Tupakan hinta

Päivittäisen tupakka-askin hinta
Päivittäisen tupakka-askin hinta

Lähes aina kertoessani jonkin vinkin, joka liippaa jotenkin tietyn rahasumman laittamista säästöön kuukausittain, saan vähintään yhden tällaisen kommentin:

”Markus, rahan laittaminen säästöön kuulostaa hienolta teoriassa. Olen kuitenkin kahden lapsen yksinhuoltajaisä. Olen karsinut jo aivan kaikesta. Säästäminen on minulle mahdotonta.”

Vastaan nyt kollektiivisesti kaikkiin näihin kommentteihin: höpsistä.

Aina kuullessani tällaisen kommentin tiedän, että kyseinen henkilö ei ole ikinä kirjannut ylös omia menojaan edes yhden päivän ajan.

Takaan, että omien menojen kirjaaminen ylös yhden ainokaisen päivän ajan paljastaa meiltä kaikilta jonkin pienen menoerän, josta vuosien saatossa syntyy iso lasku. Monilla suomalaisilla tällainen pieni menoerä on päivittäinen tupakka-aski, toisilla se on firman kanttiinista ostettu iltapäiväkahvi ja pulla.

Ei, en ole tupakointia enkä kahvia vastaan. Jos haluat tupakoida tai pidät kahvista, se ei ole minulta pois.

Tämän jutun pointti on siinä, että pienistä puroista syntyy virta. Kysyin eräältä tupakoivalta ystävältäni, että paljonko hän polttaa päivässä. Hän sanoi, että hänellä menee päivässä keskimäärin yksi aski sinistä LM:ää. Askin hinnaksi hän kertoi 4,20 euroa. Ystäväni on nyt 25-vuotias.

Laskin oheiseen taulukkoon, paljonko ystävälläni olisi rahaa, jos hän laittaisi tupakkarahansa osakerahastoon. Ystäväni täyttäessä 30 vuotta tämä pieni, tällä hetkellä tupakkaan käytetty, rahasumma olisi kasvanut jo 8700 euroon.

Jos epäilet, että et voi säästää enää mistään, merkitse kaikki menosi ylös yhden päivän ajan. Takaan, että löydät jonkin menoerän, jonka voisit karsia.

Huomasitko, että sinullakin on varaa laittaa rahaa säästöön? Lue seuraavaksi miten voit kerryttää säästöjä huomaamattasi maksamalla itsellesi ensin.

11 kommenttia

 1. siis ehdin vielä ikäni puolesta junaan mukaan! olisi mielenkiintoista lukea artikkeli kulujen merkityksestä rahastosäästämisessä.

 2. Aina, kun tupakoitsija ”kessuttelun” lomassa valittelee kaiken kalleutta, mieleeni tekisi antaa vinkki säästöön, siis KEUHKOJEN säästöön: ota kerran kuukaudessa satasen seteli ja tee piipputupakasta ”sätkä”, jonka sitten polttelet. Näin saa kerralla poltettua kuukauden tupakkarahat mutta keuhkot säästyvät.

  Lisäksi tulee ”kielletyn hedelmän maku”, rahan polttaminen on laitonta, myös oman rahan. Kannattaa siis tehdä nurkan takana, niin ettei kukaan näe.

 3. Ennemmin pyyhin satasen setelillä vaikka perseeni kuin sijoitan siitä euroakaan yhteenkään osakerahastoon. Toki mieluiten kessuttelen itse käärittyjä sätkiä silläkin rahalla. Ja mihin tuo 5,6% vuosittainen tuotto perustuu? Ei ainakaan todellisuuteen.

  Vaikka tuon tuoton saisikin, niin mitäs sitten. Elämästä nautiskeleva tupruttelija on 65-vuotiaana parhaimmassa tapauksessa haudassa, kun iloista pidättäynyt miettii mihin hoitokotiin kertyneet parisataa tonniaan sijoittaisi 🙂

  Valintojen maailma.

  Risto: Ei kaikki tupakkamiehet ja -naiset valita hinnoista. Sätkäpaperit Viron tuliaisina, maksaa n. 14% Suomen hinnoista (mistä voikin taas laskeskella paljonko me tervakeuhkot tuotetaan valtiolle rahaa verojen muodossa..), keskihintaista sätkätupakkaa. 20-25 savuketta päivässä maksaa kuukaudessa n. 40 tai vähän alle. Melko edullista sen tarjoamaan iloon nähden!

 4. Mainio laskelma. Sellainen tarkennus lienee paikallaan, että osakerahastoja selvästi varmempi tapa säästää olisi esimerkiksi indeksiosuuden ostaminen. OMXH25 indeksiosuutta voi ostaa suoraan pörssistä kuten osakkeitakin. Tällöin välistä jää suht suuri heikon rahaston riski, rahaston kulut, sekä valinnan vaikeus tottumattomalta. Useilla rahastoilla 10:n viime vuoden tuotto jää negatiiviseksi ja pankeilla onkin tapana lakkauttaa, sekä yhdistellä näitä huonosti menestyneitä, jolloin rahaston pitempää tuottohistoriaa ei ole saatavilla.

  Rahastojen historiaa ja muita tietoja voi vertailla vaikka tuolta: http://www.morningstar.fi/fi/default.aspx?lang=fi-FI

 5. m.s.: Totta, passiivinen indeksirahasto tai rahasto-osuus voi olla alhaisempien kulujensa ansiosta aktiivisesti hoidettua rahastoa parempi sijoitusvaihtoehto.

  OMXH25 ETF sellaisenaan on kuitenkin yllättävän keskittynyt sijoitus. Nokia ja Fortum muodostavat tällä hetkellä yli 20 % instrumentin sijoituksista: http://rahastoluotain.seligson.fi/index.php?id_fund=4&sitelang=2

  arska: 5,6 % on eräs konservatiivisimpia arvioita Suomen osakemarkkinoiden keskimääräiseksi historialliseksi tuotoksi.

 6. emma: En itse tupakoi, mutta käsittääkseni askissa on 20 tupakkaa ja yksi aski maksaa noin 4,5 euroa. Yksi tupakka maksaisi siis noin 23 senttiä. Joku tupakoitsija voi korjata jos olen väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.