Pakollisia menoja ei ole olemassa

Babylonian riippuvat puutarhat - Martin Heemskerck
Jo muinaiset babylonialaiset...

The Richest Man in Babylon on George S. Clasonin vuonna 1926 kirjoittama kirja, joka jakaa taloudellisia neuvoja muinaiseen Babyloniin sijoittuvin vertauskuvin. Oheisessa katkelmassa Babylonin kuningas Sargon on pyytänyt Babylonin rikkainta miestä Arkadia opettamaan sadalle valitulle miehelle seitsemän päivän ajan, miten he voisivat tulla yhtä rikkaiksi kuin Arkad.

Jotkut teistä, oppilaani, ovat kysyneet minulta: ”Miten voi mies säästää kymmenyksen kaikesta ansaitsemastaan kun hänen ansaitsemansa kolikot eivät riitä edes hänen pakollisiin menoihinsa?” Näin sanoi Arkad oppilailleen toisen päivän aluksi.

”Kuinka moni teistä kantoi eilen muassaan laihaa rahakukkaroa?”

”Kaikki meistä”, vastasi luokka.

”Kuitenkaan te ette kaikki ansaitse yhtä paljon. Jotkut teistä ansaitsevat paljon enemmän kuin toiset. Joillakin teistä on paljon suuremmat perheet elätettävänään. Kuitenkin kaikkien teidän kukkaronne olivat yhtä laihoja. Kerron teille nyt epätavallisen totuuden miehistä ja miesten pojista. Se on tämä; Ne, mitä me kutsumme pakollisiksi menoiksi tulevat aina kasvamaan yhtä suureksi tulojemme kanssa ellemme vastusta tätä.”

”Älkää sekoittako pakollisia menoja mielihaluihinne. Kaikilla teistä, mukaan lukien perheenne, on enemmän mielihaluja kuin mitä tulonne pystyvät tyydyttämään. Tämän vuoksi käytätte tulojanne näiden mielihalujen tyydyttämiseen niin pitkälle kuin tulonne vain riittävät. Siltikin teillä on vielä tyydyttymättömiä haluja.”

”Kaikki miehet joutuvat kantamaan taakkanaan suurempaa määrää mielihaluja, kuin mitä he pystyvät tyydyttämään. Luuletteko, että vaurauteni takia pystyn tyydyttämään jokaisen mielihaluni? Tämä on harhaluulo. Aikani on rajallinen. Voimani ovat rajalliset. Matkustuskykyni on rajallinen. Kykyni syödä on rajallinen. Kykyni tuntea mielihyvää on rajallinen.”

”Sanon teille: Niin kuin rikkaruohot kasvavat pellolla jonne viljelijä on jättänyt tilaa niiden juurille, niin myös halujen määrä kasvaa miehessä milloin vain on mahdollisuus, että ne voitaisiin tyydyttää. Halunne ovat moninaiset, mutta vain osan niistä voitte te tyydyttää.”

Tarinan opetus päti tuhansia vuosia sitten, vuonna 1926 ja pätee edelleenkin. Pakollisia menoja ei ole olemassa. On vain menoja, joita ajan kuluessa olemme alkaneet pitää pakollisina.

Muualla verkossa:

21 kommenttia

 1. Tämä on kyllä mainio aihe! Olen seurannut blogiasi pitkään, ja seuraan tiiviisti edelleen. Välillä mielessä käy häivähdys epäluuloa – onko enää olemassa lisäkeinoa, kuinka säästää enemmän ja paremmin? Kyllä ”säästä itsellesi ensin” tuli ainakin minulle uutena ideana. 15 % tuloista lähtee säästötilille tästä lähtien heti kuun alussa!

  Näin vuoden alussa moni ihminen uudistuu tipattoman tammikuun tai kesäkuntoon laihduttamisen merkeissä. Olisiko aika viritellä uutta säästökampanjaa? Tyyliin älä osta mitään tai kuluta vain tietty summa tietyssä ajassa.

