Terveellistä ruokaa pienellä budjetilla

Makkarapata (Kuva: Hellapoliisi)
Makkarapata (Kuva: Hellapoliisi)

Lueskelin noin viikko sitten Get Rich Slowly -blogin arkistoja. Eteeni sattui eräs kyseisen blogin suosituimmista jutuista, miten syödä terveellistä ruokaa pienellä budjetilla? Blogi on amerikkalainen ja ehdotukset sen mukaisia: limsan korvaaminen vedellä, hedelmäpirtelöiden tekeminen, juuston ja keksien syöminen. Nämä ehdotukset eivät oikein sovi suomalaiseen makuun.

Päätin kysyä ratkaisua tähän ongelmaan Suomen suosituimmalta reseptibloggaajalta, Hellapoliisin Katilta. Vaikka Kati onkin lomalla, lähetti hän ystävällisesti minulle reseptit seitsemään terveellisen ja edulliseen ruokalajiin.

Tässä oma suosikkini Katin lähettämistä resepteistä, makkarapata:

Makkarapata

tilkka öljyä
n. 500 g perunoita
2 isoa sipulia lohkoina
1/2-1 punainen paprika suikaleina
1/2 keskikokoista kesäkurpitsaa suikaleina
3 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 isoa tomaattia lohkoina
2 tl Provencen mausteseosta
suolaa myllystä
4-5 dl vettä
500 g makkaraa kuutioina
tuoretta persiljaa silppuna

Kuori ja kuutioi perunat.
Kuumenna tilkka öljyä kattilassa, kuullota perunoita hetki.
Lisää joukkoon lohkotut sipulit, suikaloidut paprikat ja kesäkurpitsa, sekä valkosipuli, tomaatit ja mausteet.
Lisää vesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes perunat ovat melkein kypsiä.
Kuutioi kattilaan muhimaan makkarat,
anna kiehua vielä hetki, kunnes perunat ovat täysin kypsiä.
Tarkista maku.

Ripottele joukkoon tuoretta persiljaa.

Katso myös nämä terveelliset ja edulliset reseptit:

Kiitos Katille avusta. Lisää hyviä reseptejä löytyy Hellapoliisin reseptiarkistosta.

Mikä on oma suosikkiruokasi, joka on terveellistä, mutta samalla edullista? Kommentoi.

11 kommenttia

 1. Haluaisin vielä sen verran lisätä esim. Kun ostat kaupasta ulkofilettä maksat noin 8euroa tuntuu isolta, mutta ei ole sillä saat helposti tehtyä 15(wienin leikettä) kun taas silloin kun ostat pizza tai kebab paikasta maksat 8euroa yhdestä leikkeestä..suhteellista eikös?? riisi lähtis parilla eurolla ja salaattikaan ei paljon maksais eli itsetehtynä saa viikon eväät paljon halvemmalla.

  Ps.Hienosti olet saannut päivitettyä blogiasi.

 2. Sen verran haluaisin vielä lisätä, että kun tietää rahan olevan tiukilla vaikka viikon parin päästä niin ostaa varastoon kuivatuooteita yms. Esim hernekeitot,pastat,tölkkiruoat,tonnikala sipuli yms auttavat helposti selviämään tiukoista ajoista.

  Kaikkein edullisin ruoka on risotto.
  Herne-maissi-paprika pussi taitaa maksaa 0,39e alepassa eli pari sellaista tekee 0,80e ja yks sipuli noin 0,23e,pari tonnikalapurkkia noin 1,20e ja riisi noin 2e.Siitä saa ison kattilallisen ja on täyttävää ja terveellistä.

  1. Maria, tuo ei ole risotto, vaan jonkinasteinen Jambalaya. Risotto ei todellakaan ole halpaa ruokaa ja vaatii ison prosessin valmistuakseen. Jos totta puhutaan, oikea risotto ei ole niin hyvää, että vaivautuisin sitä valmistamaan tai ostamaan siihen tarpeita.

 3. Myös itsetehty hedelmäsalaatti tuoreista hedlemistä tulee suhteellisen halvaksi, varsinkin jos sattuu olemaan itse kerättyjä marjoja/omenoita lisäksi siihen.

