Nappaa ilmaiset rahat [Päivä 7: 1000 ESH]

Tarkan markan 1000 euron säästöhaasteen ensimmäisen viikon viimeisenä aiheena on ilmaisen rahan nappaaminen. Mietit ehkä, että mistä ihmeen ilmaisesta rahasta tuo ukkeli tällä kertaa horisee. Horisen eduista.

Kaikkien täysi-ikäisten Suomen kansalaisten ulottuvilla on jatkuvasti erilaisia etuja, joita emme tunne tai joita olemme liian laiskoja tai arkoja hyödyntämään. Erilaisten etujen hyödyntäminen voi kuitenkin olla (menetettyä aikaa lukuunottamatta) täysin ilmaista rahaa. Jos toteutit päivän viisi vinkin, tiedät tällä hetkellä oman todellisen tuntipalkkasi. Etujen hyödyntämisellä pääset helposti moninkertaisille tuntipalkoille palkkatyöhösi verrattuna. Olen listannut seuraavassa joitakin esimerkkejä helposti hyödynnettävistä eduista.

Työpaikan tarjoamat edut

Lähes kaikilla työpaikoilla on tarjota työntekijöilleen erilaisia etuja. Oma edellinen työpaikkani tarjosi mm. seuraavia etuja:

 • yritys maksoi puolet kaikista kunnon ylläpitämiseen liittyvistä menoista 150 euroon asti
 • puoli-ilmaisia käytettyjä tietokoneita työntekijöille
 • ilmainen laajakaista etätyöntekijöille
 • ilmaiset Microsoftin ohjelmistot työntekijöille ja heidän perheille
 • kylpyläliput reilulla alennuksella
 • ilmainen työterveyslääkäri
 • ilmaiset silmälasit kahden vuoden välein
 • muutaman sentin alennus polttoaineostoksista

Kaiken kaikkiaan luettelo erilaisista eduista oli yli 20 sivua pitkä. Jos olet töissä, selvitä oman työpaikkasi tarjoamat edut henkilöstöhallinnosta. Kannattaa lisäksi kysellä eduista muilta työntekijöiltä. Usein henkilöstöhallintokaan ei ole selvillä kaikista eduista.

Ilmaisista ohjelmistolisensseistä kannattaa kysyä suoraan tietohallinnosta. Taikasana tässä on Microsoft Software Assurance Home Use Program.

Jos olet töissä, lähetä työpaikkasi henkilöstöhallinnolle sähköpostia ja pyydä heiltä listaa oman työpaikkasi työntekijöilleen tarjoamista eduista.

Luottokorttiyhtiöiden tarjoamat edut

Monet luottokortit tarjoavat etuja, joista käyttäjät eivät useinkaan ole tietoisia. Esimerkiksi Osuuspankin Visa-kortteihin sisältyy Ostoturva:

Jos OP-Visa-luotolla ostettu tavara rikkoutuu tai varastetaan kolmen kuukauden sisällä ostohetkestä, Pohjolan Ostoturva voi korvata vahingon. Turva sisältyy automaattisesti kaikkiin OP-Visa- ja ­­OP-­Visa Gold -kortteihin.

Ammattiliiton tarjoamat edut

Tyypillisiä ammattiliittojen tarjoamia etuja ovat halvemmat vakuutukset, alennukset huoltoasemilla, alennukset hotelliyöpymisistä sekä alennukset lehtien tilausmaksuista. Ammattiliiton lisäksi myös ammatilliset keskusjärjestöt tarjoavat omia etujaan. Ekonomiliiton jäsenenä olen oikeutettu oman liiton etujen lisäksi myös Akavan jäsenetuihin.

Etuja työttömille, vähävaraisille ja opiskelijoille

Ilmaisten etujen saamiseksi ei tarvitse olla töissä IT-yrityksessä.

Oma kotikaupunkini Hämeenlinna tarjoaa työttömille ilmaisen uimahallivuoron joka perjantai. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestön jäsenet saavat McDonald’sissa Plus-aterian ilmaiseksi ja – 20 % alennuksen Coyote Bar & Grill -ravintolan pääruoista.

Todella vähävaraisten taas on mahdollista saada tukea valtiolta ja kunnalta sekä erilaista apua esimerkiksi seurakunnalta. Esimerkiksi Helsingissä on 30 paikkaa, joista saa lounaan halvalla, jopa eurolla.

Tiedätkö hyviä etuja, joista unohdin mainita? Kerro omat vinkkisi kommenteissa!

12 kommenttia

 1. Jos omistaa yhden Neste Oy:n osakkeen niin on oikeutettu alennukseen polttoaineen hinnasta Nesteen asemilla (omistajajäsenä).

 2. ST1-huoltoasemilta on ainakin toisinaan saanut käteisalennuskortteja. Siis tankatessaan pankkikortilla saa tietyn suuruisen alennuksen.