 2. Oon tämmönen pilkunviilaaja ja saivartelija, niin tuli heti mieleen, että eikö esim vuokraa tms asuntolainanlyhennöksiä pidetä pakollisina menoina?

 3. Jos et voi laittaa rahaa säästöön asuntolainan lyhennyksen tai vuokran suuruudeen vuoksi, tarkoittaa se sitä, että elät tuloihisi nähden liian leveästi.

  Asuntolainan lyhennyksen ja vuokran suuruus on valinta, jonka olemme tehneet.

 4. Tuonpuoleiseen ei saa mammonaa mukaan, kannattaa heti kuluttaa kaikki, isot asuntolainat tulee siitä ettei tarvitse kitua liian pienessä talossa. Pitää toteuttaa unelmansa! Kaikki raha menee lainojen lyhennykseen, pakollisiin vakuutuksiin (turha vakuutukset jätetty, kuten esim henkivakuutus ym.) ja ruokaan jne. Vaatteet saadaan osittain muilta käyttynä. Emme matkusta Thaimaahan. Ollaan onnellisia!

 5. Yritäppä opiskelijana.

  Halvimmat vuokra-asunnot n.250e/kk. Pakollinen kotivakuutus noin 50e vuodessa –> asumiskulut vuodessa 3050e ja kuukaudessa 254,17e.
  Tulot kuussa 469,80e –> 9 kk:n tulot 4228,20e.
  10% säästöön joka kuukausi on 0,1 * 469,80e = 46,98e
  Käyttöön jäävä raha kuukaudessa: 469,80e – 46,98e – 254,17e = 168,65e
  Päivää kohti 168,65e / 30 = 5,62e

  Tässä laskelmassa ei ole otettu huomioon mahdollisia kirjahankintoja, matkakuluja, vaatteita, muita laskuja tai ruokakuluja.

  Opiskelijat, alkakaas säästämään!

 6. Olavi: Kädestä suuhun -elämisen ongelma on, että pienetkin taloudelliset shokit voivat keikauttaa henkilökohtaisen talouden nurin. Mitä pienemmät taloudelliset puskurit olemme itsellemme rakentaneet, sitä pienemmistä yllättävistä menoista tulee kriisi.

  Taloudellisia kriisejä voivat aiheuttaa esimerkiksi yllättävä sairaus, avioero, lähisukulaisen kuolema tai työttömäksi joutuminen.

  Lisäksi kuukausittain käytettävissä olevat tulot yleensä pienenevät reilusti eläkkeelle päästessä. Nykyisten kolmikymppisten kuten minun tukena ei välttämättä enää edes ole nykyisen kaltaisia eläkejärjestelmiä. Mikään ei tietenkään estä töissä käymistä hamaan loppuun saakka, mutta useimpien mielessä varmasti siintää ajatus rattoisista ja taloudellisesti turvatuista eläkepäivistä.

 7. Joni: Yhdysvalloissa vanhemmat pyrkivät ratkaisemaan ongelman rakentamalla lapsilleen ns. college fundin, jonka turvin he voivat rahoittaa lastensa opiskelun. Tällaisen rahaston rakentaminen edellyttää, että vanhemmat eivät tuhlaa kaikkea ansaitsemaansa välittömästi vaan laittavat osan rahoista sivuun lastensa tulevaisuutta varten.

  Liittyen vuokra-asumisen kustannuksiin, jos vuokra olisi nyt 250 euroa kuukaudessa ja tulot ja menot menisivät tasan, olisiko mahdollista löytää asunto tai asumismuoto, jossa vuokra olisi 10 % pienempi eli 225 euroa kuukaudessa? Varmasti. Vaihtoehtona voisi olla vaikkapa kommuuni tai solu.

 8. ”Jos et voi laittaa rahaa säästöön asuntolainan lyhennyksen tai vuokran suuruudeen vuoksi, tarkoittaa se sitä, että elät tuloihisi nähden liian leveästi.”

