Tulojen ja menojen seuranta verkkopankeissa

Tulojen ja menojen seuranta S-Pankissa
Tulojen ja menojen seuranta S-Pankissa

Soittelin muutama viikko takaperin suomalaiset pankit lävitse ja selvitin, että millaisia palveluita kukin pankki tarjoaa tulojen ja menojen seurantaan verkkopankissa.

Seuraavat pankit ilmoittivat, että heiltä ei löydy Oma talous -tyyppistä palvelua ollenkaan:

 • Handelsbanken
 • Nordea
 • Paikallisosuuspankit
 • Säästöpankki
 • Sofia
 • Sampo Pankki

Handelsbankenin asiakaspalvelu mainosti heidän nettisivuiltaan löytyviä lainalaskureita. Myös Nordean asiakaspalvelu mainitsi, että heidän sivuiltaan löytyy kuitenkin laskureita, tässä tapauksessa tulo- ja menoarvion tekemiseen tarkoitettuja. Sofia Pankilla ei ole Oma talous -tyyppistä palvelua. Heiltä löytyvät kuitenkin omaisuusraportit. Sampo Pankista kerrottiin, että Oma talous -tyyppinen palvelu on rakenteilla.

Osuuspankki

Osuuspankin tulojen ja menojen seuranta on nimeltään Oma talous. Oma talous -palvelun saa käyttöön vain sellaisille tileille joihin on valittu verkkotiliote.

Ominaisuudet:

 • Kululajit voi nimetä itse
 • Säästämistavoitteiden seuranta
 • Tietyn laskun suuruuden seuranta kuukausittain

Oma talous -palvelun suositushinta on 1,20 euroa kuukaudessa ja sen voi maksaa OP-bonuksilla.

Palvelun demoon voi tutustua Osuuspankin etusivun kautta kirjautumalla verkkopankkiin testitunnuksella: 123456 ja salasanalla: 7890.

S-pankki

S-Pankin verkkopankista löytyy ominaisuus nimeltään Tulojen ja menojen seuranta. Palvelussa voi tarkastella yhden tai useamman tilin tuloja ja menoja yhteenvetoraporttina. Yhteenveto koostetaan tapahtumalajeittain, joita ovat esimerkiksi korttiostot, asumiskulut ja terveydenhoitomaksut.

Ominaisuudet:

 • Kululajit voi nimetä itse
 • Saldohälytys

S-Pankin palvelu kuuluu verkkopankin hintaan. Verkkopankki on maksuton omistaja-asiakkaille. Muille verkkopankin käyttö maksaa 2,50 €/kk.

Kokeile itse: S-Pankin verkkopankin demoversio

Tapiola

Tapiolan palvelu on nimeltään Talouden hallinta. Palvelussa voi lajitella tilitapahtumia maksulajeittain. Palvelusta löytyy lisäksi Saldopalvelu sekä Virtuaalinen Säästöpossu.

Ominaisuudet:

 • Kululajien nimet samat kuin verkkopankin Uusi maksu -lomakkeella
 • Saldohälytys
 • Säästämistavoitteiden seuranta

Talouden hallinta -palvelu kuuluu verkkopankin kuukausimaksuun. Verkkopankin kuukausimaksu on kalleimmillaan 6 €/kk.

Ålandsbanken

Ålandsbankenin versio Oma talous -palvelusta on nimeltään Talouteni. Kysymyksessä näyttää olevan täysin sama palvelu kuin S-Pankilla. Oletettavasti molempien pankkien verkkopankki on saman palveluntarjoajan toimittama.

Ominaisuudet:

 • Kululajit voi nimetä itse
 • Saldohälytys

Talouteni-palvelu kuuluu verkkopankin hintaan, joka on 2,50 €/kk.

Kokeile itse: Ålandsbankenin verkkopankin demoversio

Kolmansien osapuolten ratkaisut

Yhdysvalloissa yksityishenkilöt ovat voineet jo useiden vuosien ajan kytkeä verkkopankkinsa suoraan erilaisiin taloudenhallinnan ohjelmistoihin. Näistä kuuluisimpia ovat omalle koneelle ladattava Quicken sekä verkon kautta käytettävä Mint.com. Suomalaiset pankit ovat kuitenkin toistaiseksi olleet nihkeitä luovuttamaan henkilöasiakkaidensa tietoja ulkopuolisten palveluiden käyttöön.

Tilanne on kuitenkin ilmeisesti muuttumassa. Alkusyksyn aikana on uutisoitu, että suomalainen Balancion Oy on kehittämässä suuresti Mint.com:ia muistuttavaa palvelua. Palvelun beta-versio on avautumassa syksyn aikana ja palvelu on tarkoitus avata kaikelle kansalle vuoden 2010 alkupuolella.

