Selvitä todellinen tuntipalkkasi [Päivä 5: 1000 ESH]

Töissä orjapalkalla? (Kuva: LIFE)
Töissä orjapalkalla? (Kuva: LIFE)

Tervetuloa 1000 euron säästöhaasteen päivään viisi. Tämän päivän epistolana on oman todellisen tuntipalkan selvittäminen.

Todellinen tuntipalkka ei ole sama asia kuin nettotuntipalkka. Todellinen tuntipalkka on se rahasumma, jonka saat käteesi jokaista työtä varten uhraamaasi tuntia kohden. Todellisen tuntipalkan voisi kirjoittaa matemaattiseksi kaavaksi seuraavasti:

Todellinen tuntipalkka = ((Nettotulot + Edut) – Työstä aiheutuvat menot) / Työn vuoksi käytetty aika

Todellisen tuntipalkan selvittämiseksi meidän tulee siis selvittää kolme lukua: työstä saadut tulot ja edut, työstä aiheutuvat menot sekä työhön käytetty aika.

Nettotulot ja edut

Nettotuloilla tarkoitetaan palkkaa vähennettynä veroilla ja muilla maksuilla. Voit selvittää nettopalkkasi esimerkiksi katsomalla edellisen vuoden vahvistettua verotuspäätöstäsi. Lisää tähän lukuun työn ansiosta saamasi etujen kuten laajakaistaliittymän ja matkapuhelimen arvo. Nyt sinulla on selvillä työstä saamasi nettotulot etuineen.

Työstä aiheutuvat menot

Seuraavaksi meidän tulee selvittää työstä sinulle aiheutuvat menot. Sinun pitää miettiä, mitä kaikkia sellaisia kuluja sinulle tulee töissä käymisen vuoksi, joita sinulle ei normaalisti tulisi. Tällaisia ovat esimerkiksi:

 • Lastenhoito
 • Kodin ja työpaikan väliset matkat
 • Työn vuoksi tarvittavat vaatteet
 • Töissä syötävät ateriat
 • Itse ostettavat toimistotarvikkeet

Työstä aiheutuvia menoja laskiessa ei kuitenkaan tule ottaa huomioon sellaisia menoja, jotka ovat olemassa riippumatta siitä käykö töissä vai ei. Työttömänkin täytyy syödä päivittäin jotakin lounasta ja liikkua paikasta toiseen. Jos siis maksat työpaikkalounaastasi 8,40 € päivässä, ei koko 8,40 € ole työstä aiheutuva meno. Samoin jos omistaisit auton työttömänäkin, ei koko auton omistamisen kustannusta voi katsoa töistä johtuvaksi.

Työn vuoksi käytetty aika

Lopuksi meidän tulee selvittää työn vuoksi käytetty aika. Tämä sisältää todellisen työajan lisäksi esimerkiksi:

 • Ylityöt
 • Kotona tehtävät työt
 • Kodin ja työpaikan väliset matkat
 • Työmatkat
 • Työhön liittyvät pakolliset vapaa-ajan tapahtumat

Yksinkertaisimmillaan työn vuoksi käytetty aika vuodessa on: (Työmatkan kesto molempiin suuntiin + Työpäivän pituus + Keskimääräisten ylitöiden määrä) * (260 arkipäivää vuodessa – 8 arkipyhää – 24 lomapäivää)

Todellisen tuntipalkan laskeminen

Selvitetään lopuksi koodaaja-Antin todellinen tuntipalkka. Antin kuukausipalkka on 3500 €/kk. Hänen laskennallinen tuntipalkkansa on 3500 €/kk / 7,5 h/pv / 21,5 pv/kk = 21,7 €/h.

3500 €/kk kuukausipalkasta Antti maksaa veroja ja muita maksuja 25 %. Hän saa joka kuukausi tililleen 2625 €. Lisäksi hänellä on työnantajan tarjoama laajakaistayhteys, jonka arvo on 25 €/kk. Antin nettotulot ja edut kuukaudessa ovat 2650 €.

Työn vuoksi Antille aiheutuu kuluja työmatkasta. Hän käy töissä junalla Helsingistä Hämeenlinnassa ja maksaa junalipusta 250 €/kk. Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan, että Antti ei voi vähentää junalippua verotuksessa.

Työmatkoihin Antilla menee 3 tuntia joka päivä. Lisäksi hän tekee palkattomia ylitöitä keskimäärin tunnin päivässä ja vastailee työpaikan sähköposteihin joka ilta tunnin ajan.

Antin todelliseksi tuntipalkaksi tulee:

(2650 €/kk – 250 €/kk) / ((7,5 h/pv + 1 h/pv + 1 h/pv) * 228 pv/v) * 12 kk/v = 13,3 €/h.

Mihin todellista tuntipalkkaa voi käyttää?

Todellisen tuntipalkan avulla voit:

 • Vertailla kahta eri työpaikkaa keskenään
 • Arvioida tavaroiden hintoja niiden eteen uhraamiisi työtunteihin verrattuna
 • Arvioida omaa vaihtoehtoiskustannustasi

Asun itse Hämeenlinnassa. Jos menisin töihin Helsinkiin ja jatkaisin asumista Hämeenlinnassa, minulla menisi joka päivä 2 tuntia enemmän työmatkoihin verrattuna siihen, että kävisin töissä Hämeenlinnassa. Jos taas ottaisin vastaan työpaikan Helsingistä ja muuttaisin asumaan Helsinkiin, asumiskustannukseni kasvaisivat Hämeenlinnassa asumiseen verrattuna. Jos minulle tarjoittaisiin työpaikkaa Helsingistä ja Hämeenlinnasta, joiden molempien kuukausipalkka olisi sama, ceteris paribus minun kannattaisi ottaa vastaan työpaikka Hämeenlinnasta.

Lisää lukemista todellisesta tuntipalkasta:

3 kommenttia

 1. Koodaaja-Antin laskukaavasta puuttuu mainittu 3h työmatka. Lisäksi kk-palkkaa maksetaan 12 sijasta noin 12,5 kk, kun lomarahat huomioidaan. Koodari voi kenties vielä odottaa muutaman prosentin bonusta, jolloin todellinen tuntipalkka on 11 euron luokkaa.

  Keskimäärin 12,5 h/päivä työnsä parissa viihtyvä Antti on kyllä melkoinen työnarkomaani.

 2. Loistava ajatuksia herättävä kirjoitus!

  Kyseinen opetus tulisi olla koulujen opetusmateriaalissa, jotta kaikki työntekijät ymmärtäisivät heidän todelliset tulot.

  t. Minimalisti

 3. Antti varmaan söisi kotonaankin päiväsaikaan, joten työpaikkaruokailun hinnan sijaan laskelmaan tulisi ottaa työpaikkaruokailun ja kotiaterian hinnan erotus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.