Säästä työmatkakuluissa [Päivä 10: 1000 ESH]

Screw you guys, I'm going home (Flickr: johnthescone)
Screw you guys, I'm going home (Flickr: johnthescone)

Hip ja hei, Tarkan markan 1000 euron säästöhaaste on edennyt jo 10 päivään. Tänään yritämme säästää rahaa kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa ja täten nostaa omaa todellista tuntipalkkaamme.

Auton omistaminen on kallista

Aivan ensimmäiseksi meidän pitää puhua (taas kerran) oman auton käytön kustannuksista. Oman auton käyttö maksaa keskimäärin 0,50 € / kilometri. 15 000 kilometrin vuosittaisella ajomäärällä tämä tekee 7500 €. Olettaen 30 % veroasteen, omasta autosta luopuminen vastaisi 893 € lisäystä bruttokuukausipalkkaan. Mainitsen tämän siksi, että töihin pääseminen on varsin suosittu perustelu oman auton omistamiselle.

Polkupyöräily ja julkisen liikenteen käyttö on halpaa

Oma suosikkivälineeni työmatkojen taittamiseen on polkupyörä. Viimeistä edeltävä työpaikkani sijaitsi seitsemän kilometrin päässä kodistani. Huolimatta kohtuullisen pitkästä matkasta, pyöräilin töihin joka päivä. Minulla oli repussa mukana työvaatteet ja töihin päästyäni kävin ensimmäiseksi suihkussa. Tähän meni joka aamu 15 ylimääräistä minuuttia, mutta työmatkapyöräilyn ansiosta minun ei tarvinnut omistaa omaa autoa. Säästin vuodessa 63 tunnin työllä suoraan 1750 euroa. 28 euroa (1750 € / 63 h) on varsin mukava tuntipalkka.

Pyöräilyn tai kävelyn lisäksi vaihtoehtoja ovat tietenkin myös julkiset liikennevälineet kuten bussi, juna tai metro.

Kimppakyydillä kulut puoliksi

Joskus auton käyttäminen on kuitenkin ainoa tapa päästä töihin järkevässä ajassa. Viimeisin työmatkani oli 56 kilometriä Hämeenlinnasta Forssaan. Päästäkseni töihin kahdeksaksi julkisilla, minun olisi pitänyt lähteä kotoani 05:23. Matka olisi sisältänyt lisäksi 4,1 kilometriä kävelyä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis autolla liikkuminen. Pystyin kuitenkin tuolloinkin pienentämään työmatkakulujani kulkemalla töihin kimppakyydillä Hämeenlinnassa asuvan työkaverini kanssa aina kun se oli mahdollista.

Verovähennys ei tee autoilusta ilmaista

Lopuksi minun pitää mainita vielä verotuksesta. Kyllä, oman auton käytöstä aiheutuvia työmatkakuluja voi vähentää verotuksessa, jos julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä. 0,24 €/km kerrottuna omalla veroprosentilla on kuitenkin todennäköisesti pienempi luku kuin oman auton käytön kustannus kilometriä kohden. Verovähennykset eivät tee oman auton käytöstä ilmaista.

Lue lisää:

Ps.

Eräs loistava tapa vähentää kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja on poistaa ne kokonaan. Neljän tunnin työviikko -kirjan kirjoittanut Tim Ferriss neuvoo, miten voit myydä ajatuksen etätöiden tekemisestä pomollesi:

Sherwood: Hi, Bill. Do you have a quick second?
Bill: Sure. What’s up?
Sherwood: I just wanted to bounce an idea off of you that’s been on my mind. Two minutes should be plenty.
Bill: OK. Shoot.
Sherwood: Last week, as you know, I was sick. Long story short, I decided to work at home despite feeling terrible. So here’s the funny part. I thought I would get nothing done, but ended up finishing three more designs than usual on both days. Plus, I put in three more billable hours than usual without the commute, office noise, distractions, etc. OK, so here’s where I’m going. Just as a trial, I’d like to propose working from home Mondays and Tuesdays for just two weeks. You can veto it whenever you want, and I’ll come in if we need to do meetings, but I’d like to try it for just two weeks and review the results. I’m 100% confident that I’ll get twice as much done. Does that seem reasonable?
Bill: Hmm…What if we need to share client designs?
Sherwood: There’s a program called GoToMyPC that I used to access the office computer when I was sick. I can view everything remotely, and I’ll have my cell phone on me 24/7. Sooooo…What do you think? Test it out starting next Monday and see how much more I get done?
Bill: Ummm…OK, fine. But it’s just a test. I have a meeting in five and have to run, but let’s talk soon.
Sherwood: Great. Thanks for the time. I’ll keep you posted on it all. I’m sure you’ll be pleasantly surprised.

