Vuoden 2009 parhaat palat

Vuosi 2009 on lopuillaan, joten on aika koota Tarkan markan blogin vuoden 2009 parhaat palat yhteen postaukseen.

Tammikuu

Tammikuussa asiantuntijat ennustivat, että USA:n ja Suomen pörssien nousut eivät ole tukevalla pohjalla. Minä sen sijaan suosittelin ETF-osuuksien ostamista. Riskiosakkeiksi ehdotin salkkuun Fordia ja GM:ää. OMX Helsinki 25 -indeksi on noussut vuoden aikana 37,59 %. Riskiosakkeista Fordin osakkeen tuotto (YTD) on ollut 345,4 % ja GM:n -76,6 %.

Ps. Jos rikastuit vinkeilläni, lahjakori olisi kiva.

Helmikuu

Helmikuussa kerroin, miten luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi. Helmikuussa näki päivänvalon myös Tarkkamarkka.com pääsivu, jonne keräsin blogikirjoitusten pohjalta parhaat säästövinkit.

Maaliskuu

Maaliskuussa vihjasin lukijoille M-Realin obligaatiosta, jonka vuosituotoksi luvattiin 40 %. Tuotto-odotus toteutuikin. Kirjoitin lisäksi kaikkien aikojen suosituimman ohjeeni, jossa kerroin, miten Spotify-kutsun saa ilmaiseksi. Kerroin lisäksi 66 tapaa hankkia lisää rahaa.

Huhtikuu

Huhtikuu oli blogissa kiireistä aikaa. Kiristyvä taloudellinen tilanne oli pinnalla, joten kirjoitin paljon ohjeita velkavaikeuksista kärsiville, kuten:

Käytin lisäksi paljon aikaa tutkiessani erilaisia tapoja säästää rahaa ruokaostoksilla. Lopputulokseni oli, että muutamia yksinkertaisia kikkoja noudattamalla ruokaostoksia tehdessä voi säästää lähes 30 %.

Aloin myös metsästää aktiivisesti erilaisia ilmaistavaroita ja tarjouksia. Kerroin mm. miten saa Canal+ ilmaiseksi kolmeksi kuukaudeksi ja miten allergialääkkeitä voi ostaa halvalla. Monia lukijoita kiinnosti myös juttuni, jossa tutkin onko Hullut päivät oikeasti halpa.

Aloin myös aktiivisesti lukea säästämisaiheista kirjallisuutta. Lukeminen tuotti tulosta ja kirjoitin blogiin jutun otsikolla kuusi tapaa tunaroida omat raha-asiat.

Työttömyydestä huolimatta oma taloudellinen tilanteenikin parani ja pankkitilini saldo ylitti 54 000 euroa.

Toukokuu

Toukokuu alkoi blogissa keväisissä merkeissä. Liitin blogin Oindexin kävijälistaukseen ja blogini nousi välittömästi Suomen 37. suosituimmaksi. Paria päivää myöhemmin uutiskirjeeni tilaajamäärä ylitti 500 lukijan rajan.

Koska olin menettänyt työsuhdeautoni paria kuukautta aiemmin, etsin vaihtoehtoja omalle autolle. Hain samaan aikaan myös töitä, joten listasin vinkkejä työhaastatteluun.

Toukokuussa valtamediassakin huomattiin, että pörssissä pahin on takana. Kerroinkin lukijoilleni, miten pörssinousuun tulisi varautua. Sijoittamisesta kiinnostuneille kerroin, miten sijoittaa kuin Barack Obama. Kerroin myös indeksiosuusrahastojen ongelmat.

Oma suosikkini toukokuun jutuista on ehdottomasti Kiltti tyttö ei rikastu -kirja-arvostelu. Kysymyksessä on aivan hurmaavan yksinkertainen teos täynnä pieniä säästövinkkejä.

Kesäkuu

Kesäkuussa Tarkan markan lukijat saivat nauttia parista todella kuumasta säästövinkistä. DNA:n asiakkaat saivat vinkin, jonka avulla voi kiristää 120 euron säästöt DNA:lta. Samaa teemaa mukaillen selitin, miten puolison avulla voi säästää vakuutusmaksuissa jopa puolet.

Velkaongelmista kärsiville kerroin velkalumipallosta sekä anonyymien velallisten työkaluista. Budjetointiin liittyen, välttämättömien menojen laskeminen.

Kerroin myös, miten voit ostaa uuden auton halvemmalla.

