Dilbert ja selviytymisharha

Dogbert ryhtyy rahastonhoitajaksi
Dogbert ryhtyy rahastonhoitajaksi

Tämän päivän Dilbert-sarjakuva kertoo loistavasti sijoitusrahastoihin liittyvästä selviytymisharhan (engl. survivorship bias) ongelmasta.

Dogbert: Aloitamme kymmenen sijoitusrahastoa. Valitsemme jokaisen osakkeet satunnaisesti.
Dogbert: Myöhemmin rakennamme mainontamme sen rahaston ympärille, joka on sattumalta menestynyt parhaiten.
Dogbert: Tavoitteeni on olla kuvitteellisen asiantuntijuuden johtava tarjoaja.

Dilbert-sarjakuvan esimerkit ovat yleensä hieman liioiteltuja. Selviytymisharha on kuitenkin todellinen ongelma.

Burton G. Malkiel kertoo selviytymisharhasta kirjassaan A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing * seuraavasti (vapaa suomennokseni):

Tietyillä sijoitusrahastoyhtiöillä on tapana hyödyntää toiminnassaan ”hautomo”rahastoja. Rahastoyhtiö voi aloittaa kymmenen pientä rahastoa, joilla jokaisella on oma rahastonhoitajansa ja odottaa, että mitkä rahastoista menestyvät. Oletetaan, että muutaman vuoden kuluttua vain kolme rahastoista on saavuttanut markkinoita paremman keskituoton. Tässä vaiheessa rahastoyhtiö alkaa markkinoida menestyneitä rahastoja aggressiivisest sulkien seitsemän muuta rahastoaan ja haudaten niiden tuottotiedot materiaaleistaan.

Mitä yksittäinen sijoittaja voi sitten tälle harhalle tehdä? Käytännössä ei juuri mitään. Tärkeinä on tiedostaa tällaisen harhan olemassaolo. Ramit Sethi neuvoo kirjassaan I Will Teach You To Be Rich *:

[Kun] näet ”10 parasta rahastoa!” -tyyppisiä sivuja sijoitusrahastojen verkkosivuilla ja talouslehdissä, sinun on yhtä tärkeää ajatella sitä mitä et näe kuin sitä mitä näet. Tällaisissa listoissa näkemäsi rahastot ovat niitä, joita ei ole lopetettu niiden huonon historiallisen menestyksen vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.