Sijoita kuin Barack Obama

Barack Obama on varovainen sijoittaja (Flickr: jurvetson)
Barack Obama on varovainen sijoittaja (Flickr: jurvetson)

Valkoinen Talo on julkaissut verkossa raportin presidentti Barack Obaman tekemistä sijoituksista.

Raportin mukaan Obaman rahoista suurin osa on sijoitettu riskittömästi Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin. Obaman varoista on valtion velkakirjoissa yli miljoonaa dollaria.

Obamalla on lisäksi eläkesäästöjä, jotka on sijoitettu Vanguard FTSE Social Index Fund -rahastoon. Obaman rahastosijoitusten arvo on tällä hetkellä alle 100 000 dollaria.

Vanguard FTSE Social Index Fund -rahaston sijoitukset seuraavat FTSE Social -indeksiä. Rahasto on passiivisesti hoidettu ja sen kulut ovat vain 0,24 %.

Obamalla on lisäksi yli 100 000 d0llaria sekkitilillä. Lapsiensa tulevaisuuden Obama on turvannut college -rahastoilla. Näissä rahastoissa on tällä hetkellä alle 200 000 dollaria. Lisäksi Obamalle kertyy normaalia eläkettä.

Kertauksena sijoitusprosessin voi vaiheistaa näin:

 1. Selvitä riskinsietokykysi
 2. Valitse riskinsietokykyäsi vastaava allokaatio riskisiin ja riskittömiin sijoituskohteisiin
 3. Maksimoi sijoituksiesi riskisten instrumenttien odotettu tuotto

Barack Obaman riskinsietokykyyn vaikuttaa eniten se, että hän on jo 47-vuotias. Keski-ikäisen ihmisen pitäisi sijoittaa suurin osa varoistaan riskittömästi. Obama onkin laittanut yli 80 % varoistaan Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin. Yhdysvalloissa asuvan ihmisen näkökulmasta Yhdysvaltain valtion velkakirjat ovat kaikkein riskittömin sijoituskohde.

Riskipitoiseksi sijoituskohteeksi Barack Obama on valinnut hyvin älykkäästi passiivisesti hoidetun rahaston. Tutkimusten mukaan passiivisten rahastojen odotettu tuotto on aktiivisesti hoidettuja rahastoja korkeampi. Lisäksi niiden kulut ovat huomattavasti aktiivisia rahastoja pienemmät.

Obamat ovat myös käyttäneet hyväksi college-rahastoille suotua veroetua ja säästäneet rahaa lastensa koulutusta varten. Vaikka Barack Obama onkin presidentti, on hänellä silti joidenkin kuukausien kulutusta vastaava summa rahaa sekkitilillä.

Talouselämän Petri Koskinen kommentoikin Obaman sijoituksia seuraavasti:

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman sijoitussalkun allokaation on kuin suoraan toimittaja Marko Erolan Paras sijoitus -kirjasta*.

4 kommenttia

 1. Vähän offtopic, mutta tulin tähän postaukseen Tarkan markan uutiskirjeestä niin ensimmäiseksi avautui tilaa uutiskirje-ikkuna. Jos ton voi jollain tunnisteella tms. estää niin olis ihan toivottavaa.

  Mutta itse asiasta. Toi sijoittaminen olis ihan hauska laji jos olis ylimääräistä (rakentaja kireällä budjetilla). Joskus kolmisen vuotta sitten kun jäi palkasta ylimääräistä niin laitoin vuoden ajan satasen suomalaisiin vakavaraisiin yhtiöihin, 50 riskillä Aasiaan ja toisen 50 Venäjälle. Vuoden päästä otin rahat ulos niin tulos meni suunnilleen näin: suomalaiset toivat reilun koron, aasialaiset toivat jotain 10-20%, mutta venäläiset tuplas mun rahat. Nyt olis kyllä hyvä aika ruveta tekemään sijoituksia tollaisella 5 vuoden tähtäimellä (mutu).

 2. Tajusin tuosta vastauksestasi juuri jotain oleellista. Fiksussa hajauttamisessa pitäisi siis asettaa joku tavoite itselleen, vaikka 10-15%:n kokonaistuotto ja sijoittaa valtaosa turvalliselle keskituotolle ja käyttää riskialttiimpia kohteista vain sen verran, että saa niiden avulla nostettua hieman sijoitusten yhteistä tuottoprosenttia. Riskisijoituksia hajauttamalla niistäkin saadaan vähän karsittua riskiä pois. Tällainen mielikuva syntyi. Nyt tarvitaan enää rahaa.

 3. Uutiskirjeen pitäisi tulla näkyviin ainoastaan kaksi kertaa: ensimmäisellä kerralla kun luet blogia (tarkkamarkka.com/blogi) ja ensimmäisellä kerralla kun käyt säästövinkkien arkistossa (www.tarkkamarkka.com).

  Tuo uutiskirjeen esto toimii cookien avulla. Mikäli se näkyy useammin, voi syynä olla, että selaimesi estää cookiet tai ne on tyhjennetty.

  Sijoituksiin liittyen, näinkin voi tehdä. Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisesta on kaksi ongelmaa: korkeat kulut ja riittämätön hajautus.

  Hajauttamisen matematiikka on hieman hankalaa, mutta menee tiivistetysti niin, että mitä useampaan eri yhtiöön sijoitat, sitä pienempi on riski ja suuremmat tuotot. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin vastaan se raja, jossa kasvavat kulut alkavat syödä tuottoja.

  Yksittäisten osakkeiden valitseminen tarkoittaa myös sitä, että yrität olla markkinoita fiksumpi. Passiivimisen sijoittamisen ideana on, että hyväksyt saavasi vain markkinoiden keskituoton (8 %).

  Passiivisella sijoittamisella saat kuitenkin todennäköisesti korkeampaa tuottoa kuin aktiivisella sijoittamisella.

  Itse näen asian niin, että passiivinen sijoittaminen on hyvä tapa hoitaa raha-asioita. Osakkeiden valitseminen itse ilman ylivoimaista markkinatietoa on uhkapelaamista. Omien lasten koulutusvaroilla tai omilla eläkesäästöillä uhkapelaaminen ei kuulu omaan sijoitusstrategiaani.

 4. Odotettu tuotto on aina suhteessa riskiin.

  Sinun tulee ensin päättää oma riskinsietokykysi. Tämän perusteella tiedät, että paljonko sinun tulee pitää riskittömistä sijoituskohteissa ja paljonko voit laittaa riskisiin sijoituskohteisiin.

  Olet siinä mielessä oikeassa, että sijoitusten odotettua tuottoa voi kasvattaa ilman riskin kasvua hajautuksen avulla.

  Yksityisen sijoittajan kannalta ongelmaksi tulee, että samalla kasvavat myös kulut. Sinulle voi siis käydä niin, että hajauttamalla sijoituksiasi ja lisäämällä riskisiä instrumentteja salkkuusi tosiasiassa pienennät odotettua tuottoasi ja kasvatat riskiäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.