Älä osta mitään -päivä [Päivä 13: 1000 ESH]

 שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד, וְעָשִׂיתָ כָּל-מְלַאכְתֶּךָ. (Library of Congress via pingnews)
זָכוֹר אֶת-יוֹם הַשַּׁבָּת, לְקַדְּשׁוֹ. (Library of Congress via pingnews)

Sunnuntain kunniaksi tämän päivän säästövinkkinä on viettää Älä osta mitään -päivää. Sunnuntaisin tulee herkästi haettua autolla lähikaupasta pari maitoa. Mukaan tarttuu ehkäpä purssi karkkiakin. Tällaiset pienet täydennysreissut, varsinkin autolla tehtynä, tulevat vuodessa yllättävän kalliiksi. Sunnuntaisin oviaan auki pitävät kaupat ovat lisäksi tavallisia ruokakauppoja kalliimpia.

Luonto-Liittoa lainaten, Älä osta mitään -päivä auttaa meitä punnitsemaan jokapäiväisiä ostovalintojamme, hallitsemaan ostoimpulssejamme ja muuttamaan käyttäytymistämme.

Jeesus kulki kerran sapattina viljapellon laitaa, ja hänen opetuslapsensa alkoivat kulkiessaan katkoa tähkäpäitä. Silloin fariseukset sanoivat hänelle: ”Katso nyt! Miksi opetuslapsesi tekevät sellaista, mitä sapattina ei ole lupa tehdä?” Mutta Jeesus vastasi heille: ”Ettekö ole koskaan lukeneet, mitä Daavid teki, kun hänen ja hänen miestensä tuli nälkä eikä heillä ollut ruokaa? Hän meni, Abjatarin ollessa ylipappina, Jumalan huoneeseen ja otti uhrileivät, söi ja antoi miehilleenkin, vaikka niiden syöminen on sallittua ainoastaan papeille.” Ja Jeesus sanoi heille: ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten. Niinpä Ihmisen Poika on myös sapatin herra.” (Mark. 2:23-28)

4 kommenttia

  1. Hmm… entäpä sähkö, jolla pakastinta jäähdytetään Älä osta mitään -päivänäkin? Entäpä kännykän käyttö, vaikka lasku siitä seuraakin vasta aivan toisella planeetalla? Entäpä roskapussi roskikseen, joka sekin tosin maksaa viedä roska-autolla pois vasta ihan huolettomasti aikanaan? Entäpä Älä osta mittää -päivänä ihan koko muukin ylläpidettävä infrastruktuuri, joka maksaa oletettavasti veroina tms. mutta ei juuri silloin kun messuaa olevansa ostamatta? Liikenne- ja katuvalojen sähkökin jakautuu sillekin päivälle. Älä osta mitään -päivältä putoaa pohja kun pui oikein kunnolla.

  2. Jos Älä osta mitään -päivän veisivät joka iikka loppuun ja tarkalleen, joutuisivat kauppiaat heittämään ruokaa roskikseen, jäätelöt sulaisivat, liikenne ajautuisi kaaokseen, yhteiskunta romahtaisi ja anarkia mielivaltoineen räjähtäisi, koko systeemi lainvalvontoineen pysähtyisi. Asunnoista loppuisivat vesi, ilmanvaihto ja (talviaikaan vietettynä) tulisi hiton kylmä sisällä. Lämpöäkään ei näet ostettaisi. Sehän voi tietää kaukoviisasta homeongelmaa ja kontrolloimatonta maanlaajuista lämmittämispiikkiä kun herätään koko hommasta.

  3. Tarkoituksena on punnita omaa kulutusta. Älä osta mitään päivä ei tarkoita maaiman pysähtymistä, ainoastaan harkita omaa kulutuskäyttäytymistä.

  4. Niinpä, saivartelu on saivartelua, mutta silloin kun rahat ovat vähissä, onko kaupassa pakko käydä joka päivä?

    Eikä se Älä osta mitään päivä tarvi olla sunnuntai.
    Pointtina kai on se, ettei siellä kaupassa ole tarpeen käydä joka päivä. Vaikka ne auki olisivatkin.

    Voi olla suunnitelmallinen, ja ostaa viikon ostokset kerralla. Ei tule tehtyä heräteostoksia, säästää matkakuluissa (mikäli kaupassa joutuu käymään autolla) jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.