Selvitä autosi polttoainetaloudellisuus [Päivä 4: 1000 ESH]

Verkkovirralla ladattava Toyota Prius (Flickr: jurvetson)
Verkkovirralla ladattava Toyota Prius (Flickr: jurvetson)

1000 euron säästöhaasteen päivän neljä tehtävänä on alkaa tarkkailla oman auton polttoaineen kulutusta euroina vuodessa.

Mikäli autosi on uudempi ja siinä on keskikulutusmittari, voit arvioida polttoaineeseen vuodessa kuluvan rahasumman karkeasti kertomalla vuosittaisen ajomäärän, keskikulutuksen ja polttoaineen litrahinnan keskenään ja jakamalla tuloksen sadalla tähän tapaan:

15 000 km / vuosi * 8,9 l / 100 km * 1,42 € / litra = 15 000 * 8,9 *1,42 / 100 = 1895,7 €

Tällaisen laskelman ongelma kuitenkin on, että otamme vain tuon luvun totuutena: ”Ai, siihen menee tuon verran. No, sittenhän menee.”

Oman auton polttoaineen kulutukseen on kuitenkin varsin helppo vaikuttaa taloudellisella ajotavalla. Raskas kaasujalan käyttö lisää kulutusta helposti 20 – 30 %. Yllä olevan esimerkin mukaisilla luvuilla tämä tarkoittaa vuodessa 379,14 – 568,71 € ylimääräistä menoa.

Perinteinen tapa auton kulutuksen seurantaa on tankkauspäiväkirjan pitäminen. Aina tankatessa päiväkirjaan merkitään tankattu litramäärä, litrahinta ja edellisen tankkauksen jälkeen ajettu kilometrimäärä. Kilometrimäärää voi seurata joko trippimittarilla tai merkitsemällä vihkoon ajomäärämittarin lukeman tankkaushetkellä.

Modernimpi tapa on käyttää jotakin polttoaineen kulutuksen seurantaan tarkoitettua mobiilisovellusta.

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.