Digikameran ostaminen

Panasonic Lumix DMC-FZ38/FZ35
Panasonic Lumix DMC-FZ38/FZ35

Sain perjantaiaamuna käsiini maanantaina Pixmaniasta * tilaamani Panasonic Lumix DMC-FZ38- digikameran *. Tässä hieman raporttia kameran ostoprosessista. Alkuperäinen ajatukseni oli ostaa jokin Canon Powershot -kamera. Kuten tyypillistä, mieleni kuitenkin hieman muuttui ostoprosessin aikana.

Vajaa kaksi viikkoa sitten passikuvien hintaa kysellessäni näin paikallisessa kameraliikkeessä kameratyypin, jonka olemassa olosta en edes tiennyt. Liikkessä esillä oleva kamera oli Canon Powershot SX 20 IS -kamera, joka kuuluu tyypiltään prosumer superzoom -kameroihin.

Powershot SX20 IS tuntui välittömästi juuri sellaiselta kameralta, jota olen etsinytkin. Sillä pystyi ottamaan kuvia läheltä ja kaukaa, se oli hieman järjestelmäkameramainen ja tuntui mukavalta kädessä. Tärisevistä käsistäni huolimatta ottamistani kuvista tuli tarkkoja ja kauniita. Kamerasta pyydettiin liikkeessä 399 euroa, mutta pientä tinkimisvaraakin oli.

Päätin kuitenkin, että luen ensin, että mitä arvostelijat ovat kamerasta sanoneet ja katson, että millä hinnalla saisin kameran netin kautta. Syötin kameran koodin hintaseurantaan, joka kertoi, että saisin kameran Pixmaniasta tilaamalla 375 eurolla. Liikkeen kamerasta pyytämä hinta oli siis varsin kohtuullinen. Seuraavaksi hain kameran arvosteluja netistä. Ensimmäisenä silmiini sattui Photography Blogin Canon Powershot SX20 IS -arvostelu. Heidän testissään kameraa oli kehuttu hyväksi kameraksi, mutta kuvanlaadusta tähtiä ei ollut tullut kuin 3,5/5. Photography Blog osasi kertoa, että SX20 IS:n kilpailijoista tärkeimpiä ovat Sony Cybershot DSC-HX1 sekä Panasonic Lumix DMC-FZ38. Luin näistä molemmista useita eri arvosteluja ja totesin lopulta, että valintani on Panasonic Lumix DMC-FZ38. Koska olen menossa San Franciscoon vajaan viikon päästä, katsoin myös, että mitä kukin näistä kameroista maksaa isoissa amerikkalaisissa elektroniikkaketjuissa. Canon Powershot SX20 IS olisi irronnut Best Buy -liikkeestä vain 280 eurolla. Vertailun vuoksi Panasonic Lumix FZ38 tulisi maksamaan minulle Suomeen tilattuna noin 350 euroa. Valitettavasti en löytänyt Panasonicia minkään ison amerikkalaisen ketjun valikoimista. Totesin, että valintani on Panasonic ja että ostan kameran jo Suomesta ennen matkaa.

Tarkistin kameran hinnan hintaseurannasta, Verkkokauppa.com:sta sekä Gigantista. Hintaseurannan mukaan Panasonic Lumix DMC-FZ38:n saisi halvimmalla Magnet-E -verkkokaupasta, mutta heillä ei ollut kameraa varastossa. Seuraavaksi halvimmalla kameraa myi Pixmania. Toimituskulujen kanssa hinnaksi luvattiin 354 euroa koodilla hintaseuranta1009. Menin Pixmanian sivuille ja laitoin kameran ostoskoriin. Harkitsin lisäksi muistikortin ja kameralaukun ostamista Pixmaniasta, mutta heidän pakettina tarjoama muistikortti oli kallis ja kameralaukku hieman epämääräinen. Kävin Amazon.com:n sivuilla, jossa Panasonicin kaveriksi ehdotettiin Case Logic DCB-66 -kameralaukkua. Pixmanialta löytyi varastosta tämän laukun hieman isompi järkkärimalli Case Logic DCB65 *. Totesin, että joku laukku matkalle on hyvä olla, joten lisäsin tämän hieman isomman laukun ostoskoriin. Siirryin kassalle, mutta sittenpä sattuikin jotain outoa. Pixmania ei jostain syystä hyväksynyt tuota saamaani koodia hintaseuranta1009. Kokeilin etsiä Googlen kautta muita Pixmanian koodeja, mutta en löytänyt yhtäkään tuota halvempaa voimassaolevaa koodia. Soitin Pixmanian puhelinpalveluun, josta minulle sanottiin vain, että koodi on varmaan vanhentunut. Ihmettelin hetken ja totesin, että kokeilen illemmalla uudelleen. Illalla koneen ääreen palattuani kokeilin ostoprosessia uudelleen ja kas, koodi toimi. Valitsin vielä toimitustavaksi FedEx normaali 3-4 päivää. Toimituskuluineen kameran ja laukun hinnaksi tuli 386,73 euroa.

Tein tilaukseni maanantaina 12.10.2009 kello 17:31 ja perjantaina 16.10.2009 kello 12:17 sain soiton kuljetusliikkeen kaverilta, joka oli oveni takana kamerani kanssa. Toimitusaika oli siis varsin tarkkaan tuon luvatun 4 päivää.

Seuraavaksi minun piti ostaa vielä kameraan muistia. Kyseinen kamera syö joko SD- tai SDHC -muistikortteja. Koska aion käyttää kameraa myös videokuvaamiseen, pähkäilin sopivaksi muistikortin kooksi 8 Gb. Hintaseurannan mukaan halvin 8 Gt Secure Digital High Capacity (SDHC) muistikortti, jota löytyi varastosta oli Multitronicin tarjoama A-DATA SDHC 8GB CLASS 6 hintaan 18 € sisältäen toimituskulut. Päätin kuitenkin vielä varmuuden vuoksi katsoa kyseisen kortin arvosteluja verkosta. Pikaisella googlettamisella löysin Neweggin A-DATA Turbo 8GB Secure Digital High-Capacity (SDHC) arvostelusivun. Kyseinen kortti oli saanut 17 % yhden tähden arvosteluja, joten totesin, että tätä korttia en sittenkään osta. Laitoin kameraan Ixuksen vanhan 1 Gb SD-kortin ja päätin, että ostan Yhdysvalloista Kingstonin 8 Gb SDHC-kortin.

Olen nyt kokeillut uutta kameraani muutamaan otteeseen ja toistaiseksi kuvat ovat vastanneet odotuksiani. Kyseessä ei ole mikään järjestelmäkamera, mutta vanhaan Ixukseen verrattuna kuvien laatu on ollut huomattavasti parempi. Kameralaukku on aavistuksen verran turhan kookas, joten voi olla, että jos näen tuon Case Logicin pienemmän laukun myynnissä matkallani ostan sen. Tositoimiin kamera pääsee ensimmäisen kerran tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, jolloin aloitamme kaverini Joonaksen kanssa vajaan kahden viikon ekskursiomme Piilaakson startup-yrityksiin.

Linkkejä:

Yksi kommentti

  1. Laita ihmeessä kuvia Yhdysvalloista vaikkeivat ne välttämättä säästämiseen liittyisikään 🙂 Kerro toki myös minkälaisia kaupat ovat siellä, onko ryysistä, minkälaiset hinnat, miten tuotteet on esillä jne. Kiva lukea netistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.