arvioida, että yksi lapsi lisää kulutusmenoja 7510 / 1,61 = 4664,60 eurolla vuodessa. Hieman lisää matematiikkaa ja päästään lukuun, jossa kaksilapsisen yksinhuoltajatalouden vuosittaiset kulutusmenot ovat noin 24 % Tilastokeskuksen mainitseman keskimääräisen yksinhuoltajatalouden viitebudjettia korkeammat.

Tällä perusteella laskettu kahden lapsen yksinhuoltajatalouden viitebudjetti vuodelta 2006 on yllä olevassa taulukossani sarakkeen Yksinhuoltajatalous 2 alla.

Yksinhuoltajatalous 1 on Tilastokeskuksen keskimääräisen yksinhuoltajatalouden kulutusmenot vuodelta 2006. Tällä ”keskimääräisellä” yksinhuoltajataloudella oli siis 1,61 lasta ja kotitalouden käytettävissä olevat tulot olivat 26 791 euroa vuodessa.

Jos halutaan olla oikein täsmällisiä, pitäisi luvut korjata vielä inflaatiolla. Inflaatio Suomessa on ollut viime vuosina noin 2 %, joten vuoden 2009 viitebudjettia laskettaessa luvut voisi vielä kertoa 1,0404:llä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.