Viisas Raha -lehti testasi ETF-rahastojen tuntemusta

Viisas Raha -lehti on testannut, miten halukkaita perinteiset tilipankit ovat myymään sijoittajien kannalta erittäin edullisia ETF-rahastoja. Kauppalehden raportti aiheesta on karua luettavaa:

Viisas Raha kävi kahdessa pääkaupunkiseudun konttorissa, toinen oli Nordeasta ja toinen OP-Pohjolasta.

Kummassakaan pankissa ei ollut asiaa suoraan sijoitusneuvojan pakeille. Nordeassa vastassa oli aluksi rahoituspalveluneuvoja, joka arveli, että etf tarkoittaa ”jotain korkoa tai vuosituottoa”.

Neuvojan mukaan OP-Pohjolan väkeä on kielletty neuvomasta tai markkinoimasta etf-tuotteita.

Sekä Nordean että OP-Pohjolan johtajat kuitenkin korostavat, että etf:iä myydään, jos asiakas osaa niitä kysyä. Itse neuvojat eivät niitä esiin nosta.

ETF on lyhenne sanoista exchange traded fund ja tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. ETF-rahastot eivät tee aktiivisia sijoituspäätöksiä vaan ne sijoittavat rahansa suoraan indeksiin. Tutkimusten mukaan passiiviset rahastot, joita ETF:tkin edustavat, ovat sijoittajalle keskimäärin aktiivisia rahastoja tuottavampia sijoituskohteita. Lisäksi niiden kulut ovat vain murto-osa aktiivisten rahastojen kuluista.

Mikäli passiiviset rahastot kiinnostavat, kannattaa lukea toimittaja Marko Eerolan kirjoittama kirja Paras sijoitus*. Tässä kirjassa on selostettu ETF:t, indeksiosuusrahastot ja passiivisen sijoitusstrategian hyödyt ymmärrettävällä kielellä ja esimerkkejä käyttäen.

Olen myös itse kirjoittanut lyhyen johdannon sijoittamisen perusteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tämä sivusto käyttää Akismetia roskapostin vähentämiseksi. Lue miten kommenttitietosi käsitellään.