Miten sinä kuljet päivittäin töihin? Kerro omat vinkkisi kodin ja työpaikan välisten matkakulujen pienentämiseen kommenteissa.

20 kommenttia

 1. Itse teen aika paljon töitä etänä, mutta silloin kun kuljen töihin käytän työsuhdeautoa. Työnantajani maksaa suuren osan leasingvuokrasta, sekä mm. pesut, dieselverot, pissanesteet jne. Leasingyhtiön maksettavaksi jäävät taasen vakuutukset, huollot, katsastus, renkaiden säilytys jne.

  Koska itselle jää leasingvuokrasta maksettavaksi vain osa ja voin verotuksessa vähentää työsuhdeautosta kodin ja työpaikan väliset matkat on autoilu itse asiassa varsin halpaa.

 2. onko ideoita miten säästää..jos lapsia on paljon ja ne pitää viedä tarhaan ja sieltä töihin..ei taida olla säästömahdollisuutta..

 3. Kimmo R: naapurin kanssa ajaa lapset vuorotellen tarhaan? Jos siis käyvät samassa tarhassa. Sen jälkeen voisi olla mahdollista käydä itse julkisilla töissä joka toinen vuoro? Tässä tosin tarvitsisi molemmilla perheillä olla isot autot.

  Jos lapsia on monta, niin voinee ehkä myös kannattaa laskea, että minkälainen taloudellinen impakti olisi sillä, että alkaisi itse pitämään tarhaa? Tai jos toinen jää hoitamaan lapsia kotiin?

 4. Ymmärtääkseni verotuksessa saa ainakin vähentää työmatkakulut oman auton mukaan, koska vie lapset työmatkalla töihin. Muillahan se vähennys tehdään julkisten mukaan, vaikka kulkisi omalla autolla. Matkan pituudesta riippuen verotuksessa tuo voi kuitenkin näkyä ihan mukavasti.

  Olen laskenut, että omalla autolla ajaminen maksaa minulle noin 5 euroa päivässä. Suunnilleen näillä bensanhinnoilla. Summa sisältää bensat, verot, vakuutukset ja autopaikan sekä huomioin myös renkaanvaihdot, pienet huoltotoimenpiteen ja katsastuksen.

  Yhdeltä henkilöltä kuukausikortti linja-autoon maksaa noin 70 euroa/kk. Koska minä ja avomieheni kuljemme samalla kyydillä töihin (työpaikat 500 m etäisyydellä toisistaan ja samat työajat), tulee autolla ajaminen siis samanhintaiseksi! Työmatkamme on 12 km suuntaansa, ja päivittäiseen summaan sisältyy myös vapaa-ajan ajot (emme aja pitkiä reissuja autollamme).

  Ennen kuin kukaan ihmettelee matalia kustannuksia, kerron, että auto on 20 vuotta vanha, 1.1-litraisella moottorilla. Taloudellinen, mutta luotettava! Juuri viime kuussa katsastettukin.

  Oliko autoni ja sen kustannukset tarpeeksi hyvin perusteltu? 🙂

 5. Kohti taloudellista riippumattomuutta: Oletko miettinyt, että paljonko palkkasi voisi nousta, jos luopuisit työsuhdeautosta? Tuota kautta laskettuna työsuhdeautollekin tulee sitä hintaa.

  Chloi: Minulla ja avovaimollani on tuollainen Toyota Corolla 1.3-litraisella koneella. Tuo on vuosimallia 1991.

  Käyttökulut ovat uusilla ja vanhoilla autoilla hyvin pitkälti samat. Uusien ja vanhojen autojen autopaikat, pysäköintimaksut, renkaiden ostamiset ja vaihdot, polttoaine, öljyt, huollot jne. maksavat käytännössä saman verran.

