Osta halvalla, myy kalliilla [KIRJA-ARVOSTELU]

Osta halvalla, myy kalliilla kansikuva
Osta halvalla, myy kalliilla

Osta halvalla, myy kalliilla on kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttosen uusin sijoittamisesta kertova teos. Kirja vaikuttaa äkkiseltään jatko-osalta tai jälkipuheelta Puttosen vuonna 2001 ilmestyneelle Sijoituskirjalle. Puttosen uusinta voidaan pitää myös jonkinlaisena aktiivisen sijoitusstrategian puolustuspuheena ja vastavetona Marko Erolan passiivisten sijoitusstrategioiden nimeen vannovalle Paras sijoitus -kirjalle.

Osta halvalla, myy kalliilla jakaantuu kuuteen lukuun:

 1. Kohti vaurastumista
 2. Osakkeet tuottavat paremmin
 3. Kohti sijoitusstrategian rakentamista
 4. Miten hyötyä markkinoiden epärationaalisuudesta
 5. Markkinoiden tehokkuuden puolesta vai vastaan
 6. Tutkimuksia sijoitusstrategioista

Ensimmäisessä luvussa Puttonen esittää, että vaurastuminen edellyttää suunnitelmallisuutta. Vaurastumisprosessi alkaa Puttosen mukaan nykyisten tulojen ja menojen analysoinnilla. Tämän jälkeen määritetään tavoitevarallisuus. Kolmannessa vaiheessa tehdään säästösuunnitelma ja vasta tämän jälkeen aloitetaan sijoittaminen. Sijoitustoiminnan aloittamisen jälkeen tavoitteita tulee analysoida säännöllisesti ja tehdä mahdollisia muutoksia suunnitelmiin.

Puttonen kertoo ensimmäisessä luvussa lisäksi kuusi sääntöään henkilökohtaiseen sijoittamiseen:

 1. Vaurastuminen edellyttää jonkinlaista suunnitelmaa.
 2. Paras keino taata vaurastuminen on perehtyä sijoitusmarkkinoihin itse.
 3. Rahalla on aina aika-arvoa.
 4. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä.
 5. Hajauttaminen pienentää riskiä.
 6. Raha ei merkitse kaikkea – mutta jotain kuitenkin.

Ensimmäisen luvun lopuksi Puttonen tähdentää vielä, että korko on rahan hinta ja antaa tästä muutamia esimerkkejä.

Toisessa luvussa Puttonen osoittaa esimerkkien avulla, miksi hän pitää osakkeitat korkoinstrumentteja kuten pankkitiliä, obligaatioita tai korkorahastoja houkuttelevampana sijoitusvaihtoehtona yksityiselle sijoittajalle. Tästä luvusta löytyy myös pieni johdanto riskin mittaamiseen ja riskienhallintaan hajauttamisen avulla. Luvun lopussa Puttonen osoittaa, että suomalaisen ja ulkolaisten osakemarkkinoiden voimakkaasta korrelaatiosta johtuen sijoitusten kansainvälisellä hajauttamisella saavutettava salkun volatiliteetin pienentyminen on merkitykseltään melko vähäinen.

Kirjan kolmannen luvun aloittaa vanha totuus: varojen allokointi eli varojen jakaminen eri sijoituskohteiden välillä on selittää salkun tuottoa enemmän kuin mikään muu tekijä. Tämän vuoksi allokaatio on jokaisen sijoittajan tärkein päätös. Puttonen huomauttaa samassa yhteydessä, että rahojen pitäminen käteisenä ei ole riskitöntä.

Puttonen kertoo tässä luvussa lisäksi että sekä varojen allokointi että sijoituskohteiden valinta voi olla joko passiivista tai aktiivista. Passiivisissa strategioissa allokaatiota ja sijoituskohteita ei liiemmin vaihdeta, aktiivisissa strategioissa yritetään löytää joko aliarvostettuja arvopaperiluokkia tai yksittäisiä sijoituskohteita.

Luvussa esitellään myös neljä aktiivista sijoitusstrategiaa:

 • Pieniin yrityksiin sijoittaminen.
 • Sijoittaminen aliarvostettuun yritykseen.
 • Vastavirtaan sijoittaminen.
 • Viisaan rahan seuraaminen.

Aktiivisista sijoitusstrategioista mielenkiintoisin oli viisaan rahan seuraaminen. Tässä sijoitusstrategiassa sijoitetaan kaikki rahat siihen rahastoon, joka on tuottanut viimeisen 12 kuukauden aikana parhaiten. Suomessa tätä strategiaa vuosien 1989-2009 välillä noudattamalla olisi päästy Puttosen tutkimusten mukaan selvästi yli 20 prosentin keskimääräiseen vuosituottoon. Olettaen yhden prosentin vaihtopalkkion, tämän strategian vuosituotto olisi ollut keskimäärin 17 prosenttia.

