Balancion testissä

Uutta: Balancion * on nyt julkaistu virallisesti. Rekisteröidy tästä ja kokeile Balancionia viikon ajan ILMAISEKSI *

Yhdysvalloissa kuluttajat ovat jo useamman vuoden ajan voineet seurata tulojensa ja menojensa kehittymistä aluksi tietokoneelle asennettavissa ja nyttemmin verkon kautta toimivissa taloudenhallinnan ohjelmistoissa. Tunnetuin näistä on Mint.com. Nyt suomalainen Balancion Oy * on tuomassa markkinoille esikuvansa Mint.com:n kaltaista palvelua, Balancionia *. Palvelun kehittämisessä apuna ovat olleet apuna Idean Enterprises Oy, Mysema Oy, Cortex Partners Oy. Juridiikkaan ja tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä Balancionin yhteistyökumppanina on toiminut lakiasiaintoimisto Borenius & Kemppinen ja palvelun tietoturva on kehitetty yhteistyössä Nixu Oy:n kanssa.

Balancionin palvelun kilpailijoita Suomessa ovat pankkien omat ”Oma talous” -tyyppiset palvelut. Suomalaiset pankit ovat perinteisesti olleet harvinaisen nihkeitä luovuttamaan asiakkaidensa tilitietoja kolmansien osapuolien valmistamien ohjelmistojen käyttöön. Tämä on estänyt esimerkiksi Microsoft Money ja Intuit Quicken -ohjelmistojen käytön Suomessa. Balancion Oy näyttää kuitenkin keksineen keinot vakuuttaa suomalaiset pankit tilitietojen luovuttamisen järkevyydestä.

Vaikka Balancionin palvelua ei ole vielä virallisesti julkistettu, tarjoaa Balancion kiinnostuneille mahdollisuutta hakea palvelun beta-käyttäjiksi. Balancionin etusivulta * löytyvän hakemuksen täyttämisen jälkeen sähköpostiin kolahtaa Balancionilta viesti, jossa kerrotaan lisäohjeita palveluun rekisteröitymisestä. Hain itse beta-testaajaksi elokuussa ja sain kirjautumiskoodini 19. marraskuuta. Balancionin beta-käyttö on ilmaista.

Ensivaikutelma

Oma ensivaikutelmani Balancionista oli synkkä. En tarkoita tällä sitä, että en olisi pitänyt palvelusta vaan sitä, että ainakin omalla näytölläni palvelun värimaailma on jokseenkin ankea. Grafiikat ovat tyylikkäitä ja selkeitä, mutta palvelun yleisväriksi valittu harmaanvihreä sävy tuo mieleeni lähinnä sairaalan leikkaussalin.

Jätinkin ensimmäisellä käyttökerralla palvelun selailun noin minuuttiin. Tämä johtui pääasiassa siitä, että mikään avautuvalla ensimmäisellä sivulla ei houkutellut minua tutkimaan sivustoa sen enempää. Toisella kokeilukerralla alun synkkä ensivaikutelma vaihtui hyvin nopeasti ”Wow!”-elämykseen. Jo nykyisessä beta-muodossaan Balancion on yksi vaikuttavimpia käyttämiäni verkkopalveluita.

Palvelun käyttäminen

Ennen Balancionin käytön aloittamista tulee tilitapahtumat hakea omasta verkkopankista Balancionin palveluun. Käytännössä tämä onnistuu vierailemalla omassa verkkopankissa Balancionin sivuilta ladattavalla Java-pohjaisella selaimella. Balancionin Tilit ja sopimukset -sivulla oman pankin kuvaketta klikkaamalla Java-pohjainen selain käynnistyy. Selaimen käynnistyttyä avautuu valitun verkkopankin etusivu, jonne syötetään omat verkkopankkitunnukset. Tämän jälkeen selain menee automaattisesti verkkopankin sivulle, jossa tilitietoja voi selailla. Käytän Osuuspankkia, joten tässä vaiheessa minun tuli syöttää selainikkunaan kertakäyttöinen avainlukuni. Avainluvun syöttämisen jälkeen ruutuun pompsahtaa huomautusikkuna, joka kertoo ensimmäisestä löytyneestä tilistä. Klikkaamalla OK sovellus aloittaa tilitapahtumien hakemisen (kuva 1). Sama toistuu kaikkien tilien kohdalla. Sovellus hakee automaattisesti myös luottokorttien tapahtumat. Tässä kohdassa hieman säikähdin, sillä odotin, että saisin itse päättää haluanko, että luottokorttitapahtumani haetaan Balancioniin. Tili- ja luottokorttitapahtumien hakemisessa menee muutama minuutti.

