Hullut päivät 2009 – halpaa vai ei?

Siirry Hullujen Päivien tarjouksiin tästä:
https://www.tarkkamarkka.com/ulos/hullutpaivat *

Stockmannin perinteiset Hullut päivät ovat taas käynnissä. Vuonna 2009 tämä ostorieha ajoittuu ajalle 1.4.2009-4.4.2009. Mutta, ovatko Hullujen päivien tuotteet oikeasti halpoja?

Pari päivää sitten kuulin radiosta Verkkokaupan (mainiosti ajoitetun) mainoksen, jossa he mainostivat olevansa Stockmannia halvempi. Päätinkin tehdä pienen tutkimuksen Hullujen päivien halpuudesta.

Koska Hulluilla päivillä on myynnissä satoja erilaisia tuotteita, minun piti valita jotkin tietyt tuotteet vertailun kohteeksi. Valitsin viihde-elektroniikan, sillä näissä tuotteissa hintakilpailu on hyvin rajua.

Vertailun suoritin siten, että avasin Stockmannin Hullujen päivien kuvaston ja listasin ylös kuvastosta löytämieni viihde-elektroniikkatuotteiden hinnat. Tämän jälkeen etsin halvinta tuotetta Sanoman Hintaseuranta.fi-palvelusta sekä Verkkokauppa.com:n sivuilta. Yksinkertaistamisen vuoksi otin kaikista Hintaseuranta.fi hakutuloksista ylös tuotteen hinnan kotiin postitettuna.

Samalla minulle tuli mahdollisuus tutkia väitteitä, joiden mukaan Internetin hintavertailupalvelut eivät välttämättä kerro halvinta ostospaikkaa.

Tähän vertailuun valitsemani tuotteet olivat:
Acer Aspire 5737Z kannettava tietokone
Acer eMachines G420 kannettava tietokone
Acer H233 23″ näyttö
Apple iPod Nano 8 Gb mp3-soitin
Asus E900HD / 900HD minitietokone
Buffalo Ministation II 500 Gb Turbo ulkoinen kovalevy
Canon HG10 FULL HD-videokamera
Canon IXUS 980 IS kamera
Canon Pixma MX300 valokuvatulostin
Canon Powershot A1000 IS kamera
Doro Easy 328GSM matkapuhelin
DVD-mikrosarja JVC UX-G950
Finlux 19FLD650HVUD televisio
Fujitsu Siemens Amilo DT Pi 3645 tietokone
LG 32LG5300 LCD-televisio
LG DP-351 kannettava dvd-soitin
Nintendo DS Lite
Nintendo Wii Sports Pack + Mario Kart pelikonsoli
Nokia 5610 XpressMusic matkapuhelin
Samsung B220 GSM matkapuhelin
Samsung BD-P1500 Blu-ray-soitin
Samsung LE-26A456 Hybridi televisio
Samsung LE-32A567 televisio
Samsung LE-40A676 HDTV FULL HD LCD-televisio
Samsung LE-46A567 FULL HD LCD-televisio
Samsung LE-52A866 Slim LCD-televisio
Samsung VR-375 HDMI tallentava DVDR/VHS-soitin
Sony A300X kit järjestelmäkamerapaketti
Sony KLD-37V400 LCD-televisio
TNG pöytä-gsm-puhelin
TomTom One XL Europe 22 navigaattori

Hintojen vertailu yllättävän hankalaa

Tuotetietoja hakiessani suurin yllätys minulle oli, että halvimman hinnan etsiminen ei ole ollenkaan niin helppoa kuin luulisi. Ensimmäisellä hakukerralla löysin hintaseurannan kautta hinnan vain puolelle Hullujen päivien tuotteista. Joissakin tapauksissa tuotteen koodin kirjoitusasu on hyvin erilainen Stockmannin kuvastossa Hintaseurantaan nähden. Lisäksi monissa tuotteissa pitäisi tietää tuotteesta tietoja, joita kuvastossa ei ole laisinkaan.

