Näin ostat uuden auton halvemmalla

Uuden auton ostaminen ja rahan säästäminen voi kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä. Eikö käytetty auto tule halvemmaksi? Ehkä. Tarkan markan säästövinkkien ajatuksena on kuitenkin saada sama asia halvemmalla. Jos olet päättänyt, että haluat uuden auton, näillä vinkeillä voit säästää tuhansia euroja uuden autosi hinnassa.

Etsi halvin autolaina

Autolainaa voi hakea pankeista ja rahoituslaitoksista. Kysy lainatarjouksia myös muualta kuin tilipankistasi. Vertaa aina lainojen todellista vuosikorkoa, älä nimellistä korkoa. Autoliikkeen myöntämä rahoitus on yleensä aina kallein vaihtoehtosi.

Yhdella lainahakemuksella monta tarjousta – Etua.fi*

Huomioi rajoitettu palautusoikeus

Autolla ei ole normaalia palautusoikeutta. Jos haluat purkaa autokaupan, joudut maksamaan sopimussakon. 25 000 euron autosta sopimussakko on 1 044 euroa.

Ostajana velvollisuutesi on varmistaa, että saat autolainan ennen kaupantekoa. Puuttuva laina ei ole pätevä syy kaupan purkamiseen. Jos haluat purkaa autokaupan koska et saanutkaan lainaa, joudut maksamaan autoliikkeelle sopimussakon.

Neuvottele myyjän myyntipalkkiosta

Uuden auton hinta muodostuu karkeasti kahdesta eri osasta:

 • maahantuojan autoliikkeeltä perimä hinta
 • myyjän myyntipalkkio

Yhdysvalloissa auton ostajan on mahdollista selvittää maahantuojan autoliikkeeltä perimä hinta (engl. dealer invoice). Suomessa tämä hinta on vielä toistaiseksi maahantuojan ja myyjäliikkeen välinen salaisuus.

Maahantuojan autoliikkeeltä perimän hinnan päälle tulee myyjän myyntipalkkio. Tämä sisältää myyjäliikkeen kustannukset sekä voiton.

Tunne vaihtoautosi arvo

Selvitä vaihtoautosi arvo etukäteen. Käytettyjen autojen keskipyyntihinnat voi selvittää maksua vastaan Grey-Hen Oy:n Autoarviosta. Saman asian voi tehdä myös ilmaiseksi tutkimalla vastaavien autojen pyyntihintoja esimerkiksi Nettiautosta. Lisävarusteet vaikuttavat käytetyn auton hintaan hyvin vähän.

Mikäli myyt autosi itse, saat siitä yleensä hieman paremman hinnan kuin autoliikkeen kautta. Käytetyn auton myyminen vaatii kuitenkin sinulta aikaa ja vaivaa. Voit myös kokeilla myydä käytetyn autosi suoraan käytettyjen autojen liikkeeseen.

Autoliikkeet eivät anna käytetystä autostasi vaihdossa enempää rahaa kuin käytettyjen autojen myyntiliikkeetkään. Älä sekoita käytetyn auton vaihtohintaa ja myyjän myyntipalkkiota toisiinsa.

Pyydä tarjouksia useista eri autoliikkeistä

Ostaessasi uutta autoa, pyydä tarjouksia eri autoliikkeistä. Kerro tarjouspyynnössäsi haluamasi automalli ja kaikki haluamasi lisävarusteet. Älä unohda talvirenkaita- ja vanteita, lohkolämmitintä, peräkoukkua ja tavaratelineitä.

Pyydä, että tarjouksessa annettu kokonaishinta sisältää myös toimituskulut.

Saman autoliikkeenkin eri myymälöiden antamien tarjousten välinen hintaero voi olla useita tuhansia euroja.

Klassisia temppuja

Tässä vielä joitakin uuden auton myyntiin liittyviä klassisia temppuja.

Viime hetken lisävarusteet. Kun olette jo pöydän ääressä tekemässä sopimusta, myyjä ehdottaa, että miten olisi vielä metalliväri ja automaatti-ilmastointi. ”Eihän näistä tule kuin 400 euroa lisää.” Ennen tätä ehdotusta automyyjä on tehnyt sinulle yleensä jonkin palveluksen, esimerkiksi kertonut sinulle jonkin asian, joka on auttanut sinua. Tällaiset ehdotukset käyttävät hyväkseen kahta psykologista kikkaa – haluamme tehdä vastapalveluksia sekä sitä, että näemme luvut suhteellisesti. 400 euron lisävaruste tuntuu pieneltä kustannukselta, kun neuvotellaan 40 000 euron autosta.

0 % rahoitushinta. Useilla autoliikkeillä on tarjouksia, joissa he kertovat tarjoavansa uuden auton ostajalle rahoitusta 0 % tai 1,6 % korolla. Tällaiset tarjoukset kannattaa yleensä unohtaa. Niiden tavoitteena on estää myyjän myyntipalkkiosta neuvotteleminen. Lisäksi 0 % rahoituksen todellinen vuosikorko voi olla yli kymmenen prosenttia.

Auto kannattaa ostaa kuun lopussa tai vuoden lopussa. Joissakin ohjeissa sanotaan, että auto kannattaa ostaa kuun tai vuoden lopussa automyyjien bonusten takia. Tämä ajatus voi kuitenkin kääntyä myös ostajaa vastaan. Ostajana sinulle tulee kiire kun alat pelätä, että menetät mahdollisuuden huikeisiin säästöihin.