  Vanhassa autossa säästöä tulee jonkin verran vakuutusmaksuissa (pelkkä liikennevakuutus). Pääosa erosta tulee kuitenkin pääomakustannuksista eli auton arvon alenemisesta, lainakuluista ja mahdollisesta pääoman uudelleen sijoittamisesta.

  Autoliiton laskelmien kautta hahmottamalla käytetyllä autolla voi halvimmillaan autoilla hieman yli 0,20 eurolla per kilometri. Teillä tulee ajoa kodin ja työpaikan välisistä ajoista 6000 kilometriä vuodessa eli 1200 euroa. Mikäli kaikki muut ajonne vuodessa jäävät n. 3000 kilometriin, voi arviosi kustannuksista olla oikea.

 6. Markus: itse asiassa työsuhdeauton vaikutus palkkaan on aika hyvin tiedossa, sillä reilu kaksi vuotta sitten luovuin omasta autostani ja otin tuon työsuhdeauton. Peruspalkka ei tuossa välissä ole kehittynyt suuremmin, joten nettoerotus on kohtuu hyvin selvillä. Yksi syy miksi tuolloin kyseiseen vaihtoehtoon päädyin oli myös se, että sain vapautettua omasta autosta pääomaa tuottavampaan ”työhön” eli sijoitustoimintaan. Autossa tuo pääoma vain laskee vuodesta toiseen, kun sijoitettuna se tekee työtä puolestani. Toinen syy oli se, että koska asun julkisten kulkuneuvojen ulottumattomissa on auto joka tapauksessa välttämättömyys ja koska työnantaja maksaa suuren osan auton leasingvuokrasta ja muista sen kustannuksista – tulee se halvemmaksi kuin oman auton pitäminen, jonka kustannuksiin työnantaja ei ota osaa.

 7. Liittyen Chloin mainitsemaan lasten viemiseen tarhaan omalla autolla: ”Vähennystä ei anneta oman auton taksan mukaan, vaikka selvittää, että julkista liikennettä käyttäen ei ole mahdollista saada lapsia ajoissa päivähoitoon tai päivähoidosta. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun julkisia liikennevälineitä käyttäen matkaan kuluu 1,5 tuntia ja lapset pitää hakea päiväkodista viimeistään klo 17 ja työntekijä voi lähteä töistä aikaisintaan klo 16. Verotuskäytännön mukaan kuvattu tilanne on jokaisen oma ongelma, joka ei liity mitenkään verovähennyksiin.”

  Lähde: http://www.taloustaito.fi/Page/f0191fc5-2415-4887-9096-80f41185e162.aspx?groupId=c0450f9c-6944-49de-b4da-b418f7223f8f&announcementId=742c7ef3-ce16-4214-be87-be7fb404b94b

  Periaatteessa Kimmo R:n mainitsemassa tilanteessa voisi laskea, että jos lasten vieminen tarhaan on ainoa syy oman auton omistamiselle, tulee tarhareissuille hintaa kuuden vuoden aikana hyvinkin 40 000 euroa. Puhtaasta talousnäkökulmasta voisi siis jo miettiä, että kannattaisiko muuttaa lähemmäksi tarhaa asumaan.

  Tässä tapauksessa kaivaisin kuitenkin takataskusta Ramit Sethin viisauden: ”Personal finance is not about saying “no” to spending on the things you love. In fact, I think people should spend extravagantly on the things they love… but you have to cut costs mercilessly on the things you don’t.”

 8. Onpa omituista, sillä työkaverini saa melkoiset vähennykset omalla autolla kulkemisen mukaan, koska vie tyttärensä päiväkotiin samalla reissulla. Joka vuosi hänelle on tulossa valtavat mätkyt, joka kääntyy loppujen lopuksi palautukseksi, koska hän saa työmatkavähennyksen omalla autolla.

  Mitkähän ovat sitten viralliset perustelut sille, että ne työmatkavähennykset yleensä voi saada omasta autosta?

 9. Chloi:

  ”Mikäli vaadit verotuksessa päivittäisten matkojesi vähentämistä omalla autolla, verottajalle on hyvä laatia selvitys siitä, miksi et voi käyttää julkista kulkuneuvoa. Syy voi olla esimerkiksi se, että julkinen liikenne on yhteensopimaton työvuorojen kanssa.

  Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen perusteella ei matkakuluja kotoa työpaikalle hyväksytä oman auton mukaan laskettuina sillä perustella, että verovelvollinen joutuu käyttämään autoa työssään (esimerkiksi lähtemään työpaikalta autolla jonnekin). Myöskään esimerkiksi lasten kuljettaminen päiväkotiin työmatkalla ei oikeuta vähentämään kuluja oman auton mukaan.”

  Eli esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden puuttuminen tai työvuorot voivat olla peruste.

 10. Vielä täydentäen: ”Oma auto tai työsuhdeauto hyväksytään siinäkin tapauksessa, että julkista kulkuneuvoa käyttäen kävelymatka yhteen suuntaan on vähintään kolme kilometriä tai odotusaika meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään kaksi tuntia. Itse työmatkan kestolla ei ole verotuskäytännössä ollut merkitystä. Verohallituksen yhtenäistämisohjeiden mukaan halvimpana kulkuneuvona voidaan pitää omaa autoa myös, jos työmatka alkaa tai päättyy yöllä klo 00.00–05.00.”

  Lähde: http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/veroilmoitusohjeet/palkansaaja/tyomatkat/

  Kohti taloudellista riippumattomuutta: Pyysin edelliseen työpaikkaani vapaan autoedun samalla logiikalla. En halunnut sitoa kaikkea pääomaa autoon.

  Auto oli minulla käytössä 1.4.2007 – 31.1.2009. Tällä välillä auton arvo tippui 35 400 € -> 17 000 €. Lisäksi yksi talvirengassarja ehti kulua loppuun. Auto maksoi minulle verotuksessa noin 820 €, mutta omaksi ostettuna pelkkää arvonalentumista olisi tullut 835 € kuukaudessa.

 11. Ilmeisesti olen nyt syvässä yksinäisyydessäni ainoa, joka ei henkilöautoa käytä päivittäisessä liikkumisessa ollenkaan.

  Tampereen lähiliikenteen kausilippu maksaa 44 euroa kuukaudessa, eli 528 euroa vuodessa. Matkakulukuviooni tulee mukaan myös, ulkomaanmatka, taksi, juna, ja Expressbussin pikavuoroliikenne. Yhteensä nämä tekevät tänä vuonna minulle 1700 euron loven lompakkooni.

  Ottaen huomioon, että minulla ei ole pääomaa sidottuna autoon, en tarvitse vakuutuksia, huoltoja, parkkihalleja, yms. pidän kuluerääni varsin maltillisena.

  Paljonko teillä siis kylmän raakasti menee nettona rahaa autoiluun, kun ottaa huomioon mahdolliset lainamaksut, arvonalentumisen, huollot, renkaat yms?

 12. Sähköskootteri on kaupunkialueilla kätevä kulkuväline. Halvimmat maksavat uutena alle 2000€. Sen ’polttoaineen’ kulutus on aika vähäistä sillä 100km matkan saa maksettua kahdella 0,15€:n palautustölkillä. Käyttösäde on nykyisillä sähköskoottereilla noin 50km, joten pidempiin matkoihin niistä ei vielä ole kilpailijaksi muille liikennevälineille ja talvikäyttökin arvelluttaa. Linkin takana kaveri on testaillut kyseistä kulkuneuvoa jonkin aikaa.

  http://www.youtube.com/watch?v=9r4rJ0ZanPg&feature=channel_page

 13. Saituri, minullakaan ei ole autoa. Työpaikkani sijaitsee 3 km päässä ja talvisin (6 kk vuodesta) kuljen bussilla. Kuukausikortti maksaa 52 euroa. Täytyy myöntää, että en edes ottaisi työpaikkaa, jonne ei julkisilla kulkuneuvoilla pääsisi. Hyvin olen pärjännyt. Joskus ihmetyttää, miksi oma auto on niin välttämätön useimmille ihmisille?

