Näin selvität luottotietosi

Monet pikavippejä ottaneet ihmiset miettivät tällä hetkellä kuumeisesti, että ovatko heidän luottotietonsa menneet. Kerron tässä jutussa, miten voit selvittää omat luottotietosi.

Kaksi eri rekisteriä

Luottotietolaissa määriteltyä henkilöluottorekisteriä pitää yllä Suomen Asiakastieto Oy. Tämän lisäksi pankeilla, rahoitusyhtiöillä ja muilla lainaa ja luottoja myöntävillä yrityksillä on omia maksuhäiriö- ja luottohäiriörekistereitään. Tässä ohjeessa keskityn ainoastaan luottotietolain mukaiseen kansalliseen luottotietorekisteriin. Lisätietoa näistä kahdesta eri rekisteristä löydät jutustani Mitä luottotiedoilla tarkoitetaan?.

Jos luottotietosi ovat menneet, tiedät siitä

Suomen Asiakastieto Oy ilmoittaa aina ensimmäisestä yksityishenkilölle tehdystä luottotietomerkinnästä lähettämällä rekisteröidylle ns. ensirekisteröinti-ilmoituksen. Tämä ensirekisteröinti-ilmoitus lähetetään henkilön postiosoitteeseen ykköspostissa. Jos siis avaat postisi ja olet tehnyt muuttoilmoitukset maistraattiin, sinun pitäisi kyllä tietää ovatko luottotietosi menneet vai. Halutessasi lue juttuni Voinko menettää luottotietoni tietämättäni?.

Omien luottotietojen selvittäminen ilmaiseksi

Jokaisella kansalaisella on lain mukainen oikeus selvittää omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa. Jos luottotiedoissasi on häiriöitä, saat lisäksi selville, ketkä luottotietojasi ovat kysyneet. Voit selvittää omat luottotietosi ilmaiseksi joko kirjeitse, faksilla tai käymällä Suomen Asiakastiedossa.

Luottotietojen selvittäminen kirjeitse tai faksilla onnistuu vapaamuotoisella kirjallisella pyynnöllä tai Asiakastiedon omalla luottotietojen tarkistuspyyntölomakkeella. Liitteenä kirjeessä on oltava henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä selkeä kopio henkilöllisyystodistuksesta, jossa on allekirjoitus tai kopio Asiakastiedon ilmoituskirjeestä.

Postiosoite:
Suomen Asiakastieto Oy
Kuluttajaneuvonta
PL 16
00581 Helsinki

Faksinumero:
(09) 753 9565

Mikäli haluat käydä paikan päällä Suomen Asiakastiedossa, onnistuu se Suomen Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa arkisin kello 9.00 – 15.30.

Käyntiosoite:
Suomen Asiakastieto Oy
Kuluttajaneuvonta
Työpajankatu 10 A (5. krs)
00581 Helsinki

Tietoja tarkistavan on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, ajokortilla tai passilla.

Mikäli käytät lakisääteistä tarkastusoikeuttasi useammin kuin kerran 12 kk:n aikana, tietojen tarkastus maksaa 10 € / tarkastuskerta.

Omia luottotietoja ei voi tarkastaa puhelimitse eikä sähköpostitse, sillä Asiakastiedon tulee olla varma kysyjän henkilöllisyydestä.

Omien luottotietojen maksullinen selvittäminen

Asiakastiedon Omatieto.fi-palvelun kautta voit selvittää omat luottotietosi Internetissä. Luottotietojen selvittäminen maksaa tällä hetkellä 6,73 €/kerta. Palvelun tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla.

Katso myös:
Jos olet pikavippikierteessä, katso ohjeeni lainojen yhdistämisestä. Mikäli tarvitset lyhytaikaista lainaa, katso ohjeeni rahaa nopeasti.

6 kommenttia

  1. Hei! Pieni korjaus vois olla paikallaan, nimittäin kävin äsken tuolla omatieto.fi:ssä, missä kerrottiin luottotieto-otteen hinnaksi 7,95e (sis. alv). Täs teikälääsen jutus ku oli sille mainittu 6,73e, mikä ei siis nähtävästi pidä (enää?) paikkaansa.

    Kiitos nam.

  2. Luottotieto-ote 14,98 € (sis. alv. Aikas vauhdilla hinnat nousee.

  3. Ja päivitettyä tietoa, eli nykyisin maksaa luottotieto-ote 19,95€ . Hurjasti noussut.

  4. ”Jokaisella kansalaisella on lain mukainen oikeus selvittää omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa.” Asiakastieto – niin kuin monet muutkin – rikkovat räikeästi lakia. 19,95 ei ole ilmainen. On maan tapa rahastaa niitä, jotka ovat joutuneet maksuvaikeuksiin. Tässä yksi niistä.

  5. Hei, kyllä niitä saa ilmaiseksi. Ei vaan netin kautta! 😉 Se on se kikka tässä tapauksessa…

  6. Kuka tietäisi kauanko KÄYTÄNNÖSSÄ vie aikaa että luottokelpois.palautuu kun lasku on 15 vuoden jälkeen vanhentunut?Jostain kuulin, että puoli vuotta.Miksiköhän, atk- aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.