Kiltti tyttö ei rikastu – [KIRJA-ARVOSTELU]

Kiltti tyttö ei rikastu
Lois P. Frankel: Kiltti tyttö ei rikastu

Lois P. Frankelin edellinen teos Kiltti tyttö ei pääse pomoksi nousi ilmestyessään Yhdysvalloissa verkkokauppa Amazonin kirjamyyntitilaston kakkoseksi. Tässä vuonna 2005 suomennetussa teoksessa Frankel listaa 69 estettä naisten ja heidän ansaitsemansa taloudellisen menestyksen tiellä.

Kiltti tyttö ei rikastu – 69 tapaa pysyä köyhänä on jaettu johdantoon ja yhdeksään lukuun:

1 Naiset ja vauraus
2 Rahapeliin osallistuminen
3 Vastuun ottaminen omasta taloudesta
4 Viisas kuluttaminen
5 Raha-asioiden opettelu
6 Säästäminen ja sijoittaminen tulevaan vaurauteen
7 Taloudellisten mahdollisuuksien maksimointi työpaikalla
8 Fiksua rahapeliä
9 Lisätietoja

Ensimmäisessä luvussa esitellään kirjan lähtökohta. ”Kiltit tytöt” eivät rikastu heidän lapsuuden ja nuoruuden aikana saamistaan sosiaalisista opetuksista johtuen:

  • Raha on valtaa, eikä useimpia pikkutyttöjä opeteta tavoittelemaan valtaa; heitä opetetaan olemaan”kilttejä”.
  • Tytöistä koulitaan huolenpitäjiä, hoivaajia ja apulaisia – ei välttämättä elättäjiä.
  • Koska naiset synnyttävät ja kasvattavat lapsia, heidän työntekonsa ei ole jatkuvaa ja he saavat maksaa siitä. He voivat joutua ”mammojen uraputkeen”.
  • Naiset käyttävävät tulonsa todennäköisemmin lapsiin ja kotiin, kun taas miehet käyttävät rahaa todennäköisemmin harkittuihin sijoituksiin.
  • Naiset ovat haluttomia pyytämään palkkaa, luontoisetuja tai palkankorotusta organisaatiolle antamansa arvon vastineeksi, koska he ovat epävarmoja siitä, ”ansaitsevatko” he niitä.

Loput kahdeksan lukua kirjasta Kiltti tyttö ei rikastu – 69 tapaa pysyä köyhänä ovat eri lähteistä koottuja talouden hallintaan ja taloudelliseen ajatteluun liittyviä vinkkejä. Kirjassa nämä vinkit on esitelty 69 ”kiltin tytön virheen” muodossa. Kirjassa käsiteltyjä virheitä ovat esimerkiksi vääriin ihmisiin luottaminen, lakisääteiseen eläkkeeseen tyytyminen ja luontoisetujen hylkääminen.

Kirjan vinkit tai ”virheet” on kirjoitettu hyvin toimeentulevan ja korkeasti koulutetun amerikkalaisen naisen näkökulmasta. Esimerkiksi kirjan kappaleessa, jossa käydään läpi virhettä numero 69, ”Voittoa tavoittelemattoman toiminnan aloittaminen asioihin perehtymättä”, todetaan seuraavasti:

Menestyvät naiset, jotka ovat yrittäjiä tai yritysjohtajia, haluavat usein paneutua sosiaalisiin ongelmiin yhtä tarmokkaasti ja ”itsenäisesti” kuin he ovat tottuneet toiminaan urallaankin. Valitettavasti yhteisöongelmien ratkaiseminen vaatii yhtä paljon aikaa ja huomiota kuin uuden yrityksen perustaminen tai yrityksen divisioonan johtaminen – ja joskus enemmänkin.

Pidin itse tästä kirjasta todella paljon. Kirja ei ole kohta-kohdalta opas talouden hallinnan alkeisiin, mutta ehkä juuri tämän vuoksi kirjaa on niin miellyttävä lukea. Kirja on jaettu 69 toisistaan erilliseen vinkkiin, joten lukemisen voi aloittaa mistä kohdasta vain. Lisäksi suomennos on laadukkaasti tehty. Sanasta sanaan kääntämistä ei näy oikeastaan ollenkaan.

Kirjassa on puutteensakin. Monet tämänkin kirjan ohjeista voisi tiivistää yhteen lauseeseen: ”älä osta turhia tavaroita”. Lisäksi muutamat vinkit ovat mielestäni vääriä tai vähintäänkin huonosti perusteltuja.

Olen eri mieltä erityisesti vinkistä numero 40, ”Asunnon ostamisen lykkääminen”. Kirjailija toteaa ykskantaan seuraavasti: ”Jos asut vuokralla, et rikastu koskaan.” Tässä vinkissä oletetaan, että asuntojen hinnat nousevat aina ja nopeasti. Todellisuudessa asuntojen hinnat laskevat ja nousevat taloustilanteen vaihtelun mukana.

Toinen erikoinen vinkki on numero 31, ”Ostohyvitysten ja kanta-asiakasalennusten käyttämättä jättäminen”. Kirjailija kertoo lentäneensä ympäri maailmaa ilmaiseksi, koska on ollut jo 20 vuotta erään amerikkalaisen lentoyhtiön kanta-asiakasohjelman jäsen. Yhden yhtiön suosimisen sijasta suosittelisin itse lentohintojen vertailua. Lentohintojen vertailulla voi säästää lentojen hinnoissa useita kymmeniä prosentteja. Lentomailien keräämisellä saatava säästö jää sen sijaan parhaimmillaankin vain muutamiin prosentteihin.

Yleisesti ottaen kirjan esittämät säästämisohjeet ovat kuitenkin hyviä. Kirja on helppolukuinen ja kirjasta välittyy positiivinen sanoma – minäkin voin rikastua! Omalla yöpöydälläni kyseinen teos on viihtynyt jo useamman kuukauden. Voin suositella kirjaa kaikille piristävää säästämisopasta kaipaaville.

Arvosana: **** (4/5)

Osta itsellesi Kiltti tyttö ei rikastu – 69 tapaa pysyä köyhänä Bookplus.fi kirjakaupasta.

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.