Luovu lankapuhelimesta [Päivä 6: 1000 ESH]

Lankapuhelin ukkosen jälkeen (Flickr: david.nikonvscanon)
Lankapuhelin ukkosen jälkeen (Flickr: david.nikonvscanon)

Tervetuloa Tarkan markan 1000 euron säästöhaasteen päivään kuusi. Tänään luovumme perinteisestä lankapuhelinliittymästä.

En yleensä suosi sellaisia säästövinkkejä, jotka perustuvat ostamisen lopettamiseen. Perinteinen lankapuhelinliittymä on kuitenkin tähän poikkeus. Lankapuhelinliittymän pitäminen maksaa vuodessa jopa yli 130 euroa. Matkapuhelinliittymät tulevat halvemmiksi ja ne tarjoavat lankapuhelimeen verrattuna samat hyödyt.

Seuraavassa omia vastaperusteluitani joillekin lankapuhelinliittymän säilyttämistä puoltaville argumenteille.

En halua luopua vanhasta puhelinnumerostani

Mikäli vanhan lankapuhelinnumeron säilyttäminen on tärkeää, kannattaa tutustua Saunalahden Kotipuhelimeen. Saunalahti Kotipuhelin on GSM-liittymä, jota voi käyttää kuten lankapuhelinta joko kännykällä tai GSM-pöytäpuhelimella. Liittymän kuukausimaksu on vain 2,95 €/kk. Lankapuhelinliittymään verrattuna vuosisäästöt ovat helposti yli 90 euroa.

Soitan paljon ulkomaille

Kotitietokoneen ja Internet-yhteyden avulla voi soittaa ulkomaille jopa ilmaiseksi. Sopivaa ulkomaantunnusta käyttämällä halvat ulkomaanpuhelut ovat mahdollisia myös kännykällä. Olen kirjoittanut tästä oman ohjeensa nimeltään halvat ulkomaanpuhelut.

En halua luopua pöytäpuhelimesta

Mikäli pöytäpuhelimesta luopuminen ei ole vaihtoehto, kannattaa harkita GSM-pöytäpuhelimen ostamista. GSM-pöytäpuhelimet ovat erinomaisia vaihtoehtoja esimerkiksi vanhuksille.

Lankapuhelin toimii sähkökatkonkin aikana

Eräs paikallinen puhelinyhtiö perustelee lankapuhelimen erinomaisuutta sen käyttövarmuudella sähkökatkon aikana:

Lankapuhelin on turvallinen ratkaisu. Sähkökatkostilanteissa puhelin toimii aina, koska lankapuhelin saa virransyöttönsä […] puhelinkeskuksesta. GSM -pöytäpuhelin [sic] sen sijaan tarvitsee verkkovirtaa, eikä laitteen mahdollinen akku riitä kovin pitkään sähkökatkoon.

GSM-verkko toimii myös sähkökatkon aikaan varavirran ansiosta. GSM-pöytäpuhelimen akku kestää 2 tuntia ja uusien matkapuhelimien valmiusajat ovat useita viikkoja. Useita vuorokausia kestävää sähkökatkoa todellisempi uhka on puiden kaatuminen syysmyrskyjen aikaan lankapuhelinlinjoille.

Lankapuhelinasiakkaana saan puhelinyhtiöltäni alennusta laajakaistan kuukausimaksusta

Lankapuhelinasiakkaille annettava alennus laajakaista kuukausimaksusta on korkeimmillaan noin 2 euroa kuussa. Lankapuhelimen kuukausimaksu taas on yleensä noin 10 euroa kuukaudessa. 10 euron maksaminen 2 euron säästäminen ei kuulosta kovin fiksulta taloudelliselta vedolta.

Etkö omista lankapuhelinliittymää?

Mikäli et omista lankapuhelinliittymää, lue ohjeeni halvimman matkapuhelinliittymän löytämisestä. Kerron kyseisessä ohjeessa myös siitä, miten voit neuvotella nykyisen liittymäsi kuukausimaksua halvemmaksi.

4 kommenttia

 1. Helpointa on sirtyä käyttämään kokonaan esimerkiksi Academican Perus- tai Rajaton-liittymää huhtikuun tarjousaikana. Jälkimmäinen maksaa 34,90 / kk ja sillä soittaa niin paljon kuin haluaa. Myös Perusliittymä on markkinoiden edullisin 500 minuutin kuukausipaketti, 16,70 / kk.

  Lankapuhelimen tilalle numero siirretään sitten Saunalahden Nettipuhelimeen, jonka avaus on ilmainen, ja jossa ei ole lainkaan kuukausimaksua. Toisin sanoen numeron säilyttäminen on ilmaista, ellei puhelinta käytä, ja käytössäkin tulee säästöä kun kaukopuhelut maksavat saman verran koko maahan kuin nyt lähipuhelut Helsingin ympäristössä.