  Tankkaan itse yleensä viereisellä Shellin kylmäasemalla, jossa on polttoaineen lähtöhinta usein 0,5 senttiä edullisempaa, vaikka tuo ST1-käteisalekorttikin löytyisi. Toisaalta olen kuullut, että tuo ST1-alennus olisi aina vähintään 1 sentin per litra? Täytynee siis ihan konkreettisesti verrata joku kerta.

  Kuitenkin, jos puhutaan puolen sentin säästöstä per litra, minun kohdallani se tekee 35 senttiä kuussa ja 4,20 senttiä vuodessa. Mutta pienistä puroista kasvaa suuri virta! Ja ST1 olisi itseasiassa paremmin matkan varrellakin…

 3. ”muutaman sentin alennus polttoaineostoksista”

  tämän edun käyttäminen vaatii suuren ja rahasyöpön investoinnin eli oman kulkuneuvon.

  Suurin säästö tulee jos jättää kulkuneuvon hankkimatta.

 4. Pienistä puroista kasvaa suuri koski, totta. Itse katson kaupan kassalla kannattaako maksaa kortilla vai käteisellä. Käyn melkein päivittäin kaupassa vuoden ympäri. Jos ostosten loppusumma pyöristetään ylöspäin sentillä (ellei kahdella!) joka päivä, tekee se vuodessa 3,65 € (tai saati 7,30 €) turhaa maksamista. Kortilla maksettaessa ei pyöristellä. Toisaalta: jos ostokset olisivat vaikkapa 3,71 € maksan käteisellä koska säästän sentin alaspäin pyöristettäessä. Pullokuitit otan rahana erikseen, koska ne ostokseen hyvitettynä ei saa bonuksia koko loppusummasta. Käsittääkseni menee näin: ostos esim. 5 €, pullokuitit 4,90 €. Joudun siis maksamaan 10 senttiä rahalla, ja saan vain siitä osasta ne bonukset. Kun otan pullot rahana ja erikseen voin maksaa ihan rahalla ja saan koko vitosesta bonukset. Olenko oikeassa tässä?

 5. Olet oikeassa, pullokuiteista ei saa bonusta.
  Kyseessä on pantti.
  Kun ostat pullon tai tölkin saat bonukset koko summasta, juoman hinnasta sekä pantista. Kun palautat pullon, saat hyvityksenä rahat takaisin pantista. Ja tällöin tuo pantin hinta vähennetään bonuksista (jos näytät boonuskortin tässä yhteydessä).

  Kaupan on mahdoton tarkistaa, oletko ostanut juomat bonuskaupasta tai jostain muualta. Joten kaikkiin pantteihen sovelletaan tätä käytäntöä.

  Kyllä, näin ottamalla pantit erikseen rahana saat suuremman bonushyödyn. Tosin koko bonusjärjestelmähän maksavat ensin asiakkaat tuotteiden hinnoissa kaupalle…

  1. Jostain luin, että bonusjärjestelmä aiheuttaisi 5 %:n hinnankorotuksen olemassaolollaan. Toisaalta, esim. tupakan hinta on kaikkialla sama, oli bonusjärjestelmää tai ei (esim. R-kioskit). Näin ollen otan nekin bonukset ”kuljeksimasta”, mihin kauppias pyrkiikin, mutta sopii minulle. Tuotehan on sama. Lidlin erinomaisen edullisuuden olen havainnut usein perättömäksi, etenkin kun huomioi bonuksettomuuden. Liiton alennus Teboilin bensiinistä antaa paremman säästön kuin kalliina pitämäni ABC-ketjun bensiinin bonukset milloinkaan. Tämmöisiä huomioita ajattelin pistää.

 6. Tuosta bensasta… Me ollemme viiden henden perhe ja kuukausittaiset bonusostot S-ryhmässä menee yli 1000e/kk:ssa koska ostamme kaiken S-ryhmän kaupoista ja tankkaame ABC:llä. Tästä kertyy boonusta 5% verran.

  Eli 95 litrahinta 1.49e x 0.05=0.0745

  0.0745 – 1.49= 1.4155e/l

  Joten kyllä tankkaus kannattaa…

  30 000 tkm ajavalle 8l/100km vievälle autolle tämä tekee pumppuhintaan (ilman S-etukorttia) verratuna säästöä noin 178.80 e.

 7. Pullonpanteista: totta, S-bonusta ei saa ”pantin tuottamasta” rahasta, kun ostaa jotain. Siksi teenkin itse aina näin, kuten myös Maarit suositteli yllä: Pyydän ensin pullonpantit rahaksi ja vasta saatuani rahat kouraan annan varsinaisen ostamistapahtuman alkaa (annan kassahenkilön alkaa poimia tavaroita hihnalta). Sitten saan bonukset koko ostosummasta, koska panttien saaminen pidettiin kokonaan erillisenä ostamisesta.

 8. Tällaiset edut säästävät rahaa vain siinä tapauksessa että näistä eduista tietämättömänäkin olisi näitä käyttänyt, siis maksaen. Ei ole säästöä se että käy uimahallissa jonkun kustantamana jos ei olisi siellä muuten käynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.