Kuva 1: Tilitapahtumien haku Balancionin Java-sovelluksella
Kuva 1: Tilitapahtumien haku Balancionin Java-sovelluksella

Tilitietojen haun jälkeen Balancionin Yhteenveto-sivulle ilmaantuu kuvaaja, joka kertoo tilin saldon kehittymisestä viimeisen vuoden aikana. Jostakin syystä oman käyttötilini saldo näytti olevan koko ajan n. 15 000 euroa miinuksen puolella (kuva 2). Sivun alalaidassa olevia nappeja klikkaamalla saa näkyviin kuvaajat, jotka kertovat visuaalisesti tulojen ja menojen kehittymisestä. Sivun ylälaidasta löytyvän aikajanan täppiä liikuttamalla voi säätää tarkasteluajanjakson alku- ja loppupäivämääriä.

Kuva 2: Tilin saldo Balancionissa
Kuva 2: Tilin saldo Balancionissa

Tulot ja menot -välilehden takaa löytyy sivu, jossa omia tuloja ja menoja voi tarkastella lähemmin graafisesti. Sivun vasemmassa laidassa on ympyrädiagrammi, joka näyttää valitun tulo- tai menoryhmän jakaantumisen aliryhmittäin. Ympyrädiagrammissa pisti silmään, että Balancion oli osannut luokitella valmiiksi noin puolet kaikista menoistani (kuva 3).

Kuva 3: Menot esiteltynä ympyrädiagrammissa Balancionissa
Kuva 3: Menot esiteltynä ympyrädiagrammissa Balancionissa

Menojen ja tulojen tarkempi selailu onnistuu sivun oikeassa laidassa olevia kategorioiden nimiä klikkailemalla. Alikategorian klikkaaminen tuo esille listan kategorian alta löytyvistä tilitapahtumista (kuva 4).

Kuva 4: Marraskuun 2009 ruokamenoni eriteltynä
Kuva 4: Marraskuun 2009 ruokamenoni eriteltynä

Kategorisoimattomien menojen kategorisoiminen on Balancionissa todella vaivatonta. Tilitapahtuman nimeä klikkaamalla esiin aukeaa ruutu, jossa voi valita tilitapahtumalle kategorian (kuva 5). Samalla kerralla kaikki samankaltaiset tapahtumat voi siirtää kuuluviksi samaan kategoriaan. Kategorisoimattomien tilitapahtumien määrä tuntui aluksi pelottavalta. Kaikkien kuukauden menojen kategorisoimiseen ei kuitenkaan kulunut aikaa kuin muutama minuutti. Tulojen ja menojen kategorisoimisen jälkeen palvelun käyttäjällä on selkeä käsitys omien tulo- ja menoerien jakautumisesta.

Kuva 5: Samankaltaisten menoerien kategorisointi
Kuva 5: Samankaltaisten menoerien kategorisointi

Kuten verkkopankkien vastaavat palvelut, myös Balancionin järjestelmä on älykäs siinä mielessä, että se oppii muiden käyttäjien tekemistä kategorisoinneista. Mitä enemmän Balancion saa palveluunsa käyttäjiä, sitä helpommaksi järjestelmän käyttöönotto uusille käyttäjille tulee.

Tulojen ja menojen seurantaa todella paljon tehneenä Balancionin valitsemat valmiit kategoriat tuntuivat äkkiseltään hyvinkin nerokkailta. Erityisesti kategoriat ”Lainat kavereille” sekä ”Siirrot omien tilien välillä” ovat todella tarpeellisia (kuva 6). Verkkopankkien Oma talous -palveluista tällaisia kategorioita on turha hakea.

Kuva 6: Hyödyllinen kategoria: "Siirrot omien tilien välillä"
Kuva 6: Hyödyllinen kategoria: "Siirrot omien tilien välillä"

Käyttökokemus

Balancionia käyttää mielellään ja palvelu on jo tässä vaiheessa todella toimivan tuntuinen. Erityisesti menojen kategorisoinnin näppäryys ja valmiit kategoria yllättivät positiivisesti.

Käyttöliittymän visuaalisena vihjeenä toimivat monessa kohdassa ”napit”, jotka ovat joko pohjassa tai poissa pohjasta. Ainakaan omalla näytölläni en kuitenkaan saanut oikein selvää, että milloin nappi on painettuna pohjaan ja milloin ei (kuva 7). Sivusto reagoi klikkauksiin ajoittain hitaasti, mikä korosti nappien epäselvyyttä entisestään. Lisäksi joissakin kohdissa minulle oli epäselvää, että mitä minun pitäisi tehdä seuraavaksi.