  Tämähän nyt ei vastannut alkuunkaan siihen mitä kysyin. Vaikka lyhennyksen/vuokran jälkeen rahaa jäisikin ihan mukavasti käytettäväksi, niin eikö ne siltikin ole niitä pakollisia menoja? Jos eivät, niin haluaisin kuulla vinkin, miten vuokranmaksun voi välttää 😀

 9. Sladdi: Vuokraa ei tarvitse välttää kokonaan, mutta sitä voi tarvittaessa pienentää vaihtamalla asuntoa. Meno ei ole siis pakollinen, vaan sen suuruus perustuu aikoinaan tehtyyn valintaan.

 10. Aina näissä jutuissa törmää poikkeuksetta siihen seikkaan,ettei amerikkalainen hapatus ole verrattavissa eikä mene läpi Suomessa ei sitten millään.Täällä hyysätään kansa hengiltä ylenmääräisillä maksuilla ,veroilla ja jätevesisysteemeillä..

 11. Tullut todettua: Minulla on tässä vähän sellainen ajatus, että Suomessa tullaan menemään näissä asioissa väkisin Amerikan mallin suuntaan:
  – eläkejärjestelmä muuttuu yksityiseksi
  – lääkärihoitoa pitää hakea yksityiseltä terveysasemalta
  – korkeakouluihin tuodaan hiljalleen lukukausimaksuja

  Yhdysvalloissa tällainen on ollut arkipäivää kymmeniä vuosia ja ihmiset myös varautuvat näihin taloudellisesti.

  Eläkeaikaiset tulot perustuvat 401(k) ja Roth IRA -säästöihin, lääkärikustannuksia varten on yksityiset sairausvakuutukset (jotka samalla kontrolloivat hintatasoa ja hoidon laatua) ja vanhemmat säästävät valtion tukemina lastensa opiskeluja varten.

  Suomessa tilanne tuntuu olevan sellainen, että Yhdysvaltojen mallia kohti mennään, mutta tässä murrosvaiheessa elävien pitää huolehtia omatoimisesti siitä, että taloudellinen tilanne vastaa muuttunutta todellisuutta.

  1. Tämä on vanha postaus, mutta kommentoin silti. USA:ssa suuri osa näistä ns. college fundeista perustuvat verovähennyksiin, eli valtio luopuu osasta verojaan tukeakseen koulutusta. Sama on hyväntekeväisyyslahjoituksista, ne ovat kokonaan verotuksessa vähennettävää. 401 ja IRA ovat yksi vaihtoehto, mutta tulo on verotettavaa kun sitä alkaa saada. Tosin verovähennyksiä saa niistäkin maksaessaan. Roth IRA on eläkerahasto, johon voi sijoittaa verotettuja tuloja eli siitä ei saa verovähennystä, mutta eläketuloakaan ei sitten veroteta. Viimeisin on MyRA, joka on suunnattu yksinyrittäjille eli lähinnä laittomille siirtolaisille, jotka kummallista kyllä joutuvat maksamaan veroa. Tai on se oikeudenmukaistakin, koska laittomien lapset käyvät pakollista koulua.

   Tämä viimeisin villitys eli ObamaCare on monen amerikkalaisen mielestä täysin perseestä, koska vain keskiluokka joutuu sen ottamaan ja maksamaan itse. Rikkaat eivät tarvitse sitä ja köyhät saavat liittovaltion subventiota. Jotta kaikki oikein vihaisivat ObamaCarea, niin sen pakollisuutta on vielä korostettu sakkomaksulla, joka on tänä vuonna 2% tuloista tai n. 700 dollaria suuremman summan voittaessa. ObamaCare lisää keskiluokan köyhyyttä, koska vakuutus maksaa minimissään n. 400 dollaria per henki ja keskiluokkainen tulonsaaja ei saa mitään tukia.