 14. Minulle auto on täysin välttämätön – asun Hgissä (enkä ole muuttamassa) ja olen tehnyt 2006 alkaen töitä ympäri maakuntia eri paikoissa sijaistaen. Työpätkien pituus on yleensä ollut viikkoja, tai kuukausi, (eikä ole pienintäkään pelkoa että haluaisin muuttaa pysyvästi yhteenkään kyseisistä paikoista vaikka mahdollisuus virkaan tulisikin. En pidä maaseudun perättömästä juoruista joita kutsutaan kauniimmalla nimellä ”sosiaaliseksi kontrolliksi”)

  Auto on ollut täysin välttämätön, kun menen töihin aamulla puoli kuuteen. Esim ei Seinäjoella/Pietarsaaressa/Maarianhaminassa tms pikkukaupungissä ole mitään julkista liikennettä kyseiseen aikaan esikaupunkialueelle.
  Juna tms julkiset kulkuvälineet Hki-pikkukaupunki välille ovat selkeästi kalliimpia kuin 5,5 l/100 km kuluttavalla dieselautolla kulkeminen, mutta kiskojen mukaanhan saan aina kotimatkani veloittaa. =)
  (tosin se riippuu verovirkailijasta, eräänkin mielestähän minun sinkkuna pitäisi aina muuttaa kunkin työpaikan perään, vaikka olen sitten vain siinä paikassa vain sen kuukauden..)

  Kun autooni on laitettu 3 vuotta sitten 3300 euroa, ja huollan sitä n 500 eurolla vuosi, ja vakuutus maalaiskunnassa asuvalle haltijalle siirrettynä n 250 euroa vuosi, en mitenkään olisi pystynyt tekemään tätä julkisilla kulkuvälineillä.

  Työmatka-ajoni ovat olleet n 800-1000 km viikko. Se on kuitenkin työhön verrattavaa aikaa n 10 tuntia viikko, jolle en ole laskenut mitään arvoa.

  Mutta kuvio muuttuu:

  Tuntipalkkaani muutetaan nyt ilmoitusluontoisesti ja samalla palkkaa pienennetään johonkin n. 3600 euroon/kk on elämäni muuttumassa. Sijaistukseni lopussa koska tämä ei kannata eikä ei tämä niin kivaa ole että tekisin vain siitä ilosta että saan olla töissä, kun matka- ja työpaikkakunnan asumiskulut syövät tulot.

  Sääli vain niitä joita olen sijaistanut
  – työvoimapulaa olisi kroonisesti, mutta jos Hgin päättävät eivät halua maksaa kuten tähän asti, eivätkä anna edes matkakulukorvausta, en minäkään tee enää kyseistä työtä.

  Sitä se on, kun on ns. kutsumusalalla, niin päättävät uskovat että tyydymme siihen että palkkakin tulisi heiltä kuin armosta, sen sijaan että tajuaisivat että osaammekin laskea kannattavuutta siinä missä esim ekonomiaa opiskelleet.

 15. Ja niin on käynyt – en sijaista kyseisiä paikkoja enää, eikä sijaisia ole saatavilla. Ei ole minun murheeni, kun palkkaa alennettiin kolmasosalla, eikä se sijaispula Hgissä oleviakaan päättäviä virkamiehiä kiinnosta.

  Nyt sijaistan Lapissa, ja saan palkkaa joko tuntipohjaisesti tai työsuoritteeni mukaisesti (kumpi on enemmän) ja tuntipalkka alkaa juosta siltä hetkeltä, kun lähden pyynnöstä kotoa työpaikalleni.
  Saan lisäksi matkakustannukset kilometrikorvauksina, näillä etäisyyksillä se on aika olennaista, ja täällä se ymmärretään että muuten sijaisia ei saada.

  Jos tämä systeemi muutetaan aiemman työpaikkani alaisuuteen, jätän tämänkin, ja opiskelen vaikka uusiksi.. ellen sitten lähde lopullisesti ulkomaille, eihän eroa olisi nykyiseen kun en nytkään oikeastaan Hgissä juurikaan ole.