Kutkuttava kysymys on, että siirtyvätkö tilitiedot – ja tapahtumat automaattisesti verkkopankeista Balancionin järjestelmään ja mitä verkkopankkeja Balancion tukee avautuessaan. Lähetin aiheesta sähköpostitse kysymyksen Balancion Oy:n toimitusjohtaja Jussi Muurikaiselle ja sain seuraavan vastauksen: ”Kaikki Suomessa operoivat pankit löytyvät. Käyttäjä hakee datan palvelun kautta verkkopankkinsa tunnuksilla.”

Alla Jussi Muurikaisen lähettämä suunnittelijan näkemys siitä, miltä menojen seuranta Balancionin palvelussa voisi näyttää. Vierityspalkki-blogista löytyy lisää kuvia sekä arvio Balancionista.

Menojen seuranta Balancionissa (Kuva: Balancion Oy)
Menojen seuranta Balancionissa (Kuva: Balancion Oy)

Mikäli et malta odottaa ensi vuoden alkuun Balancionin avautumista, löytyy maailmalta useita Mint.com-tyyppisiä palveluita, joihin voi ladata omat tilitapahtumansa CSV-tiedostomuodossa. Yksi tällainen palvelu on Pocketsmith *. Pocketsmithin ideana on hallita omaa taloutta kalenterin avulla. Kalenteriin voi merkitä säästötavoitteita, odotettuja tuloja sekä odotettuja menoja. Näiden sekä toteutuneiden tilitapahtumien perusteella palvelu laskee, että miltä taloudellinen tilanteesi näyttää tulevaisuudessa. Pocketsmithin perusversio on ilmainen.

Muualla verkossa:

8 kommenttia

 1. No toi Balancion on kyllä hyvältä kuulostava juttu. Toivottavasti ei ole liian kova kuukausimaksu.

 2. http://www.omatalous.com on yksi suomalainen palvelu, joka tästä artikkelista uupuu. Yhden kuukauden kirjauksia voi kokeilla ilmaiseksi. Ilmaiseksi kuukaudeksi kannattaa yleensä valita seuraava täysi kuukausi. Aivan alkukuussa, kuten esimerkiksi nyt kannattaa valita sama kuukausi. Jos palvelu vastaa tarvetta ja haluaa jatkaa käyttöä, niin kirjausmahdollisuuksia voi ostaa halvimmillaan 1,28€ per yksi kuukausi. Maksua ei tehdä käytöstä vaan ainoastaan niistä kuukausista, joille haluaa kirjauksia tehdä.

  Tein palvelun osittain sen takia, että halusin harjoittaa web-ohjelmointi taitojani ja osittain sen takia, että olin vuodesta 2002 lähtien pitänyt itse kirjaa tuloista ja menoista excelissä. Viime pääsiäisenä tuli fiilis, että joku muukin saattaisi haluta tehdä samaa, mutta excel ei välttämättä taivu tai on muuten vain hieman kömpelö.

  Ajatuksena oli mahdollisimman helppo päivittäinen kirjaus. Omatalous palvelu toimii tällä hetkellä täysin manuaalisilla kirjauksilla. Ensi vuoden puolella lähden rakentamaan mahdollisuutta tuoda tietoja tiliotteista yms. Tällä hetkellä palvelu myös muistuttaa exceliä, mutta on helpompi käyttää. On aina saavutettavissa mistä tahansa, missä on yhteys nettiin, ja siitä näkee yhdellä vilkaisulla vuoden tilanteen. Ensi vuoden puolella olen tuomassa palveluun myös erilaisia näkymiä esitettävään tietoon. Kaikki eivät välitä excel näkymästä, vaikka tiedot siihen hyvin sattuvatkin. Graafi puolella palvelu tarjoaa tällä hetkellä piirakan vuoden menoista ja tuloista sekä pylväsgraafit jokaisen tilin arviosta budjettiin nähden.

  Palvelu on ollut tänä vuonna heinäkuusta lähtien käytettävissä ja elokuusta lähtien ominaisuudet ovat olleet nykyisessä tilassaan. Käyttäjiltä on tullut positiivista palautetta palvelun toiminnasta. Tämän vuoden puolella ei isoja muutoksia palveluun ole tulossa henkilökohtaisista kiireistä johtuen. Yksi opinnäytetyö pitäisi viimeistellä ensin :). Ensi vuodeksi otan mielelläni vastaan ideoita ja ehdotuksia palvelun parantamiseksi oikeanlaiseksi teille.

  Tervetuloa kokeilemaan.