  Nettipuhelinta voi käyttää joko oman tietokoneen kautta, oman WLAN-modeemin kautta älypuhelinta luurina käyttäen tai vanhan puhelimen voi suoraan liittää sopivaan ADSL-modeemiin. Tavallinen puhelinpistoke ei siis käy, vaan tarvitaan nettiyhteys – mutta sitten puhelimen voikin liittää verkkoon vaikka Kiinassa, ja puhua edelleen ylihalpoja puheluita Suomeen ja vastata ilmaiseksi suomalaiseen puhelinnumeroonsa.

 2. Lankapuhelimen perusmaksu ja muualle lankaverkkoon, viranomaisille sekä yrityspalvelunumeroihin soitettavien puheluiden määrä ratkaisee sen kannattaako lankapuhelimesta luopua. Itse maksan erään puhelinosakeliittymän lankapuhelimesta 3 euroa/kk, enkä edes harkitse siitä luopumisesta.

  Ns. yritysnumeroiden määrä lisääntyy koko ajan ympärillä ja niihin soittaminen maksaa kännykkä keskimäärin n. 10 c/min enemmän kuin lankapuhelimella. Hyvin pieni osa niistä on samanhintaisia molemmille. Viimeksi viime viikolla viranomaiset kovisteli yrityksiä, että niiden pitää lain mukaan kertoa paljonko ko. numeroihin soittaminen maksaa, kun se nyt turhan monelta jää mainitsematta. Omassa tapauksessa vain 30 minuuttia kuukaudessa soittoja ko. numeroihin kuittaa koko perusmaksun maksetuksi, mutta niitä tulee meidän perheessä noin 2 tuntia +/- joka kuukausi. Kännykän käyttäjillä hyvin yleisiin puhepaketteihin nämä yritysnumeroihin soitot eivät koskaan kuulu, vaan ne laskutetaan aina automaattisesti erikseen sen paketin hinnan päälle.

  Täysin oma lukunsa on sitten kännykän käytön turvallisuus, mistä ei ole vielä tehty yhtäkään pitkäkestoista (noin 10 vuotta) tutkimusta. Useita lyhytkestoisia ”tilaustyö” tutkimuksia on kyllä tarjolla ”joka lähtöön”. Kannattaa kysyä omasta sairaanhoitopiiristä paljonko aivokasvain sairaudet ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana, se tieto voi olla lujassa tai sitten määrä kasvu herättää kysymyksiä… Ensimmäinen pitkäkestoinen tutkimus Suomessa on vasta nyt menossa ja siihen voi tutustua netissä http://www.cosmostutkimus.fi/

  Sonera ja jotkut muut operaattorit hinnoittelevat perinteisen lankapuhelimen erittäin kalliiksi joillakin alueilla, mutta lähes samat edut on saavutettavissa myös VOIP puhelimilla eli ihan perinteinen puhelin mikä kytketään erillisellä adapterilla internet linjaan ja tehdään sopimus jonkun Suomessa toimivan VOIP operaattorin kanssa. Markkinoilla on myös erillisiä VOIP puhelimia jotka kytketään suoraan laajakaistaan kiinni, mutta tietysti kaikissa vaihtoehdoissa pitää tehdä sopimus jonkun operaattorin kanssa. Tässä eräs operaattori listaus mikä tuli netissä vastaan.
  http://www.siptune.net/siptune.net/tiki-index.php?page=Internetpuhepalvelut

  Kannattaa myös huomata, että osa laajakaista operaattoreista kuten Sonera ja Elisa (muitakin vastaavia..) tarjoavat omia ihan edullisia nettipuhelin/VOIP puheluita(samaa asiaa eri nimillä..) vain omassa laajakaista/valokuitu verkossaan eli mikäli on heidän asiakas voi saada myös heidän kauttaan edulliset ja turvalliset ”lankapuhelut”, vaikka muuten heidän perinteiset lankapuhelinliittymänsä olisivat ylihinnoiteltuja!

 3. Vaikka tämä juttu koskeekin kuluttajia, niin jottei sekoiteta niin yrityksille ainakin tulee edullisemmaksi voip-/lankapuhelimet, kuin mobiilivaihteet ja (kalliit) kännykät parin vuoden välein.

 4. > 34,90 / kk ja sillä soittaa niin paljon kuin haluaa.

  Saunalahden ”max yksi euro per päivä” on halvempi jos numero saa muuttua ja päivän euron säästää jos jättää jonain päivinä soittamatta ulospäin kokonaan. Kuukausimaksu jotain 70 settiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.