Esimerkiksi Apple iPod Nano 8 Gb mp3-soittimesta on Hintaseurannassa kolmea eri versiota: 2nd generation, 3rd generation ja 4th generation. Nintendo Wii Sports Pack pelikonsolia Mario Kart-pelin kanssa taas ei ole Hintaseurannassa paketissa laisinkaan. Lisäksi osa Hullujen päivien tuotteista, erityisesti televisioista, oli sellaisia, että en löytänyt niitä tuotekoodilla aluksi edes Googlen kautta hakemalla.

Halvinta hintaa etsivän pitääkin osata laittaa tuotekoodi Googleen siten, että irrottaa numero- ja kirjainsarjat toisistaan juuri oikealla tavalla. Joskus tämäkään ei auta. Tunnen mielestäni viihde-elektroniikan kohtuullisesti, mutta en vieläkään oikein tiedä, että miten TomTom One XL Europe 22 navigaattori eroaa TomTom One XL navigaattorista. Merkitseekö 22 kenties kartassa olevien maiden määrää?

Tulokset

Vertailun tulokset olivat varsin yllättävät. Hintaseuranta.fi sivujen kautta löytyi ainoastaan yksi tuote, joka oli muualla halvempi kuin Stockmannilla. Tämä oli Fujitsu Siemens Amilo DT Pi 3645 tietokone, jonka sai Mikromafiasta hintaan 876 €, 23 euroa Stockmannia halvemmalla neljästä viiteen tuotetta, jotka olivat muualla halvempia kuin Stockmannilla. Nämä olivat: Canon Powershot A1000 IS kamera, Fujitsu Siemens Amilo DT Pi 3645 tietokone, Nokia 5610 XpressMusic matkapuhelin ja Samsung BD-P1500 Blu-ray-soitin. Lisäksi Apple iPod Nano 8 Gb mp3-soitin on mahdollisesti halvempi Stockmannilla. Minulle ei selvinnyt Stockmannin mainoksesta minkä sukupolven iPodista oli kysymys (Kiitos korjauksesta, Defu).

Verkkokauppa.com:n lupaus Hulluja päiviä halvemmista hinnoista sen sijaan näytti pitävän paikkaansa. Mikäli kyseistä tuotetta oli myynnissä heillä, oli Verkkokaupan hinta pääasiassa Stockmannia halvempia. Löysin kuitenkin kaksi tuotetta, joissa mielestäni näin ei ollut: Doro Easy 328GSM matkapuhelin sekä Buffalo Ministation II 500 Gb Turbo ulkoinen kovalevy.

Verkkokaupan ongelmana kuitenkin oli, että osassa tuotteita niiden toimitusaika oli hyvin pitkä. En tiedä, että johtuuko tämä siitä, että tuotteet ovat jo loppuneet vai siitä, että Verkkokauppa ei ole ehtinyt tilata tuotteita varastoon ennen Hullujen päivien alkamista. Oletettavasti Stockmann on varjellut varsin tiukasti tietoja myytävistä tuotteista sekä niiden hinnoista.

Eräs Hulluista päivistä esitetty väite on, että siellä myydään vanhentuneita malleja, joita ei Suomessa ole normaalisti edes myynnissä. Tälle väitteelle ei löytynyt ainakaan viihde-elektroniikan osalta hirveästi katetta. Kaikki Samsungin A-mallisarjan televisiot sekä Sonyn 37V4000 ovat vanhentuneita malleja (Kiitos vinkistä, Kalle). Ainoastaan Finluxin 19″ televisio oli niin erikoinen, että en löytänyt Googlesta kyseistä mallia laisinkaan.

Vertailun tuloksissa yllättävintä on, että Hintaseuranta.fi löysi halvimman ostopaikan vain yhdelle ainoalle neljälle tai viidelle tuotteelle. Näin ollen väitteet siitä, että Internetin hintaseurantapalvelut eivät kerro koko totuutta vaikuttavat oikeutetuilta.