Heinäkuu

Heinäkuussa Tarkkamarkka oli lomatunnelmissa. Kerroin, missä saa kehitettyä valokuvat halvalla, miten tehdä terveellistä ruokaa halvalla sekä kerroin, kuinka onnistuu mansikoiden pakastaminen.

Loppukesä oli kirpputorien aikaa, joten kerroin myös miten lukiokirjat voi muuttaa rahaksi sekä vinkin siitä, kuinka kannattaa myydä vanha pois ennen uuden ostamista.

Heinäkuussa Tarkkamarkka huomattiin myös mediassa Aamulehden pyytäessä minulta apua pienen budjetin lomailuun liittyen.

Elokuu

Elokuu meni Tarkkamarkassa syksyyn varautuessa. Kerroin muun muassa paljon erilaisia ilmaistavaravinkkejä sekä tarjouksia.

Kirjoitin myös varoituksen lainojen yhdistämiseen liittyen sekä yleisiä vinkkejä halpalennoille sekä erityisesti Ryanair-aiheisia vinkkejä.

Syyskuu

Syyskuu oli Tarkan markan blogissa 1000 euron säästöhaasteen aikaa. Kerroin syyskuun jokaisena päivänä yhden hyvin yksityiskohtaisen ja käytännöllisen säästövinkin. Sain vinkkeihin apua myös muilta bloggaajilta.

1000 euron säästöhaasteen kaikki vinkit:

 1. Tee autostasi taloudellisempi
 2. Kerää kuitit talteen kuukauden ajan
 3. Myy jotakin netissä tänään
 4. Selvitä autosi polttoainetaloudellisuus
 5. Selvitä todellinen tuntipalkkasi
 6. Luovu lankapuhelimesta
 7. Nappaa ilmaiset rahat
 8. Käy eri kaupassa kuin normaalisti
 9. Osta kaupan omia merkkejä
 10. Säästä työmatkakuluissa
 11. Tutustu sijoituksien allokointiin
 12. Hyvästele kirkollisvero
 13. Älä osta mitään -päivä
 14. Tee ostoslista ja pitäydy siinä
 15. Kerro tavoitteesi ja tilanteesi
 16. Palkitse itsesi
 17. Kilpailuta sähkösopimuksesi
 18. Suunnittele viikon ruokailut etukäteen
 19. Lopeta jokin tilauksesi
 20. Vertaile yksikköhintoja ruokakaupassa
 21. Maksa lainasi pois säästöilläsi
 22. Pienennä vakuutusmaksujasi
 23. Parempaa korkoa pankkitalletuksille
 24. Tee joululahjaostokset jo nyt
 25. Haluatko maksaa pankille 66 % tuotosta
 26. Hanki halvempi laajakaista
 27. Rakenna 1000 euron vararahasto
 28. Hanki lisää tuloja
 29. Kuluta tietoisesti
 30. Automatisoi säästämisesi

Lokakuu

Melkoisen rankan syyskuun jälkeen lokakuu meni minulla omaa yritystä perustaessa ja Yhdysvalloissa vieraillessa. Kerroin kuitenkin hieman omista säästämisen automatisoinnin suunnitelmistani, paljastin yskänlääkkeet hyödyttömiksi ja löysin halvan vaihtoehdon taksille.

Marraskuu

Palasin marraskuussa takaisin Suomeen Yhdysvaltain reissulta. Opin reissulla karvaasti, että ennen matkalle lähtöä kannattaa etsiä parhaat paikat lentokoneesta. Kerroin Kuningaskuluttajalle hintavertailujen epäluotettavuudesta, varoitin huonoista omega-3-lisäravinteista, otin testaukseen NetPostin ja ihmettelin härpätintä nimeltään kuukuppi.

Kuukauden suosituimmassa artikkelissa kerroin, miten voit ostaa silmälasit halvalla.

Joulukuu

Joulukuu on joululahjaostosten aikaa ja blogissa olikin paljon vinkkejä jouluaiheisiin tarjouksiin. Kerroin omat joululahjavinkkini ja kerroin joulun säästövinkit.

Kerroin myös pari päivää sitten, että ASP-tilien etu on voimassa enää hetken.

Ehdin todennäköisesti kirjoitella vielä parit vinkit, mutta toivotan silti hyvää uutta vuotta 2010. Uudenvuoden juhlintoihin suosittelen Tarkan markan boolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.