Käsitöiden verotus

Käsityöhuone
Käsityöt ovat kivaa ajanvietettä. Mutta entäpä verot? (Flickr: ali edwards)

Itse tehtyjen tavaroiden kuten käsitöiden myynti* voi tuottaa mukavasti lisätuloa. Vaan milloin tällaisesta toiminnasta tulee maksaa veroa? Tarkan markan lukija T. lähetti minulle seuraavan kysymyksen:

Olen innokas blogisi lukija ja uutiskirjeen tilaaja. Mieltäni askarruttaa se, että olen jo vuosia keräillyt jätelavoilta ihmisten hylkäämiä huonekaluja ja kunnostanut ne autotallilla. Sen jälkeen myyn tuotteet huuto.netissä tai paikallisella kirpputorilla hyvään hintaan. Nyt haluaisin tietää onko näin syntynyt tulo verotettavaa tuloa ja syyllistynkö siis veropetokseen jos en ilmoita näin ansaittuja rahoja veroilmoituksessani ?

Vastaus riippuu verotettavan tulon määrästä. Rajat menevät vuonna 2010 seuraavasti:

 • Jos vuositulot ovat alle 2100 euroa, tuloista ei tarvitse tilittää mitään maksua.
 • Jos vuositulot ovat 2100 – 6775,60 euroa, tulee tuloista maksaa normaali henkilöverotuksen mukainen ennakonpidätys.
 • Jos vuositulot ovat 6775,60 – 8500 euroa, tulee tuloista maksaa ennakonpidätys ja eläkevakuutusmaksu.
Lisäksi liikevaihdon ylittäessä 8500 euroa, tulee hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi. Käytännössä verottaja kuitenkin edellyttää arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumista vasta noin 10 500 euron liikevaihdon kohdalla.

Vuositulojen ylittäessä 2100 euroa veroilmoitus annetaan verottajan lomakkeella numero 5, Elinkeinotoiminnan veroilmoitus – liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Lähteitä:

20 kommenttia

 1. Koskeeko nuo rajat myös muuta toimintaa, kuin pelkästään käsitöitä?

 2. Käsityöntekijän kannattaa muistaa kirjata ylös tarkasti kaikki
  tarvikkeiden hinnat.Ne ovat vähennettäviä kuluja myyntituloista.
  Samoin kaikki kulut jotka liittyvät sen työn tekemiseen.

 3. Euro Senttinen: Rajat koskevat yleisesti omaehtoista tulonhankkimista.

  Kyllikki: Juurikin näin. Nämä ilmoitetaan sitten vuoden lopussa verottajalta saatavilla lomakkeilla.

 4. Jos nyt saanen ilmaista mielipiteeni niin älkää nyt herran jumala tuollaisesta puuhastelusta / harrastustoiminnasta menettäkö yöunianna maksanko verot ja olenko lainkuuliainen kansalainen. Verottaja saa rahaa yltäkyllin ja veroa maksetaan ziljoonassa muodossa samoista asioista.

  Jos teillä ei ole edes yritystäkään,jonka alla toimitte niin pitäkään rahat hyvänänne.

 5. Mickey: Oma näkemykseni on, että itselle kuuluvat verot pitää maksaa ja toisaalta kaikki itselle kuuluvat etuudet ja verovähennykset käyttää hyödyksi.

  Verojen maksamatta jättämisessä voi käydä niinkin että ei uskalleta laajentaa kannattavaa liiketoimintaa tai hankkia lisätuloja ylipäänsä, koska pelätään verottajaa.

 6. Olen Markus Ossin kanssa täysin samaa mieltä .puuhastelun laajetessa ei voida tietää koska se veronmaksu alkaisi. siinä
  ollaankin sitten pian suurempia veronkiertäjiä.Selvä peli on
  parempi.

 7. Tarkennetaan vielä, että käsityöansio ei poikkea mitenkään muusta ansiosta. Kaikki tulot on ilmoitettava verottajalle ja ne ovat veronalaista joitain erikseen lueteltuja poikkeuksia lukuunottamatta (esim. marjojen tai sienien pominnasta saatava tulo).

  Edellä joku kysyi huonekaluista, joita kunnostaa. Sekin on ihan selvä juttu, kyseessä on veronalainen tulo, koska tuote ei ole ollut kysyjän normaalia koti-irtaimistoa ja varsinkin kun se on käytännössä uusi tuote. Esimerkiksi jos värjää lankaa, on myyntitulosta maksettava vero, vaikka langasta on jo kertaalleen ostettaessa maksettu arvonlisävero, koska kyseessä on uusi tuote.

  Verojen maksamattomuudessa on sekin huono puoli, että – varsinkin käsityöalalla – pimeää kauppaa tekevät syövät koko ajan niiden pöydästä, jotka maksavat veronsa.

 8. Sikke vastauksesi oli oikein hyvä! asiaa voi pyörittä ja värittää vaikka kuinka mutta kyllä lopulta siihen tullaan että kannattaa olla rehellinen ja ilmoittaa kaikki. Mitähän tarkoitetaan alkupään vastauksessa että 2100 alle jäävät tulot – no juu nyt ymmärsin, hän tarkoittaa ettei tule maksua, mutta sellaista eurorajaa ei ole että jos vaikka käsityötulot jää sen alle, ei tarttis ilmoittaa. Kyllä kaikki ilmoitetaan, mutta jos on oikein pienet vuositulot, niin veroa ei välttämättä mene.

