Ruoan ostaminen irtomyynnistä käytännössä

Hedelmätiski Tel Avivissa (Flickr: austinevan)
Hedelmäkoju Tel Avivissa (Flickr: austinevan)

Kirjoitin eilen ensimmäisen osan juttusarjasta, jossa kerron miten säästämisvinkit ruokaostoksissa toimivat käytännössä omalla kiirastorstain kauppareissullani. Tämän osan aiheena on vinkki ”osta ruokasi irtomyynnistä”.

Irtomyynnistä ostaminen on sitä, että pakkaat ja punnitset haluamasi tuotteet itse. Tämän vinkin ideana on, että itse pakattavat tuotteet ovat yleensä valmiiksi pakattuja tuotteita kalliimpia.

Kävin esimerkkireissullani kaupassa paikallisessa S-marketissa, jossa ei ole juusto- eikä lihatiskiä. Pystyin siis ostamaan ainoastaan hedelmät ja vihannekset irtomyynnistä.

Ostoslistallani oli seuraavia hedelmiä ja vihanneksia:

 • 2 porkkanaa
 • perunat
 • sitruuna
 • hedelmiä
 • paprika
 • kesäkurpitsa
 • punasipuli

Irrallaan myytävät porkkanat olivat loppu ja pienin pussi oli 1 kg, joten jätin porkkanat kokonaan ostamatta. Valmiiksi pakattuina olisin porkkanoiden lisäksi voinut ostaa perunat, useat hedelmät, paprikan ja punasipulit.

Oheisessa taulukossa näkyvät pakattujen ja erikseen myytävien hedelmien ja vihannesten kilohinnat sekä niiden erot prosentteina.

Valmiiksi pakattujen ja irtomyyntituotteiden hintaero
Valmiiksi pakattujen ja irtomyyntituotteiden hintaero

Irtomyyntivinkin pääsääntö on, että irtomyynnin tuotteet ovat yleensä valmiiksi pakattuja halvempia. Tällä kertaa poikkeuksen muodostivat rypäleet, joita sai puolen kilon rasiassa hintaan 1,29 €/rasia. Yksittäin ostettuna tummat rypäleet maksoivat 4,25 €/kg.

Hintoja vertailtuani päädyin ostamaan irtomyynnistä yhden paprikan, yhden punasipulin, kahdeksan perunaa, kaksi tomaattia, avokadon, sitruunan ja kesäkurpitsan. Lisäksi ostin valmiiksi pakattuna puolen kilon rasian punaisia viinirypäleitä.

Mikäli olisin ostanut paprikan, punasipulin ja perunat valmiiksi pakattuna ja viinirypäleet irtomyynnistä, olisin joutunut maksamaan näistä tuotteista yhteensä 4,37 €. Nyt maksoin niistä vain 2,56 €, joten säästöni oli 1,81 €. Vertailemalla irto- ja valmiiksi pakattujen tuotteiden yksikköhintoja säästin näiden ostoksien hinnassa 41 %.

Tämän juttusarjan seuraavassa osassa kerron, miten voit säästää rahaa ruokaostoksilla unohtamalla merkkiuskollisuuden.

3 kommenttia

 1. Vilkaisin juttusi innoittamana lähikauppani Valintatalon kasvishyllyä. Täällä perunapussi (0,78 e/kg) oli selkeästi halvempi kuin tarjolla olleet irtoperunat (0,95 e/kg). Toisaalta en lähtenyt punnitsemaan, että miten tarkkoihin kilogrammoihin nuo perunapussit oli pakattu eli saattaisiko todellinen yksikköhinta olla muuta kuin lapussa ilmoitettu.

 2. Irtomyynnistä ostamista puoltaa sekin seikka, että esim. valmiit perunapussit ovat usein läpinäkymättömiä, jolloin perunoiden laatua ei pysty tarkastamaan. Samaten verkkopusseissa olevista klementiineistä on usein kotona paljastunut mätiä yksilöitä, vaikka pussia olisi miten käännellyt kaupassa. Roskiin heitetty ruoka se vasta tuhlausta onkin!

 3. Tämän vinkin ideana on, että itse pakattavat tuotteet ovat yleensä valmiiksi pakattuja tuotteita kalliimpia.
  Tarkoitat varmaan, että itse pakattavat tuotteet ovat valmiiksi pakattuja tuotteita halvempia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.