Ryanairin käyttöohje

Tervetuloa Ryanairin lennolle (Flickr: jon gos)
Tervetuloa Ryanairin lennolle (Flickr: jon gos)

Kirjoitin edellisessä viestissäni, että Ryanairilla on taas menossa huippuhalpojen 1 euron lentojen kampanja. Ryanairilla lennot ovat halpoja, mutta varsin monesta asiasta täytyy maksaa ylimääräistä. Seuraavassa on pieni käyttöohje Ryanairin lennoille.

Varaa lentosi verkosta

Varaa lentosi aina verkosta. Puhelimitse tai lentokentällä tehdyistä varauksista laskutetaan lisähintaa.

Ryanairin lennoille ei voi tehdä check-iniä muualla kuin verkossa

Verkossa tehtyjen check-inien hinta on verkosta ostetuille lennoille 5 € /check-in, kentältä tai puhelimitse ostetuille lennoille check-in maksaa 10 € / check-in.

Maksa matkasi Visa Electronilla

Maksa matkasi Visa Electron -kortilla. Debit-kortilla tai luottokortilla tehdyistä maksuista laskutetaan 5 € / suunta eli meno-paluu -lennolta 10 €. Laskutus on lippukohtainen eli 4 henkeä meno-paluu maksaa 40 €. Visa Electronilla tehdyt maksut ovat ilmaisia.

Punnitse ja mittaa matkatavarasi tarkasti

Koneeseen saa viedä ilmaiseksi yhden käsimatkatavaran.

Käsimatkatavaroiden enimmäismitat ovat 55cm x 40cm x 20cm. Mikäli laukku on millinkin tätä suurempi, tulee siitä maksaa ruumaan menevien laukkujen hinta. Mikäli et ole matkaa varatessasi ilmoittanut, että sinulla on ylisuuri laukku, joudut maksamaan laukustasi 20 € / suunta, mikäli laukun paino on alle 15 kg.

Käsimatkatavaroiden enimmäispaino on 10 kg. Mikäli laukku on grammankin tätä painavampi, joudut laittamaan sen ruumaan.

Ruumaan menevät laukut maksavat verkosta ostettuna 10 € ensimmäisestä laukusta, 2. ja 3. laukku maksaa 20 €. Laukkujen yhteispaino saa olla enintään 15 kg. Lisäkilon hinta on 15 €.

Matkatavaroiden paino lasketaan matkustajakohtaisesti

Laukkujen painoja ei voi yhdistää saman ryhmän matkustajien kesken. Jos sinun laukkusi painaa 14 kg ja tyttöystäväsi 16 kg eli yhteensä 30 kg, joutuu tyttöystäväsi silti maksamaan 15 euron lisämaksun ylimääräisestä kilosta.

Ryanairin hinnoista ei voi neuvotella lentokentällä

Finnairin lentojen käyttäneet ovat ehkä tottuneet siihen, että laukkujen mittoja ja painoja ei katsota kentällä kovinkaan tarkasti. Ryanairilla hinnoista ja ehdoista ei neuvotella.

Olen itse todistanut Pirkkalan lentokentällä muutamaan otteeseen, kuinka joku yrittää tuoda koneeseen ylisuuria laukkuja ja ”hurmata” virkailija katsomaan asiaa läpi sormien. Paras näkemäni tapaus oli, kun eräs nuori herra joutui maksamaan 320 euroa lisämaksuja matkatavaroistaan. Yhteen suuntaan.

Ryanairin kentät sijaitsevat yleensä keskellä ei-mitään

Lentokentät sijaitsevat yleensäkin varsin kaukana kaupunkien keskustoista ja matkat kaupunkien keskustaan ovat pitkiä ja kalliita. Ryanairin käyttämillä halpalentokentillä nämä vielä korostuvat. Varaudu pitkiin ja kalliisiin bussimatkoihin päästäksesi lopulliseen kohteeseesi.

Älä ota Priority Boarding:ia

Ryanairin lennoilla on mahdollisuus maksaa ns. priority boardingista eli siitä, että pääsee lentokoneeseen ensimmäisten matkustajien joukossa. Monilla suuremmille kentillä lentokoneen luokse mennään kuitenkin bussilla ja priority boarding fee:n maksaneet matkustajat pääsevät ainoastaan bussiin ensimmäisen joukossa. Bussin pysähdyttyä koneen viereen pääsee koneeseen ensimmäisenä se, joka kerkeää ensin bussista ulos.

Pikkulapsista menee lisämaksu

Lisämaksu alle 2-vuotiaista lapsista on 20 € / suunta. Lapsen tulee olla alle 2-vuotias molemmilla matkoilla. Lasten istuimet maksavat 10 € / suunta. Yhdet rattaat saa viedä koneeseen ilmaiseksi.

Varmista aina ajantasaiset tiedot Ryanairin hinnastosta. Lisää Ryanairin käyttöohjeita löytyy Saituri-blogin Mitä Ryanairin halpalento oikeasti maksaa -kirjoituksesta sekä Matkakuumeen Ryanair FAQ:sta.

4 kommenttia

 1. Hei!

  Kun tossa on noi käsimatkatavaramitat, niin kerro tietämättömälle, että millaisesta laukusta on kyse(jenkkikassi?muu?) eli onks toi 55cm pituutta, 40cm lev, 20cm syvyyttä or what?

  etukäteen kiittäen,
  minttu

 2. Lentoyhtiön kannalta tuolla ei ole väliä. Tärkeintä on se, että laukku ei paina enempää kuin pitäisi ja että se ei vie tuota enempää tilaa. Voit siis pyöritellä laukkua miten haluat kunhan se mahtuu tuohon tilaan.

  Lentoasemilla on käytännössä teline, joka on tuon kokoinen. Jos laukkusi mahtuu tuohon testitelineeseen, voit viedä sen koneeseen. Voit tiputtaa laukun telineeseen miten päin haluat.

 3. Onko siis niin, ettei ruumaan menevällä matkalaukulla ole mittarajoituksia, ainoastaan paino?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.