Kommentteja ilmalämpöpumppujen vikalistaan

Aiemmin julkaisemani ilmalämpöpumppujen vikalista on herättänyt jonkin verran keskustelua. Monet ovat kommentoineet, että lista ei ole hyödyllinen, koska siinä ei oteta kantaa listalla olevien ilmalämpöpumppujen myyntimääriin.

Kommentoin asiaa jo aiemmin rintamamiestalo-foorumeilla seuraavasti:

Kysymyksessä ei ole tutkimus vaan ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam julkaisee jatkuvasti listoja siitä, että mistä tavaroista, palveluista yms. heille tulee kuinkakin paljon vakuutushakemuksia. Vakuutusyhtiönä heidän tavoitteenaan lienee, että ihmiset välttäisivät huonoja tavaroita ja palveluita.

Folksam on ylläpitänyt näitä listoja vuodesta 1999 ja vahinkoja on sattunut jo 500 miljoonan kruunun edestä. Folksamin kaveri sanoo mm. seuraavasti: ”Kompressorskadorna är betydligt vanligare hos Nibe än IVT, medan det för skador på växelventiler förhåller sig tvärtom. Eftersom Folksam tidigare konstaterat att flera produkter haft seriefel kan man undra om det är jakten på billiga komponenter som nu syns i statistiken.”

Eli useissa tuotteissa on ollut tyyppivikoja ja nämä tyyppiviat ovat kasvaneet ajan myötä ilmalämpöpumppujen valmistajien pyrkiessä parantamaan katteitaan korvaamalla komponentteja huonommilla.

Folksamin lehdistötiedote ja alkuperäiset tiedostot löytyvät täältä: http://www.folksam.se/testergodarad/hemmetochmiljon/varmeguiden/alarmerandebrister

Olen samaa mieltä, että lista olisi parempi, jos siinä olisi kerrottu vikaantumisien määrä suhteessa myyntimääriin. Vakuutusyhtiöllä ei kuitenkaan tällaista tietoa myyntimääristä voi olla. Sen sijaan he ovat, mielestäni upeasti kuluttajien etua ajatellen, julkaisseet ne tiedot, joita heillä on.

Lista ei ole täydellinen, mutta se on mielestäni ehdottomasti parempi kuin ei mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.