Puttonen kertoo kolmannessa luvussa lisäksi Warren Buffettin Benjamin Grahamin opetuksista löytämät kolme perussääntöä sijoittamiseen:

 1. Osake on oikeus omistaa pieni osuus yrityksen liiketoiminnasta.
 2. Muista aina turvamarginaali.
 3. Markkina on palvelijasi, ei esimiehesi.

Puttonen käy näistä säännöistä ensimmäisen läpi käyttäen esimerkkinä omaa omistustaan Orionissa.

Neljännessä luvussa Puttonen osoittaa, miten yksittäinen sijoittaja voi hyötyä markkinoiden epärationaalisuudesta. Puttonen kirjoittaa tässä luvussa varsin vahvasti arvosijoittamisen puolesta. Puttonen käyttää esimerkkeinä mm. aiemmassa Sijoituskirjassaan esittelemiään mallisalkkuja ja yhtiöitä ja osoittaa esimerkkien avulla, että hyvä yritys voi olla huono sijoituskohde. Luvun ytimenä on, että kalliiden ja seksikkäiden yhtiöiden osakkeiden ostaminen ei useinkaan ole fiksuin vaihtoehto.

Kirjan viidennessä luvussa Puttonen ottaa kantaa passiiviseen sijoittamiseen ja laittaa lukijan miettimään passiivisen sijoittamisen mielekkyyttä.

Indeksejä ei kuitenkaan lasketa sen vuoksi, että ne osoittaisivat sijoittajille miten sijoitussalkku tulisi muodostaa. Amerikkalaiset osaavat sanoa asian ytimekkäästi: Don’t be in thrall of the indexes; they’re tools for measurement, not prescriptions fro what you should own (Älä ole indeksien orja; ne ovat mittauksen välineitä, eivät määräyksiä siitä, mitä sinun tulisi omistaa). Tässä kohdin monet sijoittajat ovat jo menneet lankaan.

Yleisindeksi ei voi kertoa sijoittalla, millainen salkku hänen tulisi muodostaa. Kaikki sijoittajat ovat erilaisia sijoitussumman, -horisontin ja riskinottohalukkuuden suhteen. Tämän vuoksi kaikille sijoittajille sopii erilainen salkku, jonka rakenteen määrää sijoittajakohtainen vastuurakenne. Indeksi on kaikille sama.

Puttonen tähdentää sanomaansa IT-kuplan aikaisin esimerkein. Puttonen osoittaa, että indeksisijoittajat tulevat osallistuneeksi pörssin ralleihin täysmittaisesti.

Kirjan kuudennessa luvussa Puttonen käy läpi muutaman eri sijoitusstrategioita käsittelevän tuoreen tutkimuksen.

Osta halvalla, myy kalliilla toi esiin mielenkiintoisia näkökulmia passiiviseen sijoittamiseen. Puttonen kävi lisäksi kirjassa hyvin läpi joitakin sijoittamisen ja erityisesti osakesijoittamisen peruskäsitteitä- ja lainalaisuuksia. Kirja tarjosi kuitenkin varsin vähän sellaisia vinkkejä tai ohjeita, joita yksittäinen sijoittaja pystyy suoraan hyödyntämään. Olisin odottanut ja toivonut, että Puttonen olisi luonut kirjassa jonkin esimerkkisalkun tai jopa antanut suoria rahastosuosituksia.

Puttonen päättää kirjansa sanoen: ”Osta halvalla ja myy kalliilla. Eli vaurastu tekemällä toisin kuin muut.” Epäselväksi jää, onko tämä käytännössä mahdollista muille kuin kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttoselle.

Arvosana: *** (3/5)

Osta halvalla, myy kalliilla -kirjaa on saatavilla tilaamalla netistä: Osta halvalla, myy kalliilla * (Bookplus.fi), hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä useimpien kaupunkien kirjastoista.

3 kommenttia

 1. Olen miettinyt tämän kirjan hankkimista jo jonkin aikaa. Tosin listallani on muitakin teoksia.. taidan vielä jättää tämän toistaiseksi hankkimatta arvostelusi perusteella. Kirjan aihe on toisaalta hiukan ristiriitainen oman sijoitusnäkemykseni kanssa, joten olisi varmasti hyvä myös tutustua tähän näkökulmaan.

 2. Joskus tuli luettua vaihtoehtona vaurastuminen kirja,jonka jälkeen en pystynyt suhtautumaan vakavasti kyseiseen tyhjäntoimittajaan.Ei mene sijoitukset aina niin kuin satukirjoissa esitetään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.