Hintavertailun tulokset
Hintavertailun tulokset

Yllä olevassa kuvassa on esitetty vertailun tulokset. Halvimman kaupan hinta on merkitty vihreällä. Minulta löytyy tietokoneeltani täydellinen vertailutiedosto, josta käyvät ilmi myös ne liikkeet, joista Hintaseurannan hintatiedot on haettu.

Tiivistetysti

Tiivistetysti näyttää siltä, että jos olet ostamassa viihde-elektroniikkaa, Hullujen päivien odottaminen voi kannattaa. Vaikka Hullujen päivien hinnat eivät olisi halvimpia, ajaa hintakilpailu myös muita yrityksiä pudottamaan hintojaan, ainakin Hullujen päivien ajaksi.

Kannattaa myös huomata, että Hintaseuranta.fi ei takaa halvinta hintaa. Palvelun ulkopuolella on paljon kauppoja, joille voi suurempien ostovolyymiensa ansiosta olla mahdollista myydä tuotteita verkkokauppoja halvemmalla. Löysin esimerkiksi Acer eMachines G420 kannettavan Googlen kautta Citymarketin Mammuttimarkkinoilta samaan 499 € hintaan.

Tässä vertailussa ei myöskään ollut mukana ulkomaisia viihde-elektroniikan verkkokauppoja. Taitava ostaja voi löytää esimerkiksi televisiot Saksasta huomattavasti Suomen hintoja edullisemmin.

Siirry Stockmannin Hullujen päivien tarjouksiin tästä *

Otan hyvin mielelläni vastaan kommentteja ja korjauksia.

20 kommenttia

 1. Eräs Hulluista päivistä esitetty väite on, että siellä myydään vanhentuneita malleja, joita ei Suomessa ole normaalisti edes myynnissä. Tälle väitteelle ei löytynyt ainakaan viihde-elektroniikan osalta hirveästi katetta.

  No itse asiassa tämä todellakin pitää paikkaansa. Esimerkiksi listassasi esiintyvät Samsungin 40/46/52 A-sarjan telkkarit ovat kaikki vanhentuneita, sillä niiden valmistus on loppunut. B-sarja on jo ilmestynyt markkinoille kuukausi sitten. Myös Sonyn 37V4000 on vanha malli. Kyseistä mallia ei enää valmisteta 37-tuumaisena.

  Muuten ihan hieno blogi – eteenkin Stockmannin mainokseksi.

  Tiivistetysti näyttää siltä, että jos olet ostamassa viihde-elektroniikkaa, Hullujen päivien odottaminen voi kannattaa.

  juujuu…

 2. Stockmann todellakin ostaa kaikkea vanhaa. He ostavat tukkureilta viimeisiä isoja jämäeriä vanhoja malleja ja uskovaiset stockmannmummelit käyvät ostamassa ne.

 3. Toki verkkokaupoista metsästämällä löytää halvemmalla käytännössä kaiken elektroniikan, mitä Hulluilla päivillä on tarjolla, mutta pari seikkaa kannattaa huomioida:

  1) mahdolliset takuuasiat on helpompi hoitaa fyysisesti lähellä sijaitsevan liikkeen kanssa, olen kiikuttanut Stockalle sieltä ostamani dvd-tallentimen korjaukseen (meni mukisematta virhevastuun piikkiin vaikka takuuaika olikin muutamalla kuukaudella ylitetty), asiointi jonkin saksalaisen verkkokaupan kanssa olisi ollut vaivalloisempaa, vaikka huolto olisi järjestynyt Suomessakin.

  2) tuotteet saa mukaansa saman tien. Jos olen esim. kameraa ostamassa, niin maksan mieluusti pari kymppiä ylimääräistäkin siitä ilosta, että pääsen saman tien leikkimään sillä sen sijaan että odottelisin parista päivästä pariin viikkoon.