Saat mistä tahansa vaihtoautosta 2000 euroa. Mikään autoliike ei anna romuautostasi 2000 euroa rahaa. Tämän tempun tavoitteena on sekoittaa vaihtoauton arvo ja myyjän myyntipalkkiosta neuvotteleminen keskenään. Lisäksi sinulla tulee ostajana tarve palkita myyjää siitä, että hän antoi sinulle niin hyvän hinnan vanhasta romustasi. Koska sinulla on sellainen tunne, että olet huijannut myyjää vanhalla romullasi, et voi sanoa ei myyjän ehdottamille lisävarusteille.

Autoliikkeen tarjoama edullinen vakuutus. Jotkin autoliikkeet tarjoavat autoosi myös ”edullista” vakuutusta. Kuten 0 % rahoitus ja ylihintainen vaihtoauto, on edullinen vakuutuskin yleensä vain tapa saada sinut sekoittamaan kokonaishinnan eri komponentteja keskenään. Kilpailuttamalla autovakuutuksesi löydät oikeasti halvimman vakuutuksen autollesi.

Mikäli haluat lukea lisää automyyjien käyttämistä psykologisista tempuista, suosittelen Robert B. Cialdinin erinomaista kirjaa Influence – The psychology of persuasion*. Tässä klassisessa teoksessa selitetään, miksi ihmiset sanovat ”kyllä”. Kirjassa on runsaasti esimerkkejä juuri autokauppaan liittyen. Kirja on julkaistu alunperin jo vuonna 1984. Cialdinin kirja on 25 vuoden iästään huolimatta vielä tälläkin hetkellä Yhdysvaltain 8. suosituin päätöksentekoa käsittelevä teos. Nettikirjakauppa Amazonissa kirja on saanut yli 300 arvostelua, joiden keskiarvo on 4,5/5. Tilaa Influence – The psychology of persuasion BookPlus-kirjakaupasta – klikkaa tästä*.

4 kommenttia

 1. ”Saat mistä tahansa vaihtoautosta 2000 euroa.”

  Pidän tätä kuitenkin ihan hyvänä asiana, jos olen vaihtamassa uudempaan vuoden 1990 ritsaa, jonka myyntiarvo nettiautossa 300-500 euroa…

  1. No myyjät pelaa aina omaan taskuun, mitään hyviä diilejä ei ole olemassa. Nostetaan hintaa lisätään alennusta, vanha kikka. Pitää muistaa että autojen myyminen on kannattavaa liiketoimintaa, jolla myyjä elättää perheensä ja teet vielä omistajille tuottoa. Autokaupoille vaan ja raha kiertämään.

 2. Kaikessa yksinkertaisuudessä:
  VAIN väliraha oman vaihtoauton ja uuden auton välillä ratkaisee!
  Minulle on täydellisen yhdentekevää, ottaako maahantuoja vai automyyjä summan X välistä, jos väliraha on kohdallaan.
  Asiaan ei liity mitään sen ihmeempää.
  Sen jälkeen, kun riittävän montaa liikettä on kilpailuttanut ja löytänyt sen ”halvimman”, sen jälkeen selvitetään, saako ko. malliin mitään lisävarusteita mukaan? Ei sekuntiakaan ennen.
  Esim. 3 viimeistä uuden auton kauppaani on todistanut, että vain ja ainoastaan tässä järjestyksessä.
  Kysy kirjallisen, parhaan tarjouksen saatuasi, mihin hintaan lohkolämmittimen, Vebaston tms. saa asennettuna heidän kauttaan, ja näytä, mikä on paras tarjouksesi samoista tarvikketa asennettuina.
  Esim. peruslohkolämmittimen sisähaaroittimineen ja asennuksineen saa yleensä 350,- – 450,- mallista riippuen luonnollisesti..
  Itse olen maksanut edellisten autojen lohkoista, sisäsarjoilla asennettuina +- 350,- , vetokoukku 320,- 350,- asennettuina, uusi talvirengaspaketti alle laitettuna esimerkkinä 400,- (poistokierros- vain 1 satsi jäljellä)…
  On aivan omaa aktiivisuuttaan, paljonko viitsii / ehtii / jaksaa käyttää aikaa netissä, puhelimessa ja ajamassa ja kysymässä, minulle jokainen vajaan viikon työ on ollut ko. tarvikkeiden ym. lisähärpäkkeiden kohdalla +- 1.500,- arvoinen- iha hyvä tunpalkka…
  Ps. pätee muuten täysin esim. uuden talon rakentamisessa ja useimmissa isoissa hankinnoissa- kaveri maksoi kilpailevan liikkeen ok- talosta 2,5- kertaisen hinnan, kuin minkä itse sain ssamalta tehtaalta toimitettuna- vain eri logo pakettien kyljissä.
  Autokauppas ei ole ihmisen paras ystävä 🙂

 3. ”Usa:ssa on pakko ilmoittaa ”maahantuojan autoliikkeeltä perimä hinta”, eli yhdysvaltalaista oman teollisuuden suojausta (yrittää vedota kateuteen) jota ei kannata Suomessa ottaa huomioon, eli kannattaa miettiä aina minkä verran neuvoista kannattaa oikeasti ottaa vaariin:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.