Yskänlääkkeet ovat hyödyttömiä

Tehokkain yskänlääke? (Flickr: f10n4)
Tehokkain yskänlääke? (Flickr: f10n4)

Tämän päivän Aamulehti osaa kertoa hyvän säästövinkin näin syysflunssan aikaan – älä osta yskänlääkkeitä. Aamulehti on haastatellut Lääkelaitoksen lääketurvaosaston päällikköä Erkki Palvaa:

Onko yskänlääkkeistä hyötyä aikuisellekaan?

– Ei. Yskänlääkkeitä on tarvittu vain sotatilanteissa, kun yskimisestä ei ole saanut tulla ääntä. Sotamiehille syötettiin kodeiinipitoista yskänlääkettä. Kodeiini aiheuttaa riippuvuutta.

Yskänlääkkeiden myyntilupaa ei voida Palvan mukaan kuitenkaan poistaa, koska niistä ei voida todeta olevan merkittävää haittakaan:

Vedetäänkö lasten yskänlääkkeet tosiaan markkinoilta, Lääkelaitoksen lääketurvaosaston päällikkö Erkki Palva?

– Ei. Kun jokin yritys on kerran onnistunut saamaan yskänlääkkeelleen myyntiluvan, sen pois ottamiseksi pitäisi olla erittäin raskauttavat todisteet lääkkeen vaarallisuudesta.

Onko vaarallisuudesta todisteita?

– No kun ei ole. Kunnon näyttö puuttuu. Hyödyttömyydestä on kyllä paljonkin todisteita, mutta hyödyttömyys ei riitä myyntiluvan pois ottamiseen.

Olen aiemmin maininnut vastaavasta ongelmasta liittyen tehosterokotteisiin. Esimerkiksi Havrix tehosterokotteista on todettu, että ne ovat tarpeettomia. Samanlaisia täysin hyödyttömiä lääkkeitä ovat maitohappobakteerit ripulin estäjinä sekä nenän tukkeutumista lentokoneessa estävät nenäsumutteet.

Wikipedian mukaan ”kaakaon sisältämä teobromiini ehkäisee yskää tehokkaammin kuin reseptilääkkeiden kodeiini. Se tukahduttaa kurkun takaosassa olevan hermon kutinaa aiheuttavan signaalin, joka aiheuttaa yskärefleksin. Tehoavan määrän saa 50 grammasta tummaa suklaata”.

Aamulehden mukaan yskänlääkkeitä myydään Suomessa vuosittain 20 miljoonalla eurolla.

Katso myös:

4 kommenttia

 1. Moni muukin lääke on täysin turha. Esim. kolesterolilääkkeet. Siellä on takana miljardien eurojen lääkebisnes. Paras tapa säästää tässä suhteessa, on noudattaa terveitä elintapoja. Se säästää omia sekä yhteiskunnan resursseja, ja parantaa elämän laatua. On täysi illuusio kuvitella, että pillerit parantaisivat meidät. Meillä itsellämme on avaimet omaan terveyteemme.

 2. En käytä mitään lääkkeitä, en edes särkylääkettä ja hyvin menee. Käytän pelkästään pientä määrää ravintolisiä. Jos kaikki suomalaiset tekisivät samoin, se olisi upea juttu kansanterveydelle. Siis TURHA lääkkeiden opsiminen pois. Se on tietysti eri juttu jos on jokin vakava perussairaus:)
  terveisin m.siivola@pp.inet.fi

 3. Ihan hyvä juttu, täytyypä kokeilla.

  Tosin tämän ”nenän tukkeutumista lentokoneessa estävät nenäsumutteet” hyödyttömyydestä olen jyrkästi eri mieltä.
  Olen itse kärsinyt vuosia kovista kivuista ja korvien lukkoon menemisestä lentokoneen laskeutuessa, kunnes aloin käyttää lentokoneessa nasolin-sumutetta. Se oikeasti auttaa…

 4. Pekka: Tässä tarkoitettiin ilmeisesti juuri sitä, että tavallinen Nasolin auttaa, ei tarvitse kalliita juuri lentokonekäyttöön kehitettyjä sumutteita. Tuo pätkä viittasi tuohon linkittämääni Havrix-juttuun, joka taas oli alunperin Hesarissa. Minulla ei ole alkuperäistä lainausta tuosta, mutta tiivistin sen aikoinaan näin:

  ”Korvien lukkiutumista estävistä nenäsumutteista:
  – Samaan vaivaan voi kokeilla tavallista oikein väkevää menthol-karkkia.
  – Mitkä tahansa nenän tukkoisuuten tarkoitetut suihkeet tai tipat ajavat saman asian.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.