 4. Sen takia esim. verkkokauppa.comissa kannattaa käyttää haussa sanaa heti niin näkee mitä on hyllyssä

 5. Stockmann tosiaan myy Hulluilla päivillä paljolti vanhentunutta tavaraa, ja tämä osaltaan selittää myös sen, miksi vertailu on hankalaa. Esimerkiksi tuo 500 megan ulkoinen kiintolevy (99 euroa) ei välttämättä ole enää kovinkaan monen kauppiaan valikoimissa. Jäljellä olevat kappaleet voivat olla jo niin vanhaa varastoa, että kauppias on itsekin maksanut niistä tuntuvasti nykyhintoja enemmän.

  Olennaisinta on kuitenkin se, että samaan hintaan myydään jo kapasiteetiltaan kaksi kertaa Stockmannin mallin kokoista levyä (1 teratavu). Ei siis riitä pelkästään se, että vertaillaan samoja tuotteita eri kaupoissa – pitäisi vertailla myös vastaavien ja parempien mallien hintoja.

  Itse pitäisin nyrkkisääntönä sitä, että mitään Hulluilla päivillä myytävää tuotetta ei kannata ostaa tarkistamatta ensin, mitä ominaisuuksiltaan vähintään vastaava (usein uudempi) malli maksaa muualla.

 6. Kalle, suuri kiitos kommentista koskien Samsungin malleja sekä Sonyn televisiota. Päivitin juttuani.

 7. Näyttäs tuon taulukon mukaan ainakin viiden tuotteen olevan halvin Hintaseurannassa.

  Normaalisti varmaan olisi enemmänkin, mutta kaipa se verkkokauppakin on hieman noita hintojaan alentanut.

 8. Defu, hyvä korjaus. Olin sotkenut Excelissä pienimmän hinnan värityksen enkä ollut huomannut virhettäni. Korjasin tekstiä. Hintaseurannan kautta löytyi siis neljästä viiteen halvinta tuotetta, riippuen siitä mitä sukupolvea Stockmannin iPod Nano edustaa.

 9. Hulluilla päivillä myytävä Sony A300 -järjestelmäkamerapaketti on eri kuin Verkkokauppa.comin. Hullujen päivien paketissa tulee mukana myös toinen objektiivi, Sony DT 55-200mm, joka maksaa verkkokaupassa 284.90 € tällä hetkellä.

 10. Kiitos Pertti kommentista, huoli kasvoi… tilasin Samsungin telkkarin verkkokauppa.comista. Toimitusaika 2-4 vko. Tuleeko silloinkaan, mitä jos ei tule, jää mun tappioksi koska en saa ollenkaan.

 11. On totta, että osa Stockmannin Hulluilla päivillä myytävistä tarjoustuotteista on vanhempaa mallia, mutta en siitä lähtisi päättelemään, että muutkin Stockmannilla myytävät tuotteet olisivat vanhoja. Niinhän asia ei ole, vaikka nimimerkki Insider niin kommentissaan väittääkin.

  Stockmannissa on sekä hyviä ja huonoja puolia. Toisaalta sieltä saa lähes mitä tahansa laadukasta tavaraa yhden katon alta, mutta toisaalta hinnat ovat yleensä korkeampia kuin monessa muussa liikkeessä. Stockmannin palvelusta olen kuullut myös negatiivista palautetta, mutta omien kokemuksieni mukaan Stockmannin/Akateemisen kirjakaupan palvelu on ihan huippuluokkaa. Jokainen ymmärtää kuitenkin varmasti, että Hulluilla päivillä ei Stockmannin palvelun tasoa kannata mitata. Ne ovat nimensä mukaisesti hulluja – ainakin asiakasmääriltään…

