Viisas Raha -lehti testasi ETF-rahastojen tuntemusta

Viisas Raha -lehti on testannut, miten halukkaita perinteiset tilipankit ovat myymään sijoittajien kannalta erittäin edullisia ETF-rahastoja. Kauppalehden raportti aiheesta on karua luettavaa:

Viisas Raha kävi kahdessa pääkaupunkiseudun konttorissa, toinen oli Nordeasta ja toinen OP-Pohjolasta.

Kummassakaan pankissa ei ollut asiaa suoraan sijoitusneuvojan pakeille. Nordeassa vastassa oli aluksi rahoituspalveluneuvoja, joka arveli, että etf tarkoittaa ”jotain korkoa tai vuosituottoa”.

Neuvojan mukaan OP-Pohjolan väkeä on kielletty neuvomasta tai markkinoimasta etf-tuotteita.

Sekä Nordean että OP-Pohjolan johtajat kuitenkin korostavat, että etf:iä myydään, jos asiakas osaa niitä kysyä. Itse neuvojat eivät niitä esiin nosta.

ETF on lyhenne sanoista exchange traded fund ja tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. ETF-rahastot eivät tee aktiivisia sijoituspäätöksiä vaan ne sijoittavat rahansa suoraan indeksiin. Tutkimusten mukaan passiiviset rahastot, joita ETF:tkin edustavat, ovat sijoittajalle keskimäärin aktiivisia rahastoja tuottavampia sijoituskohteita. Lisäksi niiden kulut ovat vain murto-osa aktiivisten rahastojen kuluista.

Mikäli passiiviset rahastot kiinnostavat, kannattaa lukea toimittaja Marko Eerolan kirjoittama kirja Paras sijoitus*. Tässä kirjassa on selostettu ETF:t, indeksiosuusrahastot ja passiivisen sijoitusstrategian hyödyt ymmärrettävällä kielellä ja esimerkkejä käyttäen.

Olen myös itse kirjoittanut lyhyen johdannon sijoittamisen perusteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.