  Valtiontalous säästää hölmöläisten peittologiikalla, mutta onhan se hyvä että akateemisen koulutuksen omaavat katoavat huonon työilmapiirin tähden pois maksamasta veroja valtiontalouden säästösuunnitelman tähden.
  (Jos työilmapiiri olisi hyvä, esimiehet ajattelisivat alaisiansa ja vastustaisivat palkanalennuksia ja sijaiset pysyisivät.. nyt sijaiset ovat ne joilta leikattiin, ja he katosivat kun palkanalennus toteutettiin – jolloin vakituisille ei enää löydy tod näk ensi kesälle sijaisia kun työttömyysprosentti eläinlääkäreillä on 0)

 16. Hei,

  Voiko joku tarkentaa yritysautoilun aloittelijalle saako verovähennyksen sekä käyttoedusta, että täydestä autoedusta(siis myös silloin, kun työnantaja maksaa myös polttoaineen)?

  Juha

 17. 1. Voisin käyttää julkista, jos siirtyisin päivävuoroon, mutta muuten se on mahdotonta. Idea on muuten hyvä. Päivävuorossa pysyisi terveyskin parempana. Toisaalta pitäisi kävellä 500m pysäkille ja 1km pysäkiltä töihin. Päivässä tulisi 3km kävelyt sen päälle mitä kävelen töissä jo muuten. Seisomatyö minulla.
  2. Toisaalta voisi muuttaa keskustaan mistä julkiset kulkee työpaikan ohitse, mutta miksi kävisin sitten töissä? En ole sosiaalinen tai koskaan viihtynyt neukkukuutiossa. Tuolloin katoaisi motivaatio työntekoon.
  3. Auton kulut on nyt pikkaisen liian isot tuolle 15.000km. Itse laskin katsastukset ja kaikki mukaan ja jäin kauaksi tuosta 0.50centistä. Minkähän unohdin? Otin renkaatkin mukaan ja huollot osineen. Omalle työlle en laskenut hintaa.
  4. Pyörällä pääsisi hyvin, jos ei olisi talvea. 22km suuntaansa ei ole paha ja sen kiskaisee 60min, mutta miten sitten jaksaa töissä paahtaa? Kesällä voisi tulla slaagi. Toisaalta autolla menee matkaan 20min. Se tekisi päivässä 80min hukkaan mennyttä aikaa.
  5. Kimppakyyti toimisi, mutta silloin pitäisi sopia miten ajetaan. Sairaslomat yms sekoittaa pakkaa kuten lomat. Kimppakyyti olisi iso säästö. Sillä säästäisi helposti sen +100€ / kk. Näin saisi etelänmatkan joka toinen vuosi säästettyä. Miksi joka toinen vuosi? Jos muija pitää ottaa mukaan, mutta aina voi mennä jätkäporukalla =D

 18. Apina: Autoliiton sivuilta löytyy laskuri, jolla tuon voi laskea. Yleensä se mikä unohtuu on auton arvon aleneminen. Lisäksi monet unohtavat parkkikustannukset sekä autopaikan kustannukset.

 19. Kiitoksia Markus =)

  Saisiko tähän Työmatkakuluista säästäminen osa 2 ? Miksi? Siksi, että otettaisiin huomioon tilanne missä ei kertakaikkiaan ole julkisten mahdollisuutta. Joissain paikoin myös bussit vähentää aikatauluja koulukauden ulkopuolella. Kaikki säästäminen on aina tervetullutta.

  Parkkikuluja en muistanutkaan laskea, mutta sekin teki 0,002€/km. Pakkohan sitä ei ole maksaa ja osa sitä ei maksakkaan. Arvon aleneminen taas riippuu auton hinnasta. Autosta kun saa aina vähän vaikka se olisi täysi romu. Näyttäisi olevan noin 50€ kun viet sen romikselle vaikka olisi palanut raato. Eli 1000€ investoinnille saat vähintään 100€ takaisin kun myyt sen esimerkiksi 10v päästä. OK-talossa ei ole parkkipaikka maksua.

  Minua kiinnostaisi sähköpyörä tai skootteri. Niillä voisi ajella noin 8kk vuodessa ja kun sen voisi ladata töissä ilmaiseksi. Töissä kun tolpissa on kesälläkin virrat päällä ja ne eivät katko. Ovat siis päälle 24h ja viikonloppunakin. Tämä tullut testattua pariinkin otteeseen. Kun lataat sen töissä tai siinä tolpassa. Työpäivä kun on 8h niin siinä ajassa se lataantuu. Sähköauto on taas liian kallis investointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.