 4. Isommalle porukalle kokkaa myös edullisemmin. Jos kotona ei ole odottamassa suurperhe – voi ruokaa tehdä yhdessä vaikkapa naapurin, opiskelukavereiden tai ystävien kesken.

  Tällöin esimerkiksi keitto- ja pataruuat toimivat hienosti. Ruokaa saa edullisest isomman satsin eikä sitä kuitenkaan tarvitse syödä montaa päivää peräkkäin…

 5. Usein ihmiset unohtavat niin terveelliset pavut. Itse olen kokeillut seuraavanlaisia papupihvejä: Tölkki kidneypapuja, n.1dl porkkanaraastetta, 1dl vehnäjauhoja, 1dl kaurahiutaleita, 1 sipuli, valkosipulia ja suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Pavut muussataan sauvasekoittimella, sipulit pilkotaan ja kaikki sekoitetaan keskenään ja muovaillaan kostutetuin sormin pihveiksi. Sitten uuniin n. 225 astetta ja 20-25 min. Ohje on aika suurpiirteinen kun ei nyt ole reseptiä vieressä. Pihvit voi tarjoilla vaikka porkkanaraasteen ja itsetehtyjen perunalohkojen kera:
  Pese perunat mutta älä kuori. Lohko perunat ja asettele uunipellille kuori alaspäin. Sivele perunoille öljyä ja ripottele päälle suolaa ja mausteita esim. mustapippuria ja valkosipulia tai rosmariinia tai vaikka grillimaustetta. Paista 225 astetta n. 25 min. Kaikki edullista terveellistä ja vieläpä hyvää ja suhteellisen nopea valmistaa. Sopii myös vegaanille =)

 6. Yksi hyvä edullinen voimaruoka on linssipata.

  Mainio ohje on Go Green-vihreiden linssien pakkauksessa:

  paketti vihreitä linssejä
  sipulia ja valkosipulia
  pinaattia
  kasvisliemikuutio
  mausteena vaikka sitruunaa, kuminaa tai chiliä

  keitetään puolisen tuntia, säilyy hyvin ja maku vain
  paranee jääkaapissa. 30 % kasvivalkuaista, ei siis
  tartte lihalisäystä, on maukasta ja tositerveellistä,
  rasvaprosentti 0,5 !

  höystönä valkosipulikermaviiliä, voita, sulatejuustoa tms.
  jos sitä rasvaa mukaan haluaa.:)

  hyvää ruokahalua !

 7. Onhan tuossa padassa aika paljon muutakin kuin makkaraa 🙂 Lisäksi jos haette kunnollista lihamakkaraa (Suomi-makkaraa) niin johan alkaa maistumaan! 🙂

 8. Tätä on varmaan vaikea hinnassa alittaa, varsinkin liha-/kalaruoista puhuttaessa: halpa kalakeitto, tai kastike, ainakin hyvä liemi kalanperkeistä.

  Kysyin viime viikolla K-marketin lihatiskiltä, että mitä he tekevät lohien perkuujätteille – menevätkö roskiin. Vastaus oli odotusteni mukaan myönteinen. Tarjouduin ostamaan perkuujätteitä 50 sentillä per kilo. Viikonloppuna oli kokonainen kirjolohi tarjouksessa 4,99 € per kilo ja tänään hain 3,5 kiloa ruotoja päineen kaupasta yhteishintaan 1,74 €.

  Olettaisin, että lihaa on perkeissä noin kilon verran, ehkä enemmänkin, ja sitä paitsi perkeistä tulee paras kalaliemi.
  Lisäksi kalakeitton tietysti tulevat perunat, porkkanat, sipulit ja muut tykötarpeet, mutta eiköhän 4-5 litraa herkullista kalakeittoa valmistu alle viiden euron. Annoksen (300 g) hinnaksi tulee siis jotain 30 senttiä tai allekin.

  Kysykää siis palvelevalta liha-/kalatiskiltä lohen ja muidenkin kalojen perkuujätteitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.