Hanki halvempi laajakaista [Päivä 26: 1000 ESH]

Surffaa halvemmalla (Flickr: marcodede)
Surffaa halvemmalla (Flickr: marcodede)

Tämän päivän vinkki liittyy yhteen omiin suosikkiaiheistani eli laajakaistaliittymiin. Tavoitteena on löytää halvempi laajakaistaliittymä. Lisäksi toivoisin teiltä palautetta tekemästäni laajakaistaliittymien hintavertailusivustosta.

Laajakaistaliittymien nopeus ilmoitetaan yleensä megabitteinä ja kilobitteinä sekunnissa. Esimerkiksi 1 / 512 -laajakaistaliittymänopeus tarkoittaa sitä, että tieto siirtyy verkosta tietokoneellesi 1 Mbit/s nopeudella ja tieto siirtyy tietokoneeltasi verkkoon 512 kbit/s eli 0,5 Mbit/s nopeudella. Mitä enemmän megabittejä, sitä nopeampi laajakaistaliittymä.

Normaalikäytössä sopiva laajakaistaliittymän download-nopeus (ensimmäinen ilmoitettu numero) on 1 Mbit/s. Korkearesoluutioisten Youtube-videoiden sujuvaan katsomiseen tarvitaan 2 Mbit/s nopeus. Videoiden vuokraaminen verkosta edellyttää 8 Mbit/s nopeutta. Oman laajakaistaliittymäni nopeus on 1 Mbit/s. Upload-nopeudeksi (toinen ilmoitettu numero) normaalikäyttäjälle riittää useimmissa tapauksissa 512 kbit/s.

Mikäli et katso netistä videoita tai lataa suuria tiedostoja, on 1 Mbit/s useimmiten aivan riittävä laajakaistaliittymän nopeus. Varmista siis, että sinulla ei ole tarpeettoman nopeaa liittymää. Jos kotonasi on nuoria, kannattaa kuitenkin kysyä heidän mielipidettään. Monet nuoret käyttävät laajakaistaliittymää televisio-ohjelmien ja videoiden katsomiseen verkosta.

Halvinta laajakaistaliittymää voi etsiä tekemäni laajakaistaliittymien hintavertailun avulla, joka löytyy osoitteesta http://www.laajakaistavertailu.fi. Olen yrittänyt listata tuonne kullakin paikkakunnalla toimivat laajakaistaliittymiä myyvät teleoperaattorit, paikkakunnalle saatavilla olevat laajakaistaliittymät sekä niiden kuukausihinnat. En saa tuosta sivustosta juurikaan palautetta, joten kaikki ideat ja ajatukset tuon sivuston kehittämiseksi ovat enemmän kuin tervetulleita.

Lopuksi vielä joitakin vinkkejä laajakaistaliittymän hankintaan liittyen:

 • Laajakaistaliittymästä käytettävä ”tyyppinimi” riippuu siitä verkosta, jonka päälle laajakaistaliittymä on toteutettu. Laajakaistaliittymien käyttämiä verkkoja ovat esimerkiksi lankapuhelinverkko (ADSL), kaapelitelevisioverkko (kaapelimodeemi), valokuituverkko, sähköverkko (datasähkö), matkapuhelinverkko (3G, mokkula tai langaton laajakaista), NMT-verkko (@450) sekä langaton WiMax-verkko.
 • Kaikki verkot voivat mennä tukkoon jos niissä on liikaa yhtäaikaisia käyttäjiä.
 • Operaattorit tarjoavat määräaikaisia liittymiä suojellakseen katettaan. Asiakkaiden vaihtaessa liittymää harvemmin on operaattorien helpompi nostaa hintojaan.
 • Halvin tapa laajakaistaliittymän hankintaan on hankkia se yhdessä samassa talossa asuvien naapurien kanssa. Tällaisten niin sanottujen kiinteistöliittymien kuukausimaksut ovat usein vain puolet yksin ostettujen liittymien hinnoista.
 • Mikäli päädyt langattomaan laajakaistaan, varmistu, että voit kokeilla liittymän toimivuutta ja nopeutta kotonasi ennen lopullista ostopäätöstä.
 • Lähes kaikilla operaattoreilla on omat prosessit lähtevien asiakkaiden pitämiseen. Voit saada hyvitystä tai alennusta kuukausimaksuun tai esimerkiksi nopeamman liittymän samalla hinnalla uhkaamalla vaihtaa operaattoria.

