Anonyymien velallisten 12 työkalua

Liikaa velkaa? Anonyymit velalliset voi auttaa.
Liikaa velkaa? Anonyymit velalliset voi auttaa. (Flickr: Andres Rueda)

Anonyymit velalliset on Anonyymien alkoholistien tapainen järjestö. Käsittääkseni Anonyymit velalliset eivät vielä toimi Suomessa. Oheinen teksti perustuu Debtors Anonymous -organisaation sivuihin.

Anonyymien velallisten mukaan palautuminen pakonomaisesta velanotosta alkaa, kun he lopettavat uusien, vakuudettomien lainojen ottamisen, päivä kerrallaan. Vakuudeton laina on mikä tahansa laina, jonka vakuutena ei ole jotakin omaisuutta kuten asuntoa. Anonyymiset velalliset saavat päivittäisen helpotuksen pakonomaisesta velanotosta noudattamalla 12 askeleen ohjelmaa ja käyttämällä järjestön työkaluja.

Anonyymien velallisten 12 työkalua ovat:

 1. Tapaamiset
 2. Kirjanpito
 3. Sponsorit
 4. Paineenpurkukokoukset ja -tapaamiset
 5. Kulutussuunnitelma
 6. Toimintasuunnitelma
 7. Puhelin ja Internet
 8. DA ja AA kirjallisuus
 9. Tietoisuus
 10. Bisnestapaamiset
 11. Palvelus
 12. Nimettömyys

Haluan nostaa näistä esiin erityisesti seuraavat neljä:

Kirjanpito

Anonyymit velalliset pitävät kirjaa tuloista ja kuluista, säästöistä sekä kaikista olemassa olevien velkojen lyhennyksistä.

Kulutussuunnitelma

Kulutussuunnitelma sisältää tarpeet ja tuo velallisille selkeyttä ja tasapainoa heidän kulutustottumuksiinsa. Kulutussuunnitelma sisältää omat kategoriat tuloille, kulutukselle, velkojen takaisinmaksulle sekä säästöille.

Tulosuunnnitelma auttaa velallisia keskittymään tulojen kasvattamiseen. Velkojen takaisinmaksusuunnitelma ohjaa velallisia tekemään realistisia maksujärjestelyitä. Säästöt voivat sisältää vararahaston, eläkesäästöjä sekä säästämistä isompia ostoksia varten.

Toimintasuunnitelma

Yhdessä paineenpurkuryhmän kanssa velalliset tekevän listan spesifeistä toimenpiteistä velkatilanteen selvittämiseksi, taloudellisen tilanteen parantamiseksi sekä listan toimenpiteistä näihin tavoitteisiin pääsemiseksi ilman uuden, vakuudettoman velan ottamista.

Tietoisuus

Anonyymit velalliset pitävät yllä tietoisuutta pakonomaisen velanoton vaaroista pitämällä kirjaa pankkien, rahoitusyhtiöiden ja luottokorttiyhtiöiden mainonnasta ja niiden vaikutuksesta heihin. He ovat myös jatkuvasti tietoisia omasta taloudellisesta tilanteestaan välttääkseensä epämääräisyyttä, joka voi johtaa pakonomaiseen velanottoon tai kuluttamiseen.

Anonyymien velallisten toiminnan perustana on ryhmältä saatava tuki omaa yksilöllistä kehittymistä varten. Kuten Anonyymien alkoholistienkin, myös Anonyymien velallisten askeleet viittaavat korkeimpaan voimaan. Uskon kuitenkin, että edellä esittelemästäni neljästä työkalusta voi olla apua myös yksin velkojensa kanssa kamppailevalle.

Mikään ei tietenkään estä perustamasta omaa Anonyymien velallisten tukiryhmää. Lisätietoa järjestön toiminnasta löytyy Debtors Anonymous -järjestön sivuilta osoitteesta http://www.debtorsanonymous.org. 12 työkalun lista perustuu tähän asiakirjaan: http://www.debtorsanonymous.org/DA-Tools-reprintable.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.