 9. Verottajalle ilmoitetaan kaikki myydyt käsityötuotteet, liitteeksi liitetään tarvikkeisiin menneet materiaalit. Vero määräytyy voitosta, joka lasketaan henkilökohtaisen veroprosentin mukaan.

  Moni tosin jättää nämä tulonsa ilmoittamatta ja myyvät tuotteensa alihintaan. Tämä taas aiheuttaa sen, että käsityöläiset eivät saa tuotteitaan rehellisesti myytyä, koska maksavat veronsa tekemästään työstä.

 10. Näin sen piti mennä….ylenmpi kommentti uudestaan.

  Verottajalle ilmoitetaan kaikki myydyt käsityötuotteet, liitteeksi liitetään tarvikkeisiin menneet materiaalit. Vero määräytyy voitosta, joka lasketaan henkilökohtaisen veroprosentin mukaan.

  Moni tosin jättää nämä tulonsa ilmoittamatta ja myyvät tuotteensa alihintaan. Tämä taas aiheuttaa sen, että ammattilais-käsityöläiset eivät saa tuotteitaan myytyä, koska maksavat rehellisesti veronsa tekemästään työstä.

 11. Tuolla käsityöporukoissa ollaan tätä asiaa pohdittu ja vielä hieman epäselvää on se, tarkoittaako tuo termi ”vuositulo” tässä kokonaisansioita vai pelkästään tätä käsityöstä saatavaa, vitoslomakkeella ilmoitettavaa tuloa. Eli jos käy normaalisti töissä niin että tulot on vuodessa yli 2100€, ja käsitöistä tienaa vaikkapa 500€/vuosi, niin täytyykö nämä käsityöt ilmoittaa? Vai täytyykö ne ilmoittaa vasta kun käsitöistä saatava tulo on yli 2100€/vuosi?

 12. Vastaanpa omaan kysymykseeni, soittelin nimittäin verottajalle. Täytyy tosiaan ilmoittaa pienetkin pennoset jos kokonaistulot ylittää sen 2100€/vuosi (käytännössä jokaisella ne ylittyy). Ne vaan ilmoitetaan tavallisen veroilmoituksen ”muut ansiotulot” kohtaan vähennettynä kuluilla. Sen voisi vielä selventää tähän artikkeliin, itse ainakin ymmärsin tämän perusteella väärin.

  1. Ihan vielä rautalangasta jos joku mulle vääntäis tämän 😉 Käyn normaalisti palkkatyössä, tulot yli 2100e vuodessa.

   Kävisin yhdissä myyjäisissä myymässä neulomiani lapasia. saisin sieltä 300e. Tämänkö ilmoittaisin verottajalle muut ansiotulot kohdassa vähennettynä kuluilla?

   Entäpä tarviiko tälläinen yksityinen harrastajamyyjä jonkin luvan myymiseen? Toiminimen? saanko netissä myydä ja mainostaa villasukkiani?

   Kiitos jos joku jaksaa vastata.

   1. Vanha viesti, mutta kun tätä vielä linkitetään muissa yhteyksissä, niin vastaanpa: Ensinnäkin tuo tuloraja voi olla erikin, riippuen henk.koht. vähennyksistä. Ja joka tapauksessa siihen lasketaan KAIKKI ANSIOTULOT: palkat, työttömyys- ja sairauspäivärahat, eläkkeet jne. Eipä taida montaa löytyä, jolla olisi PELKÄSTÄÄN käsitöiden myynnistä kertyneitä tuloja. eikä tuosta rajasta kannata välittää, sillä KAIKKI tulot pitää ilmoittaa verottajalle. Ota vihko, kirjaa sinne kaikki myyntitulosi ja toiselle sivulle menot: ostamasi langat ja muut tarvikkeet ja myös esim. myyjäisten myyntipaikan hinta. Vuoden lopussa lasket paljonko olet plussalla ja tämän ilmoitat veroilmoituksen kohdassa 1.4. Muut ansiotulot. Et tarvitse mitään lupaa, etkä toiminimeä, voit mainostaa ja myydä netissä. Eri asia on sitten, kun teet sitä elääksesi ja määrät alkavat olla isoja.

 13. Miten olisi tällaisessa hypoteettisessa tapauksessa.. Yhtiön X työntekijä valmistaa itse käsitöitä netistä tulevien tilausten mukaan. Työntekijä ostaa tuotteen sitten itselleen (työntekijä alennus mukana). Ja lähettää tuotteen eteenpäin postiennakolla joka kattaa osto- ja postikulut.

  Tämä tuotteen valmistaja/välittäjä ei saisi toimesta itselleen lisätuloja, mutta voisiko verottaja nähdä tilanteen ei tavalla?

 14. Mervi on väärässä – kaikkia tuloja ei tarvitse ilmoittaa. On erikseen verottomat tulot, joita ei tarvitse ilmoittaa verottajalle.

 15. Vuositulot lasketaan palkan/työttömyyskorvauksen päälle. Eli jos saat 700 kuussa työttömyyskorvausta, niin vuositulosi ovat valmiiksi 8400. Käsityöt ovat siis heti verotettavaa tuloa. Vain, jos et saa mitään tukia, tai korvauksia, saatikka palkkaa on rajoja joista ei tarvitse maksaa veroa.

  Alv. rekisterijuttu on sitten siten, että siinä lasketaan vain käsitöistä saadut tulot. Eli jos käsitöidesi myynti ei ylitä 8500 euroa, ei tarvitse liittyä alv. rekisteriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.