Tässä omat vinkkini. Kertokaa omat vinkkinne kommenteissa ja antakaa ihmeessä palautetta tuosta tekemästäni laajakaistavertailusivustosta.

3 kommenttia

 1. Laajakaistaliittymä on monimutkainen ja monipuolinen kokonaisuus. Sitä on varmaan vielä vaikeampi arvottaa ja arvioida kuin vakuutuksia… 🙂

  Mulla on Saunalahden myymä Kotitotaali-liittymä (nyk Elisan operoima). Nopeus on 24/1 eli suht ripeä ja maksaa 38 eur/kk (ostettu tarjouksella). Vaikuttaa lähtökohtaisesti aika arvokkaalta. Mutta tässä tulee se ”glue”: samaan hintaan saan digibox-tallentimen 5:n TB:n tallennustilalla, wlan-reitittimen ja nettipuhelimen, jolla voin soittaa MAKSUTTA kaikkiin kotimaisiin lankaliittymiin (ei yritysnumeroihin 010-, 020- jne). Ja yhtäkkiä tuo on mielestäni tosi edullinen. Tämä on siis hankittu reilu vuosi sitten ja silloisesta tarjouksesta – yhtä ”hyvää” ei enää saa 🙁

  Toinen juttu, jota kannattaa miettiä liittymän yhteydessä on liittymän todellinen nopeus. Se on (lähes aina) ilmoitettua alhaisempi. Tuota todellista nopeutta on vaikea etukäteen luotettavasti selvittää, valitettavasti operaattoreiden as palvelu ei osaa useinkaan tuosta sanoa yhtään mitään. Jos teknisten kanssa pääsee juttelemaan saatta jotain selvitäkin. Minulla todellinen nopeus tällä hetkellä on, verkon kuormituksesta riippuen, noin 10-18 sisäänpäin. Ja siis mainoksessa sanotaan 24… Aiemmin, kun asuimme keskittimen vieressä (alle 70 m kuparikaapelia) nopeus oli 18-22, mutta muuton jälkeen siis putosi selvästi. Nykyisin etäisyys keskittimeen on jotain 400-500 metriä.

  Tärkeintä kuitenkin on se, mitä liittymällä tarvitsee tehdä. Ja että nopeus on sovitettu tuon tarpeen mukaan. Meillä useimmiten katsotaan TV/video-streamia digiboxilla ja surffataan netissä 2-3:lla koneella yhtäaikaisesti… ja hyvin pelittää – ainakin melkein aina. Pienemmällä liittymällä ei olis toivoakaan. 🙂

 2. Vertailusivusto sen vahvisti, internet-liittymäni on edullisin (23 e/kk), jonka tänne saa. Meidän käytössämme ei ole haitannut ollenkaan, vaikka nopeus on 1/512! Olen kuullut myös kokemuksia, että tänne ei kannata ottaa juuri 1 M nettiä nopeampaa, koska todellinen nopeus ei kuitenkaan tällä alueella olisi niin suuri.

 3. > ei kannata ottaa juuri 1 M nettiä nopeampaa, koska todel-
  > linen nopeus ei kuitenkaan tällä alueella olisi niin suuri.

  vielä karvaammin totta tämä on mobiililaajakaistoissa. 0,5 ja 1,0 megabitin liittymissä yleensä saa sen mistä maksaa. Nopeammista hyvin harvoissa paikoissa ja vain ruuhkattomina aikoina

  nyt 27.10.2011 asti saa DNA:n 0,5 Mbit/s 2,67 eurolla/kk, kun ottaa 0,67 euron kännyliittymään (olikohan Onni S) _lisäpalveluksi_ tuon hitaimman laajakaistan 2 euroa/kk. Nettitkkuja on 24 kk:n kytkyjen jäljiltä melkein tai täysin lmaisina saatavilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.