Talousarvion tekeminen

Olen päivittämässä vanhoja ohjeitani säästämisen aloittamisesta. Säästämisen aloittaminen ensimmäinen vaihe on yleensä selvittää, että elätkö yli varojesi vai et.

Varma merkki siitä, että elät yli varojesi on, että joudut ottamaan luottokorttilainaa tai pikavippejä ostaaksesi arkisia asioita kuten ruokaa tai vaatteita.

Mikäli et ole aivan varma, että elätkö yli varojesi, sinun tulisi selvittää kirjanpidon avulla omat menosi ja tulosi. Tätä ennen voit vielä tehdä budjetin seuraavalle vuodelle, johon merkitset ennakoidun kulutuksesi ja ennakoidut tulosi.

Tätä hommaa helpottamaan tein tällaisen talousarviopohjan. Olen jaotellut tässä pohjassa menot samoin kuin Tilastokeskus tekee omissa viitebudjeteissaan. Näin voit helposti vertailla omia arvioituja menojasi muiden vastaavien kotitalouksien menoihin.

Talousarviopohja (PDF)

Tämä on ensimmäinen versioni talousarvion mallipohjasta. Palaute ja kommentit ovat tervetulleita.

3 kommenttia

  1. Oisko mahdollista, että liitteet aukeais uuteen ikkunaan?
    Saisko tuota talousarviopohjaa jossain muokattavassa muodossa (excel tms), laiska mikä laiska ei jaksais kopioida tuota ite… 😉

  2. @Laura: Liitteen saat aukeamaan uuteen ikkunaan kun klikkaat linkkiä hiiren oikealla napilla ja valitset ”Avaa uuteen ikkunaan…”.

    Excel-versiot ovat tulossa.

    @Tina: Totta, Marttojen pohjat ovat varsin mainiot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.