 3. Hyvä ja kattava katsaus!

  Ihan ensi vuoden puolelle ei tarvitse odottaa, kun rekisteröityy beta-käyttäjäksi osoitteessa http://www.balancion.com. Tarvitsemme kaiken palautteen ja avun palvelun jatkokehitykseen, joten haastanut kaikki mukaan!

  Itsekin olen vanhana excel-miehenä odottajien joukossa…

  Jussi Muurikainen
  Toimitusjohtaja
  Balancion Oy

 4. Itse käyttäisin mieluummin omalla koneella olevaa ohjelmaa kuten Quicken. Ikävää ettei tilitapahtumia voi ladata minkään pankin verkkopalvelusta. Olisin jopa valmis vaihtamaan pankkia sen takia. Ehkä pitää tehdä screenscarping ohjelma itse ja pistää se opensource jakeluun.

 5. Hei jmuf!

  Omalle koneelle asennettavan ohjelmiston tietoturva-asioista ollaan usein sitä mieltä, että käyttäjän turvallisuuden maksimointi on helpompaa hoitaa siten, että jatkuvasti päivittyvä (esim. Balancion) aiheuttaisi käyttäjille liikaa käsityötä, jotta viimeisin versio olisi aina käytettävissä. Muun muassa tästä syystä itse olemme päätyneet tuohon malliin. Versiopäivityksiä teemme tällä hetkellä jopa 1-3 kertaa viikossa.

  Tilitapahtumien lataaminen tällaisen palvelun käyttöön tulee Suomessakin mahdolliseksi vielä tämän vuoden aikana. Tämä ei ole lupaus, mutta henkilökohtainen ennusteeni. Se kuinka montaa eri pankkia se tulee tänä vuonna koskettamaan, on asia erikseen. Uskon, että muutama innovatiivisempi ajassa elävä pankki tulee ensin ja suuremmat perässä.

  Tehtyämme massiivisen työn datahaun rakentamiseksi ympäristössä, jossa tuota kirjanpito-ohjelmistojen jo käytössä olevaa xml-pohjaista hakumetodia ei ole käytössä ja sertifioituamme samoin raskaan prosessin kautta tietoturvatalojen kanssa, uskallan sanoa, että aika kova työ täytyy tehdä, jotta homma toimii.

  Sellaisenaan olisi ainoastaan hyvä, jos joku toinenkin taho alkaisi rakentaa kilpailevaa palvelua kanssamme. Kilpailu avaa aina markkinoita ja parantaa aina loppukäyttäjien asemaa. Suomi on tässä suhteessa takapajula, sillä suuressa osassa kehittyneitä markkinoita samankaltaiset palvelut ovat olleet tosiasia jo vuosia.

  Jos haluat keskustella lisää, alla yhteystietoni 😉

  Hyvää viikonloppua!

  t. Jussi Muurikainen
  perustaja/toimitusjohtaja
  Balancion Oy
  jussi.muurikainen@balancion.com
  050-567 3100

 6. Hei Markus,

  Olisi hyvin arvokasta, jos testaisit uuden palvelumme uusine ominaisuuksineen ja antaisit palautteen joko suoraan meille tai julkisesti. Haluamme palautetta siitä, kuinka olemme kehittyneet ja mitä toivomuksia löytyy jatkokehitystä varten.

  Nythän on sikäli herkullista, että teknisen alustan vaikeimmat kohdat on selvitetty ja voimme keskittyä entistä paremmin käytettävyyteen ja pintakerrostason ominaisuuksien parantamiseen. Siksi pienetkin kehitysehdotukset ovat nyt nopeammin siirrettävissä kaikkien käyttäjien iloksi 😉

  Kerrataan uusia ominaisuuksia vielä:

  – drag&drop -luokittelu
  – omien luokkien lisääminen
  – velkojen käsittely palvelussa
  – kulujen jakaminen perheen sisällä
  – merkittävästi uudistunut ”tavoitteet”
  – säästövinkit (kilpailuttaminen)
  – kulutuksen vertailu muiden käyttäjien kanssa
  – tagitus eli ”tuplaluokittelu”, esim. rakennusprojektin tai lomamatkan kokonaiskustannusten seurantaan
  – merkittävästi parempi budjetointi
  – avainsanahakupohjainen luokittelu

  Antaa palaa, kiitos jo ennakkoon!

  t. Jussi Muurikainen
  perustaja/toimitusjohtaja

  Balancion Oy

  050-567 3100
  jussi.muurikainen@balancion.com

  1. Tämä on hyvä sivusto, jossa voit vertailla lainoja Suomessa. Se auttaa minua suunnittelemaan kulut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.