Vinkkejä messuständille?

Tarkan markan messuesittelijät? (Flickr: The Freewheeling Daredevil)
Tarkan markan messuesittelijät? (Flickr: The Freewheeling Daredevil)

Sain elokuun 11. päivä viestin, jossa minulle ehdotettiin, että tulisin esittelemään Tarkkamarkkaa Savexpo-messuille. Tiukan googlettamisen jälkeen annoin itseni ymmärtää, että kysymyksessä ovat jonkinlaiset säästämisaiheisen messut, jotka ovat avoinna tämän viikon perjantaista sunnuntaihin Vantaalla.

En sanonut aivan heti ehdotukseen kyllä, sillä pelkät matkat täältä Hämeenlinnasta Vantaalle maksavat hyvinkin 40 euroa per päivä. 120 euron ylimääräinen kulu kuulosti äkkiseltään hieman korkealta. Toisaalta ajattelin, että kaipa minun täytyy olla valmis hieman investoimaankin, joten vastasin pienen empimisen jälkeen ehdotukseen myöntävästi.

Olen viimeisten viikkojen aikana pumpannut minulle sähköpostia lähettäneeltä henkilöltä lisätietoja ja olen nyt siinä ymmärryksessä, että messuilta on varattu Tarkkamarkalle oma ständi. Ständi tarkoittanee tässä tapauksessa sermeillä rajattua n. 3×4 m tilaa paikallisen urheiluhallin lattialta.

Budjettini ei kuitenkaan taivu siihen, että maksaisin jollekin yritykselle esittelypöydistä, tuoleista, matoista ja esitteistä, joita yritykset tällaisille messuständeille yleensä isolla rahalla ostavat. Pikainen kyselykierros myös osoitti, että minulla ei ole (valitettavasti) varaa ammattimaisiin pr-emäntiin. Pr-emäntien paidat ovat kuitenkin valmiina.

Tämän hetken pelitaktiikka näyttää seuraavalta:

 • Minun täytyy päästä ständiltä syömään ja vessaan, joten tarvitsen messuille kaverin. Pr-emännän virkaa toimittaakin ainakin perjantaina kaverini Teemu. Viikonlopuksi saan ehkä rekrytoitua paikalle paremman puoliskoni.
 • Haluan osastolle pari penkkiä, joten nappaan kyytiin makuuhuoneen nojatuolin ja keittiön vierastuolin. Tuolin viereen sopii hyvin isoisäni vanha jalkalamppu.
 • Kolkon betonilattian teen viihtyisämmäksi vanhempieni varastosta löytämälläni räsymatolla.
 • Koska osastolla pitää olla jotain toimintaa, annan ihmisille mahdollisuuden kirjoittaa lapulle oma sähköpostiosoitteensa ja tilata Tarkan markan uutiskirje. Laput leikkaan vanhoista kirjekuorista. Vanhoja kuulakärkikyniä löytyy laatikosta ja kynätelineeksi otan rikkinäisen mukin. Laput kerään läpinäkyviin arpalaatikoihin. Minulla on tällaiset muistona eräiltä messuilta kuuden vuoden takaa, joilla olin esittelijänä.
 • Pöytä on vielä auki. Messuilla on yleensä korkeat pöydät, mutta sellaisia ei kyllä löydy. Liinavaatekaapista sen sijaan löytyy toistaiseksi olematonta pöytää varten kymmenen vuotta sitten opiskelijaboksiini ostama pöytäliina.
 • Messuosaston nimen kehittelen leikkaamalla pahvista kirjaimet T-A-R-K-K-A-M-A-R-K-K-A. Teen jokaisen kirjaimen yläreunaan reiän ja pujotan niista narun. Kiinnitystä varten otan mukaan hieman jeesusteippiä. Tämän jutun onnistuminen perustuu siihen oletukseen, että messuosastollani on seinät ainakin jossakin suunnassa. Jos olen keskellä lattiaa… ups.
 • Lisäksi otan mukaan kannettavan tietokoneeni livebloggaamista varten. Minulle luvattiin, että messualueella toimii ilmainen WLAN. Sähköjä minulle ei sen sijaan luvattu, joten otan varuiksi mukaan 20 metrin jatkojohtokelan.
 • Minulla ei ole varaa tulostella Tarkkamarkasta mitään esitteitä, joten teen varmaan jonkinlaisen 10 koottua säästövinkkiä taulun vesivanerista.

Harkitsin myös, että tekisin ständille pari demonstraatiota säästövinkeistä käytännössä. Voisin esimerkiksi ostaa kaupasta kuusi pulloa kaljaa halvalla ja kalliilla. Viereen laittaisin sitten hinnat. Lisäksi mietin, että ottaisin mukaan minijääkaapin, jossa olisi Atrian ja Pirkan pinaattilettuja. Näillä voisin sitten demonstroida hintadifferointia käytännössä.

Kuten huomaatte, en oikein vielä tiedä, että mitä näillä messuilla käytännössä tekisin tai että miten tuon koko homman toteuttaisin käytännössä. Jos teillä on heittää hyviä ideoita, antakaa paukkua.

3 kommenttia

 1. Aivan loistavaa juttua. Aivan loistavia säästövinkkejä. Kyllä olet jaksanut kirjoittaa reilusti. !!!

  Pyydä jotain yritystä sponsoroimaan nuo esitteet? Ne olisivat kyllä hyvää markkinointia 😛

 2. Kun messuosastonkin teemana näyttää olevan pihistely ja säästäväisyys, esittelypöytänä käy hyvin myös silityslauta tai vaikka useampi! Pöytäliina saa tietty mielellään ulottua maahan asti.

  Jos osastollasi ei olisikaan seiniä, saat nimen tai muun mainoksen näkyville myös näin: Kierrä pöydän reunan ympäri nauhaa tai narua jämäkästi, ja ripusta mainokset pyykkipojilla nauhaan pöydän etupuolelle.

  Ja ota ehdottomasti kuva tänne blogiin sitten ständistäsi!

 3. Chloi: Tuo silityslauta oli kipeän hyvä idea. Se mahtuisi varmaan autoonkin. Olen tässä ollut huolissani, että pitääkö minun ottaa peräkärry mukaan…

  Pyykkinaru ja pyykkipoikaidea lähtee myös toteutukseen.

  Sponsoreita ei tosiaan tässä ajassa oikein ehdi saada :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.