 12. Missä muuten näit blogini mainoksen? Huomasin tullessani tälle sivustolle, että mainokseni näkyy täälläkin.

 13. Paluuviite: Hullut päivät, hohhoijaa « Saituri
 14. Tuomas: huomasitko että kyseessä on 2.5″ kiintolevy, joka saa virtansa USB-liitännästä. Ei sitä pidä verrata 3.5″ levyihin, joissa on ulkoinen virtalähde. Ostin itse juuri tuon levyn, koska hinta oli käytännössä edullisin tällä paikkakunnalla, enkä löytänyt netistä oleellisesti suurempaa/halvempaa vaihtoehtoa…

 15. Hulluilla päivillä myytävä Acer Aspire 5737Z kannettava tietokone ei ole sama kuin Verkkokaupassa. Verkkokaupan koneessa on keskusmuistia 3Gt, kiintolevyä 320Gt ja DVD-RW -asema, kun taas Stokkan koneessa on 4Gt, 500Gt, Blu-ray -asema. Verkkokaupassa halvin sisäinen Blu-ray asema maksaa jo yksistään 85 euroa…
  Lisäksi Stokkalta sai kaupan päälle 50e lahjakortin, kun koneita ei ollut paikan päällä, vaan ne tulevatkin vasta jälkikäteen.

 16. Television osto esim. Saksasta voi alkaa kaduttamaan myöhemmin. Nimittäin HD-virittimien käyttöönoton myötä nämä Saksan televisioiden virittimet eivät välttämättä ole täällä pohjoismaissa ollenkaan käypiä pelejä. Jääpi siis HD-lähetykset katsomatta.

  Televisioista muuten se pointti, et samoja ”vanhoja” malleja ne Hullujen Päivien televisiot näyttäisivät olevan kuin mitä esim Verkkokaupalla on hyllyjen täytteenä. On sanomattakin selvää ettei 999,- hintainen televisio ole mikään tuliterä LED-taulutelevisio. Eli ”vanhentunut televisio” on mielestäni väärä kuvaus, koska ominaisuuksiltaan monet mallit ovat erittäin hyvin ajantasalla. Verkkokauppa on sitäpaitsi pidemmän matkan päässä, joten halvemmaksi tulee silti vaikka ne eurolla stokkan hinnan alittaisikin:P

 17. Hintaseuranta.fi on myös maksullinen verkkokaupoille. Eri tuotteilla on eri klikkihinnat. Joten isot verkkokaupat jäävät tästä pois ja voivat tällein alentaa hintojaan koska heillä on jo riittävä liikenne omalla sivulla. Tästä johtuen hintaseuranta.fi:ssä ei tule varmaan ikinä olemaan halvinta hintaa mutta hyvän kuvan hinnastahan se antaa.

 18. Kyse on helppoudesta, saat saman katon alta kaikki mitä alennuksella tarvitset kannettuna suoraan autoosi; päivittäistavarat, ruokaostokset, vaatteet, kodinkoneet, kemikalit, astiat, matot jne.. Ei tarvitse rampata postissa noutamassa lähetystä eikä maksaa postimaksuja. Saat hypistellä tuotetta ja asiantunteva myyjä osaa sinulle tuotteen ominaisuuksista kertoa. Tiedät, että jos tavaran kanssa tulee ongelmia, takuuasiat hoituvat Stokkalla AINA ilman kitinöitä.
  On myös aika teennäistä 10 sentin erolla tuomita kalliimmaksi/halvemmaksi. Kymmenellä sentillä ei ole mitään merkitystä kymmenien eurojen hintaisissa tuotteissa, eikä euron erolla satojen eurojen hintaisissa tuotteissa.

 19. Martta: Stockmannin takuu on todellakin huippuluokkaa.

  Euro sen sijaan on euro riippumatta siitä, että minkä hintainen ostettava tuote on. Jos jonkun kalliin tuotteen hinnassa voi säästää parin minuutin vertailulla kymmenenkin euroa, kyllä se mielestäni kannattaa.

  Kannattaa lisäksi pitää mielessä, että vaikka tuote olisi kuinka halpa, ei sitä siltikään kannata ostaa jos se on liian kallis omalle budjetille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.