 12. Tämä on nyt tätä temppu-psykologiaa. Ihminen tarvitsee ravintoa elääkseen, ja varsinkin täällä Suomessa lämpimän nukkumasijan ainakin talvella. Nämä molemmat maksavat. Eli kyllä, vaikka kuinka yrittäisi temppuilla, niitä pakollisia menoja on!

 13. Olen huomannut, että halvempaan asuntoon on vaikeampi perheen vaihtaa, sillä jos tekee uuden vuokrasopimuksen vaikka hiukan pienempäänkin asuntoon tai samankokoiseen, niissä on silti kovempi vuokra kuin tässä asunnossa, jossa olemme jo useita vuosia asuneet. Kun naapuriin tuli uudet vuokralaiset samankokoiseen asuntoon, heidän vuokransa oli korkeampi kuin meidän, vaikka meille on vuosittain tullut pieni vuokrankorotus. Siitä huolimatta meidän on halvempaa asua tällä vanhalla vuokrasopimuksella kuin muuttaa.

 14. Vakuutuksista tuli mieleeni kun joku tuossa kirjoittikin asiasta muutaman sanasen..Minä itse olen sitä mieltä, että vakuutukset ovat jokseenkin aika turhia kuluja. Autossani ja moottoripyörässäni ei ole ikinä ollut muuta kuin pakollinen liikennevakuutus. Joku ajattelee nyt, että onhan ollut hyvä tuuri kun ei mitään ole sattunut. Kerran olen autollani mällännyt toisen auton kylkeen eli kolariltakaan en ole säästynyt. Laskin kuitenkin niin, että tämän 10-vuotta jonka olen kortin omistanut ja yhden mällin ajanut ei minun ole kannattanutkaan moisia lisäkuluja itselleni ottaa. Kun mällään maksan pois tasan sen mitä tarve vaatii ja jatkan elämää.

 15. Vakuutuksista olen itsekin miettinyt, että jos laittaisi vaikka itselle omaan rahastoon vastaavan summan kun nyt käyttää vakuutuksiin. Esim. auton kuluihin voi itse vaikuttaa aika paljon ja ne kolhut mitä ei itse aiheuta, koituvat vastapuolen maksettaviksi.

  rahastoon kertyneet rahat voi sitten optimitapauksessa käyttää eläkepäivillä kun ei enää omista autoa tai muuta ja tarvitsee vain lähinnä kotivakuutuksen.

  Joku fiksumpi voisi laskea tämänkin säästön.

 16. Vakuutuksia saa aika paljon pienennettyä sillä, että nostaa omavastuut omaa kipukynnystä vastaaviksi. Monesti omavastuu on 150 euroa kun se voisi hyvin olla vaikkapa 500 euroa.

 17. Minimalisti pitää kirjasta Richest Man in Babylon. Tosin 10% säästöprosentti on aivan liian maltillinen.

  Pakollisia menoja ovat asuminen, ruoka ja vaatteet. Se kuinka paljon kyseisiin kategorioihin käyttää on vapaaehtoista. Periaatteessa voi asua ulkona, dyykata ja käyttää lahjoitettuja vaatteita.

 18. Moikka!

  Onko kellään tietoa, löytyykö tuota Rikkain Mies Babyloniassa kirjaa suomenkielisenä?

  Super siistiä päivää kaikille!

 19. No nii venäläinen ystäväni suositteli kirjaa, onkohan siis suomenkielisenä?
  Varmaan tuo enstisaikojen renki- tai piikajärjestelmä mahdollisti pienet pakolliset kulut.
  Nykyään vain. ns. peräkammarinpojat saattanevat loisia vanhempiensa nurkissa. Vuokrat kunpitää maksaa, sähköt ja vedet ja syödäkin pitää.
  Sosiaaliturva meillä on ihan kohtuullinen jos voi harrastella pikku pimeitä hommia. Mutta rikastua….se onkin vaikeampaa eikä siihen auta vaikka miten eläisit toisten siivellä.
  Ostan, lainaan ja luen kyllä jos jostain löydän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.