Kuva 7: Epäselvät nappulat
Kuva 7: Epäselvät nappulat

Omien tulojen ja menojen näkeminen kauniisti varjostettuna ympyrädiagrammina viihdyttää vain hetken. Vastaava toiminnallisuus löytyy jo nyt esimerkiksi S-pankin ja Tapiolan verkkopankeista.  Ensimmäisenä todellisena toiminnallisuutena kaipaisin Balancioniin mahdollisuutta säästämistavoitteiden asettamiseen ja seuraamiseen.

Omassa mielessäni Balancionin suurin haaste on tietoturva. Balancion Oy ja muut palvelua kehittävät yritykset tekevät varmasti kaikkensa, jotta Balancion olisi turvallinen käyttää. Esimerkiksi palvelun tietoturvasta vastaava Nixu Oy on alansa ehdotonta eliittiä. Jo pelkkä Nixu Oy:n nimen näkeminen Balancionin yhteydessä lievitti omia pelkojani huomattavasti. Tästä huolimatta pankkitunnusten syöttäminen Balancionin Java-ohjelmistoon tuntui jotenkin väärältä. Toivoisinkin, että pankit antaisivat jonkinlaisen virallisen hyväksynnän Balancionin käytölle.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Balancion on lupaavan tuntuinen palvelu, jolla on todellista potentiaalia muuttaa sitä tapaa, jolla suomalaiset hallitsevat omia raha-asioitaan.

Jos haluat kokeilla Balancionia itse, mene Balancionin sivuille * ja hae palvelun beta-käyttäjäksi. Beta-vaiheen päätyttyä Balancionin liiketoimintalogiikka tulee perustumaan kuukausimaksuun. Kuukausimaksun suuruudesta ei ole vielä toistaiseksi tietoa.

Muualla verkossa:

Disclaimer: Balancion maksaa minulle Tarkkamarkan kautta Balancionin sivuille tulevista kävijöistä.

3 kommenttia

 1. Balancionin toimitusjohtaja Jussi Muurikainen lähetti minulle vielä seuraavat kommentit Balancionin päivityksiin ja uusiin ominaisuuksiin liittyen:

  ”Uskoakseni vielä ennen joulua tulee Balancionista uusi päivitys, jossa on mukana mm. kategoriakohtaiset trendikäyrät ja viimeistään tammikuussa poistamme tuon yhteenveto-käyrän ongelman, joka tuli esille viimeisessä päivityksessä. Jotain meni rikki nopean kehityksen keskellä, sillä ko. toiminnallisuus oli kunnossa ja tarkka jo lokakuussa, kun Beta julkaistiin. Olemme olleet muutenkin viime aikoina pääasiassa kokonaan uusien toiminnallisuuksien kehitysmoodissa, koska pieniä virheitä ja käytettävyysparantelua ehtii tekemään vielä koko vuoden 2010 ajan ja ainahan löytyy parannettavaa.”

  ”Tavoitteiden asettaminen ja seuranta on työpöydälläni ja teen vielä excel-mallinnusta, jonka siirrämme ennen tammikuun loppua palveluun. Malli oli valmis jo aiemmin (kesällä 2009), mutta päätimme parantaa sitä saamiemme käyttäjien lähettämien toiveiden takia ja saan mallin excel-tasolla valmiiksi ehkä jo joulun välipäivinä. Sanottakoon, että se on ollut excelistillekin suurempi haaste kuin alun perin uskoinkaan.”

  ”Ennen lanseerausversiota mukaan tulee kokonaan uusi kokonaisuus eli talouden suunnittelu, joka sisältää mm. budjetoinnin (Balancion ehdottaa historiaan perustuvaa budjettia eri osa-alueille ja käyttäjä voi seurata budjetin toteutumista ja säätää budjettia (esim. rakentaminen, suuret hankinnat ja matkustus ovat osa-alueita, joita ei voi historiasta lukea) oman maun mukaan, koska tulevaisuuden suunnitelmia emme luonnollisesti voi kaikkien meno- ja tuloerien suhteen voi täydellisesti ennustaa pelkän historian perusteella.”

 2. Hyvä arvostelu.

  Piru vieköön, niin ehdit taas ensin. Mullakin on Balancion testauksessa ja juttu työn alla 😀

  Noh, pitää ottaa vähän toista lähestymistapaa ja myöhentää ilmestymistä. Oli niin tyhjentävää tekstiä, että ei siihen hirveästi lisättävää ole.

  Edelleen oma Excel -budjetti tuntuu toimivammalta, mutta katsotaan miten ajan kuluessa käy. Tulevat ominaisuudet palvelussa kuulostavat aika lupaavilta.

 3. Paluuviite: Balancion, joka kodin talousihme? – Osa 2 – Betan epävirallinen käyttöohje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.