Sivuston siirtäminen Bloggerista WordPressiin

Tämä blogi sijaitsi aiemmin osoitteessa http://penninvenyttaja.blogspot.com ja käytti Googlen Blogger-alustaa. Halusin kuitenkin siirtää sivustoni käyttämään WordPressiä sen paremman muokattavuuden vuoksi. Operaatio on sinänsä helppo, sillä WordPressissä on oma työkalunsa sivustojen muuntamiseen Bloggerista WordPress-muotoon.

Suurin ongelmani oli siinä, että vanhassa blogissani oli suuri määrä kävijöitä ja sinne osoittaa suuri määrä linkkejä ympäri Internetiä. Lisäksi sivustoni puhdas kopiointi aiheuttaisi sen, että Google antaa joko uudelle tai vanhalle sivustolle ns. ”duplicate content penalty” rangaistuksen.

No, hätäinen kun olen en aluksi paljoa Googlesta välittänyt vaan tein vain siirron. Ensimmäinen yritykseni oli kaksiosainen. Ensin tein uuden WordPress-blogin ja siirsin sivut Bloggerista sinne, tämän jälkeen tein ns. ”client-side 301 Redirect” Javascriptiä käyttäen.

Sivujen siirtäminen Bloggerista WordPressiin

Teoriassa sivujen siirtäminen Bloggerista WordPressiin on helppoa. Uuden WordPress-sivuston perustamisen jälkeen pitää vain valita WordPressin hallintapaneelissa Tools – Import – Blogger ja kaiken pitäisi onnistua. Käytännössä näin ei kuitenkaan käynyt, vaan siirretyt sivuni olivat täynnä rikkoontuneita HTML-tageja.

Syynä tähän on, että WordPressin Import-työkalu käyttää XML-RPC -rajapintaa, joka on PHP:n useissa versioissa rikki. Hieman omasta palveluntarjoajasta riippuen homma siis joko onnistuu tai ei onnistu.

Parempi tapa onkin tehdä homma näin. Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com ja hanki sieltä ilmainen WordPress-blogi. WordPress.com:ssa sivujen Import Bloggerista nimittäin onnistuu. Itse rekisteröin osoitteen http://tarkkamarkka.wordpress.com.

Kirjaudu sisään WordPress.com blogiisi ja valitse Tools – Import – Blogger. Älä huoli vaikka sivujen Import ei näytä onnistuvan. Odota rauhassa vaikka puoli tuntia, avaa selaimeesi uusi välilehti ja mene katsomaan WordPress.com sivustoasi. Jos Import onnistui, hyvä. Jos ei, yritä uudelleen.

Blogger-sivuston Importin onnistuttua tee uudesta WordPress.com sivustosta Export. Valitse WordPress.com hallintapaneelissa Tools – Export – XML ja tallenna XML-formaatissa tehty siirtotiedosto koneellesi.

Nyt sinulla on koneellasi Blogger-blogisi WordPressin ymmärtämässä tiedostomuodossa.

Tee tämän jälkeen itsellesi uusi WordPress-blogi omaan domainiisi ja lataa Export-tiedosto sinne (Tools – Import – XML). Olet nyt siirtänyt Blogger-blogisi WordPress-alustalle omaan domainiisi.

Client-side 301 Redirect from Blogger to WordPress

Tilanne oli tässä vaiheessa itselläni se, että minulla oli Blogger-blogi osoitteessa http://penninvenyttaja.blogspot.com ja WordPress-blogi osoitteessa https://www.tarkkamarkka.com/blogi. Seuraavaksi halusin saada aikaiseksi sen, että vanhaan blogini osoitteeseen päätyvät kävijät ohjautuisivat uuteen blogiini automaattisesti. Tätä varten asensin Blogger-blogiini Danny Ng:n client-side 301 redirect -skriptin. Skripti ja asennusohjeet löytyvät täältä: http://www.dannytalk.com/2008/07/26/how-to-301-redirect-from-blogger-to-wordpress/

Nyt vanhan blogini kävijät ohjataan automaattisesti Javascriptin avulla uuteen blogiini. Tämä oli tilanteeni vielä tänä aamuna. Tässä ratkaisussa on kuitenkin kaksi ongelmaa. Ensinnäkin monilla suomalaisilla on selaimessaan Javascript estetty. Toisekseen Googlen näkökulmasta sivustoni sisältö sijaitsee kahdessa eri osoitteessa. Google ei tästä pidä vaan jättää uudemman osoitteen indeksoimatta.

Tämän ratkaisemiseksi tein tänään erikoisen kikkakolmosen, joka joko toimii tai sitten ei.

Blogger Custom Domain

Bloggerissa on hieno lisäominaisuus, joka sallii oman blogin julkaisun omassa domainissa. Tämän asetuksen voi tehdä menemällä bloginsa hallintapaneelissa julkaisun asetuksiin. Ohjeita tähän löytyy Bloggerin helpistä. Tämän jälkeen pitää vielä asettaa nimipalvelimilla valitun alidomainin CNAME osoittamaan Googlen ghs.google.com -palveluun. Tähänkin on ohjeita Bloggerin helpissä.

Itse asetin nimipalvelimeen tiedot:
blogi CNAME ghs.google.com
www.blogi CNAME ghs.google.com

Päivitys 1.3.2009:
Alkuperäinen CNAME asetukseni oli väärin ja muutin sen tänään:
blogi CNAME ghs.google.com.

Googlen palvelimen osoitteen perässä piti olla siis tässä tapauksessa piste.

(CNAME lookup antoi alkuperäisellä vaihtoehdolla tiedoiksi blogi.tarkkamarkka.com. CNAME IN ghs.google.com.tarkkamarkka.com. Vinkki muutokseen löytyi täältä: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=492165)

Tein nämä operaatiot tänään ja lisäksin estin toistaiseksi tämän uuden blogini indeksoitumisen Googleen lisäämällä palvelimeni juureen robots.txt -tiedoston, joka estää blogi-hakemistoon tulevat robottien kyselyt.

Robots.txt-tiedostoni sisältö on seuraava:
User-Agent: *
Allow: /
Disallow: /blogi/

Vaihdoin lisäksi WordPressin asetuksista blogini URL-osoitteeksi www.tarkkamarkka.com/blogi oletuksena käytetyn tarkkamarkka.com/blogi sijasta.

Seuraavaksi odotan, että Penninvenyttäjän päiväkirja näkyy Googlessa osoitteessa http://blogi.tarkkamarkka.com. Kun tämä on tehty, teen alidomainista http://blogi.tarkkamarkka.com palvelinpuolen 301 Redirect:n osoitteeseen https://www.tarkkamarkka.com/blogi, tuhoan vanhan Blogger-blogini vanhat kirjoitukset ja teen vielä sieltä Refresh:n suoraan uuden blogini juureen.

Kaiken tämän olisin voinut välttää sillä, että olisin aloittanut bloggaamisen suoraan omassa domainissani WordPressin avulla.

2 kommenttia

  1. Hei, kiitos ylläolevasta mutta miksi muutit blogisi nimen? Etkö saanut bloggerin puolesta käyttää alkuperäistä nimeä?

    1. Ei ollut mistään sellaisesta kyse. Vanha nimi tuntui vain turhan pitkältä. Lisäksi pidin tuota ”pennin venyttämistä” vähän negatiivisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.