Merkkiuskollisuuden unohtaminen ruokakaupassa

Anna brändien haalistua mielessäsi (Flickr: Brent and MariLynn)
Anna brändien haalistua mielessäsi (Flickr: Brent and MariLynn)

Käyn tässä juttusarjassa läpi käytännön esimerkein ohjeita, joiden avulla voit säästää rahaa ruokakaupassa. Sarjan edellisessä osassa paneuduin pakattujen ja irtotuotteiden hintaeroihin. Sarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Tässä osassa näytän, miksi merkkiuskollisuus kannattaa unohtaa ruokakaupassa asioidessa.

Ruokakaupassa myytävien tuotteiden tuotemerkit eli brändit voidaan jakaa neljään ryhmään:

  • kalliit merkit
  • valmistajan omat merkit
  • kaupan omat merkit
  • halpamerkit

Esimerkiksi Fazer Exclusive on kallis merkki, Fazer on valmistajan oma merkki, Pirkka on kaupan oma merkki ja Euroshopper on halpamerkki. Muita halpamerkkejä  ovat Daily, Rainbow, Pouta, Hyvä ostos ja X-tra.

Valmistajat pyrkivät luomaan brändeille hinta- ja laatumielikuvaa muun muassa pakkauksen värien, pakkausmateriaalien ja mainonnan avulla. Yleensä kallis merkki on kalleinta, valmistajan oma merkki hieman halvempaa, kaupan oma merkki vielä halvempaa ja halpamerkki sitten sitä kaikkein halvinta.

Tämän vinkin ideana on valita kaupassa halvempi brändi kuin normaalisti. Jos ostat normaalisti kallista merkkiä, kokeile valmistajan omaa merkkiä. Jos ostat yleensä valmistajan omaa merkkiä, kokeile kaupan omaa merkkiä. Jos et huomaa tuotteiden välillä mitään todellista eroa niiden maussa tai laadussa, osta jatkossakin halvempaa.

Joskus kaupan oman merkin alla myytävä tuote on tismalleen sama tuote kuin valmistajan oman merkin alla myytävä tuote. Esimerkiksi Pirkka pinaattilohukaiset ovat Atrian valmistamia ja tismalleen sama tuote kuin Atrian pinaattiohukaiset. Pirkan letut ovat kuitenkin halvempia. Tuotteiden hintaero perustuu puhtaasti markkinoinnin avulla luotuihin laatumielikuviin.

Itse käytän tätä vinkkiä erityisesti maitohyllyllä, jossa Arlan ja Ingmanin tuotteet ovat yleensä Valion tuotteita halvempia.

Oheisessa taulukossa näkyvät oman ostoslistani tuotteista kalliimpi sekä halvempi vaihtoehto.

Kalliiden ja halpojen merkkien hintaerot
Kalliiden ja halpojen merkkien hintaerot

Kuten taulukosta nähdään, tällä vinkillä voi säästää ruokakaupassa todella paljon rahaa. Samat tuotteet on mahdollista ostaa lähes 40 % halvemmalla vaihtamalla halvempaan brändiin.

Oheisessa taulukossa on kuitenkin yksi pieni ongelma. Saarioisen karjalanpiirakat (rivi 2) maksavat enemmän kuin Forssan, mutta niitä on kolme kappaletta enemmän. Eri valmistajat pakkaavat ruoan eri kokoisiin pakkauksiin, joten hintoja ei voi aina vertailla suoraan. Tämän juttusarjan seuraava osa käsitteleekin yksikköhintojen vertailua.

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.